Fexting nie je správny. Zistite, či využívate tento spôsob komunikácie aj vy.dreamstime
StoryEditor

Fexting zrejme robíte aj vy: Ak sa s partnerom radšej hádate cez správy než osobne, mali by ste spozornieť

10.10.2022, 18:00
Vzťahy

Pravdepodobne každá z vás napíše denne veľké množstvo správ. Či už sa jedná o stovky, desiatky alebo aj tisícky, bez niečoho takého si už jednoducho bežný život vie predstaviť len málokto. Najhoršie však na tom je to, že omnoho menej komunikujete osobne. Rovnako je to vo vzťahoch, kde sa cez správy dokonca riešia aj hádky. Pozrite sa, či využívate fexting aj vy.

Cez textové správy, a to vrátane tých na sociálnych sieťach, riešite v dnešnej dobe naozaj všetko. Či už sa jedná o dohadovanie stretnutí, kontaktovanie bývalých spolužiakov, zdôverovanie sa najlepšej kamarátke s pokazeným rande alebo jednoducho komunikovanie s blízkymi o tom, aký ste mali deň a čo nové ste zažili. Len málokto by si dnes vedel predstaviť život bez tejto vymoženosti. Samozrejme, uľahčuje vám to život a spájanie sa s blízkymi je omnoho rýchlejšie a jednoduchšie, no každá minca má však dve strany. Síce sa písanie správ môže zdať skvelé, nemusí to tak vôbec byť. Pozrite sa, kedy nastáva problém.  

Cez správy maskujete klamstvá

Áno, textové správy patria k najjednoduchšej forme komunikácie, no problém nastáva vtedy, keď ich začnete písať príliš veľa. Koľko ich za deň napíšete vy - desiatky, stovky alebo dokonca tisícky? Keďže riešite každý jeden problém cez sms či sociálne siete, je viac než možné, že veľké množstvo správ používate na maskovanie klamstiev, manipuláciu alebo vlastné výhody. Priznajte sa, koľkokrát vás jediná správa dokázala zachrániť napríklad od návštevy svokry, pretože ste sa vyhovorili, že vám nie je dobre, ale popravde ste boli zdravé ako rybka? Najhoršie na tom je, že osobná komunikácia sa stráca aj v prípade vzťahových problémoch. Mnoho žien má totiž vo zvyku sa cez správy hádať so svojím partnerom. Namiesto toho, aby pomohli k vyriešeniu problému, správy dokážu naopak celú situáciu poriadne skomplikovať. Robíte to aj vy?

Fexting zažívate možno aj vy

Odborníci majú pre písanú konfrontáciu aj svoj vlastný názov – fexting. Tento spôsob hádok je dokonca obľúbený aj v iných sférach. Napríklad, manželka Joea Bidena priznala, že fexting doma prevádzkuje úplne bežne. Ako dôvod uviedla, že iba tak môže svoje súkromné záležitosti držať ďalej od nepovolaných uší. Riešenie konfliktov cez správy však vôbec nie je správne. Ako sa cítite, keď si s partnerom vymieňate názory takýmto spôsobom? Pravdepodobne cítite väčšiu odvahu, nebojíte sa naplno vyjadriť svoje pocity a máte kopec času na premýšľanie. To však môže mať negatívne následky. Cez správy dokážete svojmu partnerovi povedať aj veci, ktoré by ste mu do očí nikdy nepovedali, tým mu ublížite a všetko sa len zhorší. Ak budete chcieť v budúcnosti riešiť konflikt takýmto spôsobom, radšej počkajte, kým prídete domov z práce. Nič sa predsa nevyrovná osobnému rozhovoru, nemyslíte?

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. máj 2024 07:46