pixabay.com
StoryEditor

Lieky proti bolesti môžu fungovať odlišne u mužov a žien

18.08.2016, 06:00
Zdravie
Bolesti sú nepríjemnou záležitosťou a je pritom jedno, čo ich spôsobuje. Často krát po príčinách ani nepátrame a ihneď siahame po osvedčených pomocníkoch v podobe liekov na bolesti. Vedeli ste však o tom, že záleží aj od pohlavia, či a ako rýchlo zaberú?

Už dlhšie je známe, že muži a ženy si nie sú v prežívaní bolesti rovní. Nežnejšie pohlavie zažíva bolestné stavy intenzívnejšie ako muži. Najnovšia štúdia však potvrdila, že aj samotné lieky proti bolesti a antidepresíva môžu fungovať odlišne, ako píše timesofindia.indiatimes.com. Záleží od pohlavia.

Účastníkmi výskumov sú väčšinou muži

Pokusy, výskumy a rôzne iné experimenty, ktoré súvisia s testovaním nového lieku sa robia na ženách len zriedka. Muži sú tí, na ktorých vedci pozorujú účinky. Hormóny a ďalšie látky v tele by mohli spôsobiť rozdiel v správaní terapeutík. Výskumníci upozorňujú, že obe pohlavia by mali byť zohľadnené v pokusoch na účinky liečiv, ktoré tak posunú medicínu o krok dopredu. Bohužiaľ, realita je zatiaľ iná.

"Keď idete k lekárovi po tabletky a tie sú uvedené na predpis, nemusia byť vôbec špeciálne testované na ženách," upozorňuje Deborah J Cleggová z Cedars-Sinai Hospital v USA. "Takmer všetky predmety výskumov, či už ide o hlodavce, psy alebo ľudí - sú muži. Väčšina výskumov sa vykonáva s predpokladom, že muži i ženy sú biologicky rovnakí," povedala odborníčka.

Jedným z dôvodov, prečo sú ženy vylúčené zo štúdií, je ich menštruačný cyklus. Počas neho dochádza k výkyvom hladín hormónov - estrogénu a progesterónu, ktoré vytvárajú iné hormonálne prostredie. Tento fakt môže potenciálne ovplyvniť výsledky výskumu. Pohlavné hormóny sú zapojené do všetkých biologických procesov, vrátane citlivosti na mastné kyseliny alebo schopnosti metabolizovať jednoduché cukry. Tieto rozdiely majú dopad na všetky klinické štúdie, či už ide o testovanie účinkov lieku alebo schopnosti tela tolerovať transplantovaný orgán.

"Je dôležité si uvedomiť, že rozdiely v chromozómoch existujú medzi pohlaviami," upozorňuje Cleggová. Existuje aj malý prieskum, ktorý skúma, či sa lieky správajú odlišne v prítomnosti XX chromozómu (žena) na rozdiel od XY chromozómu (muž). Dokonca aj štúdie, založené na celom genóme, často neberú do úvahy chromozómy, aj keď sexchromozómy sú integrálnou súčasťou tvorby genómu u jednotlivca.

"Bolo by skvelé, keby boli lieky, špecificky testované a dávkované na základe pohlavia. S cieľom personalizácie v medicíne je dôležité začať riešiť a zamerať sa na pohlavie ako biologickú premennú," dodala na záver odborníčka.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 06:39