Superpotraviny vám dodajú potrebnú dávku vitamínov.dreamstime
StoryEditor

Šesť superpotravín, ktoré musíte mať doma počas celej zimy. Ochránia vás pred chrípkou

12.11.2023, 08:00
Zdravie

Darí sa vám prežiť túto jeseň v zdraví? Alebo vás už obchádzajú choroby a cítite, že na vás niečo lezie? Pred chorobami vás ochránia nie len vitamíny, ale aj bežne dostupné superpotraviny. Niektoré z nich by ste mali mať doma počas celej jesene a zimy.

Niekedy siahate po liekoch či vitamínoch skôr, než po potravinách, ktoré máte možno bežne doma. A pritom vám urobia rovnakú, ak nie ešte lepšiu službu v podobe ochrany pred vírusmi.

Cesnak

Cesnak zrejme nechýba v žiadnej kuchyni. Do jedál ho používate najmä pre jeho chuť a arómu, pričom jeho silné antibakteriálne účinky v tomto smere nie sú tým, čo hrá dôležitú rolu. A pritom by malo. Cesnak posilňuje obranyschopnosť organizmu. Naordinujte si ho hneď, ako vás choroba položí do postele. Je úplne jedno, či si ho doprajete surový, alebo v pikantnej polievke či nátierke. Jeho sila sa prejaví v každom prípade. Mimochodom, mnohí ľudia nedajú dopustiť ani na preventívnu konzumáciu cesnaku hneď ráno na lačno. Nepríjemného dychu sa obávať nemusíte.

image

Cesnak je prírodné antibiotiku.

pexels

Kapusta

Kapusta je pre mnohých taká obyčajná a bežná zelenina, že jej neprikladajú žiadny špeciálny význam. No pravdou je, že kapusta je silný antioxidant. Je bohatá na vitamíny a minerály a nielen že podporuje budovanie imunity, ale dokáže vám pomôcť aj v prípade, že už vás nejaká choroba skolila.  Kapusta by na vašom jedálnom lístku nemala chýbať celoročne, no najmä počas jesene a zimy na ňu určite nezabudnite! Za pravidelnú extra dávku vitamínu C sa vám vaše telo poďakuje. Konzumujte ju v akejkoľvek podobe. Či už kvasenú, fermentovanú, alebo surovú.

image

Kapusta je bohatým zdrojom vitamínov.

pexels

Zázvor

Aj zázvor je podobne ako cesnak skvelým dochucovadlom. Ak teda obľubujete ázijskú kuchyňu, táto superpotravina nechýba takmer v žiadnom jedle. Je to dobrá spáva predovšetkým preto, že pôsobí protizápalovo, no tiež zmierňuje bolesť. Pri chrípke či nádche sa nadopujte zázvorovým čajom. S troškou medu je to medicína na nezaplatenie a vám sa okamžite uľaví. Mimochodom, zázvor má pozitívny vplyv aj na váš metabolizmus. Popíjajte ho denne aj v prípade, že sa snažíte mať pod kontrolou vaše kilogramy.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 17:05