Držte sa týchto vecí a vo vzťahu budete omnoho spokojnejšie a šťastnejšie.dreamstime
StoryEditor

Tieto veci sú vo vzťahu dôležitejšie ako sex: Držte sa ich a posilnite puto s partnerom

03.01.2023, 17:00
Vzťahy

Sex je síce dôležitou súčasťou zdravého vzťahu, no nemôžete ho postaviť iba na ňom. Totiž, v dlhodobom spolužití dvoch ľudí sú omnoho dôležitejšie veci než len fyzická príťažlivosť. Ak postavíte základ vzťahu aj na iných prioritách ako posteľné aktivity, nielenže sa budete cítiť spokojnejšie a šťastnejšie, ale môžete mať paradoxne aj kvalitnejší sex.

Áno, sex vás robí spokojnejšími, no vedeli ste o tom, že sú aj ďalšie veci, ktoré v spolužití hrajú rovnako dôležitú, ba možno ešte významnejšiu úlohu? Veď predsa, vzťah prechádza vývojom, a preto by ste na ňom mali pracovať aj mimo spálne. Pozrite sa, ktorých vecí by ste sa mali s partnerom držať, aby ste posilnili vzájomné puto.

Emocionálne bezpečie

Vo vzťahu by ste sa v prvom rade mali cítiť v emocionálnom bezpečí. Znamená to, že sa pred partnerom nebojíte byť otvorené, úprimné a komunikujete s ním na rovinu. Takisto ho z ničoho neobviňujete a počúvate ho, vďaka čomu mu ukážete, že vám záleží aj na jeho názore a uhle pohľadu. Ak by ste naopak svoje pocity potláčali alebo by ste o nich nedokázali hovoriť, vo vzťahu by ste sa nikdy necítili bezpečne.

Spoločne strávený čas

Neexistuje žiadne pravidlo, ktoré by hovorilo o tom, koľko času by ste mali stráviť so svojím partnerom. Jedno je však isté, pre úspešnosť vzťahu by ste spolu nejaký ten čas rozhodne mali stráviť. Stačí kľudne aj tridsať minút každý deň alebo napríklad spoločné rande vždy v nedeľu. Verte či nie, čo i len jedna hodina denne vám pomôže vystúpiť z každodenného stresu a omnoho viac vás zblíži.  

image

Nájdite si aktivitu, pri ktorej môžete tráviť spoločný čas.

dreamstime

Menej negativity

Ak túžite byť s partnerom šťastné a spokojné, mali by ste sa snažiť vyhýbať negatívam. To znamená, že prestanete byť príliš kritické, nebudete pohŕdať partnerovými pocitmi, zvyšovať hlas alebo naopak nekomunikovať. Snažte sa počúvať vašu polovičku, vyjadrite jej fyzickú príťažlivosť aj samy, nešetrite komplimentami a počas konfliktu sa zamerajte na to, s čím obaja súhlasíte, nie na vašu odlišnosť. Takisto si priznajte chybu, ospravedlňte sa a hľadajte spôsoby, ako sa spoločne zasmiať aj vo chvíľach, keď vám do smiechu práve nie je.

Emocionálna či duševná intimita

Mali by ste si uvedomiť, že intimita neznamená len pravidelný a kvalitný sex, ale je to forma vzájomnej blízkosti. Pokúste sa ju udržať aj na duševnej, emocionálnej či intelektuálnej úrovni. Učte sa novým veciam, rozprávajte sa o svojich túžbach i obavách a nájdite si spoločný koníček, vďaka ktorému si budete bližší.

Viac rešpektu

Vzájomný rešpekt vo vzťahu neprispieva len k zlepšeniu dôvery a emocionálneho bezpečia, ale podporuje úprimnosť a spokojnosť. Snažte sa preto nájsť hranice, doprajte si vzájomne dostatok priestoru a rešpektujte sa vo všetkých ohľadoch.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
14. máj 2024 22:32