Aj niektoré druhy potravín sú bohaté na vitamín D.dreamstime
StoryEditor

Je čas vyzbrojiť sa vitamínom D: Nedostatok vplýva na kosti, únavu či psychický stav

05.10.2022, 09:00
Zdravie

Častým pobytom vonku si organizmus sám dokáže vďaka slnečnému žiareniu vyprodukovať dostatok vitamínu D. Ale pokojne sa môže stať, že aj napriek tomu, že ste na slnku pomerne často, budete mať hladinu vitamínu D v krvi veľmi nízku. Dajte si preto z času na čas skontrolovať aj tieto hodnoty, pretože v našich zemepisných šírkach to ani počas leta nemusíte mať úplne vyhraté.

Vitamín D by ste mali suplementovať celoročne, možno práve s výnimkou leta. Okrem toho, že je v prvom rade zodpovedný za zdravie kostí, má totiž aj iné, pozitívne účinky na vaše telo. Dávky vitamínu D by ste mali navýšiť aj po rôznych ochoreniach.

Nevyhnutnosť pre deti

Najmä u malých detí je nevyhnutné vitamín D pravidelne dopĺňať. Nielenže ovplyvňuje už spomenutý správny vývin kostí, ale zároveň deti chráni pred rachtídou, ktorú spôsobuje práve nedostatok déčka. Toto ochorenie, pri ktorom dochádza k poruche vývoja samotnej kostry, spôsobuje deformáciu tenkých aj krehkých kostí.

Dôležitý pre celý organizmus

Pokiaľ je v tele dostatok vitamínu D, máte zabezpečené aj správne vstrebávanie vápnika, horčíka a tiež fosfátov. Okrem kostí má vitamín tiež pozitívny vplyv aj na samotné svaly. Vitamín D by vo vašej lekárničke nemal chýbať ani preto, že vďaka nemu predchádzate poruchám imunitného systému. Rôzne kožné ochorenia, napríklad aj psoriáza, budú mať vďaka dostatočnému množstvu vitamínu D oveľa lepší priebeh a menšie následky. Aby toho nebolo málo, reguluje tiež rast buniek, a to aj tých nádorových, preto je nevyhnutné navýšiť dávku déčka aj v prípade niektorých druhov rakoviny. Navyše ovplyvňuje správnu funkciu mozgu a vývoj chrupu.

image

Pobyt na slnku vám prospeje.

pexels

Nedostatok vitamínu D

Niekedy s nedostatkom déčka súvisia naoko banálne príznaky, akými sú zvýšená nervozita či náladovosť, oslabená imunita, často opakujúce sa nádchy a nachladnutie, chronická únava. Ak tohto vitamínu nemáte v tele dostatok, aj pri rôznych zápalových či infekčných ochoreniach sa doba liečenia výrazne predĺži. Nehovoriac o tom, že z dlhodobého hľadiska môže mať nedostatok vitamínu za následok závažné poruchy vývinu kostí.

Zdroje vitamínu D

Najlepším zdrojom vitamínu D je slnko, respektíve jeho žiarenie. Prenikaniu do kože však bránia napríklad aj krémy s vysokým faktorom. Práve to môže byť dôvodom, prečo ho ani v lete nemusíte mať dostatok. Pokiaľ počas leta strávite niekoľko týždňov v prímorských oblastiach, určite déčka dostanete do tela oveľa viac ako počas dovolenky na Slovensku. Hoci vystavená slnečným lúčom niekoľkokrát za deň. Okrem bežne dostupných suplementov, ktoré si môže zakúpiť v lekárňach, ich môžete dostať do tela aj v strave. Bohatým zdrojom vitamínu D je rybí tuk, napríklad z lososa či makrely. Menšie množstvo obsahuje aj zelenina, mäso či vaječné žĺtky a dokonca sa vyskytuje aj v niektorých druhoch hríbov.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. máj 2024 13:52