Janou Patak SiklienkováOndrej Bobek
StoryEditor

Odborníčka Siklienková: Keď sa rozhodnete pre estetický zákrok, týchto určite vynechajte!

05.03.2024, 15:00
Zdravie

Estetická medicína už dávno nie je tabu témou. A ak hej, poďme zbúrať posledné mýty. Veď predsa, páčiť sa chceme všetky. Sebe aj svojmu okoliu. O tom, ako nadobudnúť nové alebo získať stratené sebavedomie a vylepšiť si vzhľad s dávkou prirodzenosti, sme sa rozprávali s Janou Patak Siklienkovou.

Čo by sme mali mať na pamäti pred podstúpením estetického zákroku?

Ak ste si zvolili dobrého odborníka a jasne ste komunikovali svoje predstavy, tak sa len pozitívne naladiť. Počas zákroku je práca hlavne na lekárovi, tam už neviete pomôcť či výsledok ovplyvniť. Čo však ovplyvniť môžete, je vaše správanie po samotnom zákroku. Nič nezľahčujte, odporúčania lekára naozaj dodržiavajte.

Niektoré ženy sa stratia v spleti estetických zákrokov, ktoré absolvovali. Aká dôležitá je prirodzenosť?

Žiaľ, tento trend vnímam nielen medzi pacientkami, ale už aj medzi lekármi. Pocit po absolvovaní estetického zákroku môže byť veľmi príjemný a je jednoduché mu prepadnúť. Keď zistíme, aké jednoduché je odstrániť jeden nedostatok, zameriavame sa na druhý, po jeho odstránení na tretí a tak ďalej.

Veľa žien potom stráca svoju identitu a zákroky estetickej medicíny, ktoré podstúpili, sa stávajú veľmi viditeľné. Široká verejnosť potom práve takéto výsledky ošetrení vníma ako prototyp estetickej medicíny. Pritom kvalitne odvedený estetický zákrok by na žene nemalo byť na prvý pohľad vidieť. Môže sa nám zdať krajšia, oddýchnutejšia či súmernejšia, ale nevieme presne určiť, či a čo na sebe zmenila.

Korekcie uší, nosa či úpravy poprsia. To sú zákroky, ktoré si každý s estetickou medicínou spojí a naozaj sa stali bežnou súčasťou nielen žien. Aké trendy však valcujú aktuálne svet estetickej medicíny?

Rozhodne medicínsky microneedling. Remodelácia kože s prístrojom SkinPen je vo svete obrovský trend, k nám prichádza až teraz. Je to ošetrenie na prirodzenej báze, ktoré využíva regeneratívnu schopnosť našej kože. Pri ošetrení sa prístrojom v koži vytvoria milióny mikrokanálikov a stimuluje sa tak tvorba nového kolagénu a jeho správne ukladanie.

Dokážu sa tak vyhladiť vrásky, zjemniť zväčšené póry, odstrániť jazvy po akné či chirurgických zákrokoch, strie aj poruchy pigmentácie. Výhodou je, že ošetrenie sa môže absolvovať počas celého roka a na druhý deň pokojne môžete ísť do práce.

Podporiť krásu a zdravie pleti môžeme aj dermokozmetikou inšpirovanou medicínou. Aký rozdiel ponúka oproti konvenčnej kozmetike?

Dermokozmetika väčšinou obsahuje vyššie koncentrácie aktívnych látok, vďaka čomu je na jednej strane účinnejšia, ale môže pleť aj podráždiť, ak sa nepoužíva správne. Práve preto by v ideálnom prípade mal dermokozmetickú rutinu zostaviť lekár, ktorý ju navrhne podľa stavu a potrieb pleti. Jednoducho, celú kozmetickú rutinu zostaví za vás. V neposlednom rade sú väčšinou účinky týchto produktov potvrdené štúdiami. Teda ak má produkt na sebe napísané, že zjemňuje vrásky, môžete sa na to spoľahnúť.

Ktoré kozmetické vychytávky by nemali chýbať v našej každodennej rutine v starostlivosti o pleť?

Ak by som mala spomenúť len jednu vec, tak určite kvalitný denný krém s SPF faktorom. Ale podľa mňa kozmetická rutina nie je o vychytávkach, ale o systéme a pravidelnej starostlivosti, a mala by byť prispôsobená typu pleti. Vedeli ste, že taký denný krém s SPF môže aj zjemňovať vrásky, rozžiariť pleť a zároveň ju chrániť?

Ak by ste mohli ženám poradiť jednu vec v súvislosti s krásou, čo by to bolo?

Estetická medicína je skvelý sluha a zlý pán. Ak sa rozhodnete vstúpiť do týchto vôd, je možné, že už z nich nevystúpite, čo neznamená, samozrejme, nič zlé. Ale choďte na to postupne, neskáčte hlavičky, nesnažte sa meniť.

Nájdite si lekára, s ktorým budete na rovnakej vlnovej dĺžke. Nechajte si navrhnúť plán ošetrení, kombinujte terapie a postupne sa naučíte v týchto  lákavých vodách plávať. A nepodceňujte domácu kozmetickú starostlivosť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
14. máj 2024 14:39