StoryEditor

Ako zareaguje telo, keď prestanete fajčiť? Toto sa stane

10.01.2016, 13:45
Zdravie
Už dvadsať minút po tom, čo zahasíte poslednú cigaretu, sa váš krvný tlak vráti k normálu.

Dva dni bez nikotínu stačí na to, aby sa vám výrazne zlepšila chuť aj čuch, ako píše idnes.cz. Čo sa ďalej deje v tele, keď konečne tento rok dodržíte svoje predsavzatia a prestanete fajčiť?

Vedeli ste, že každú hodinu zomrie na svete v dôsledku fajčenia 560 ľudí? Alebo, že si svojím fajčením skrátite život v priemere o pätnásť až osemnásť rokov? Prípadne, že cigarety dvadsaťpäťkrát zvýšia riziko, že ochoriete na rakovinu?

V Českej republike fajčí približne dva milióny tristotisíc ľudí a za rok vyfajčia viac ako dvadsať miliárd cigariet. Vo svetle týchto čísel nie je nijako prekvapujúce, že zhruba sedemdesiat percent fajčiarov by chcelo prestať fajčiť. Avšak úspešný je len približne každý piaty pokus o skoncovanie s cigaretami.

Dali ste si tento rok predsavzatia, že s fajčením už konečne skončíte a stále vám chýba tá správna motivácia? Možno vás povzbudí prehľad toho, čo sa s vaším telom bude diať, keď sa rozhodnete vzdať cigariet raz a navždy.

Už prvý deň sa tlak vráti k normálnym hodnotám


1. deň - väčšina fajčiarov, ktorí chcú so svojím zlozvykom skoncovať, sa domnieva, že sa budú musieť niekoľko mesiacov trápiť s abstinenčnými príznakmi, bez toho, aby videli nejaký výsledok. Tak tomu ale nie je. Už dvadsať minút po tom, čo zahasíte poslednú cigaretu, sa váš krvný tlak a srdcový tep vráti k normálnym hodnotám. Okamžite tak klesne riziko, že dostanete infarkt. Tým, ako sa zlepší váš krvný obeh, sa zlepší aj krvné zásobenie končekov vašich prstov na rukách i nohách. Ich teplota sa zvýši a sprievodným znakom toho môže byť aj drobné brnenie.

Stačí osem hodín bez cigariet a hladina oxidu uhoľnatého a nikotínu v krvi klesne o polovicu. Oproti tomu stúpne zásobenie organizmu kyslíkom, čo pomôže vašej fajčiarskej vysušenej pokožke a poškodeným vlasom. Po dvadsiatich štyroch hodinách už je oxid uhoľnatý z vášho tela kompletne vylúčený a zanesené pľúca sa začínajú čistiť. Produkujú hlien, v dôsledku čoho sa môže objaviť kašeľ alebo bolesti hrdla. To všetko je ale príznakom toho, že sa vaše dýchacie cesty čistia od splodín, ktorými ste ich prostredníctvom cigariet zaniesli.

Stačí pár dní a zlepší sa vám chuť a čuch


1. týždeň - už po štyridsiatich ôsmich hodinách nezostáva vo vašom organizme žiadny nikotín a vaša chuť aj čuch sa výrazne zlepšili. Môžete tiež pociťovať ľahkú bolesť hlavy, ktorá súvisí s tým, ako oxid uhoľnatý opúšťa vaše telo. Počas troch dní sa vám začne lepšie dýchať v dôsledku pokračujúcej regenerácie dýchacích ciest. Buďte ale pripravení na abstinenčné príznaky.
Je pravdepodobné, že vaša pozornosť a schopnosť koncentrácie bude silne kolísať. Môžu sa objaviť aj záchvaty úzkosti. To všetko sú však len dočasné nepríjemnosti, ktoré za pár dní zmiznú. A aj keď sa vám môžu javiť ako nekonečné, epizódy, kedy túžite po cigarete, netrvajú podľa odborníkov dlhšie ako päť minút.

Po dvoch týždňoch sa vám vráti koncentrácia


2. - 12. týždeň - zistíte, že ste veľmi podráždení, nepokojní a depresívne naladení. To všetko patrí k odvykaciemu procesu. Avšak u šesťdesiatich percent bývalých fajčiarov odznejú tieto nepríjemné symptómy za menej ako štyri týždne. Schopnosť koncentrácie sa vám vráti už po dvoch týždňoch. Počítajte tiež s tým, že práve v tomto období budete bojovať s najväčšou chuťou na cigaretu. Nevzdávajte to - práve v tomto štádiu sa už váš krvný obeh výrazne zlepšil a začínajú sa vám vyhladzovať vrásky, pretože pleť je lepšie vyživovaná.

Frekvencia abstinenčných záchvatov klesne v priemere na dva trojminútové denne. Vaše krvné zásobenie ďasien a zubov je teraz rovnaké ako u nefajčiarov. Riasinky v pľúcach začínajú zase fungovať normálne.

Za štvrť roka sa ustáli chuť k jedlu


3. - 9. mesiac - vo vašich pľúcach dorastajú nové bunky a dýcha sa vám stále lepšie. Ak ste vo svojom fajčiarskom období bojovali s častým kašľom, sipotom a bolesťou hrdla, teraz už sú zrejme preč. Na konci tohto obdobia sa vám tiež konečne ustáli chuť k jedlu a už nebudete musieť bojovať s nutkaním zjesť všetko, na čo dosiahnete.

Práve strach z hmotnostného prírastku je častým dôvodom, prečo fajčiari odvykanie vzdajú. Stavte preto na prevenciu, a keď vysadíte cigarety, začnite sa viac hýbať, aby vás pribúdajúce kilogramy nedemotivovali. Inzulínová rezistencia typická pre fajčiarov mizne.

Za rok od abstinencie klesá riziko infarktu až na polovicu


1 rok - riziko, že vás skolí infarkt, klesá na polovicu oproti dobe, kedy ste aktívne fajčili. Bude tiež klesať pravdepodobnosť, že vás postihne mozgová mŕtvica.

Výrazne sa zníži počet respiračných ochorení, ktoré vás v priebehu roka postihnú. Oproti tomu budete mať oveľa viac energie.

Po niekoľkých rokoch na to budete so zdravím podobne ako nefajčiari


5 rokov a viac - vytrvali ste bez cigariet niekoľko rokov? Gratulujeme! Pretože v mnohých ohľadoch na tom budete so zdravím podobne ako nefajčiari. V priemere za osem rokov po tom, čo ste zahasili poslednú cigaretu, klesne riziko infarktu na rovnakú úroveň ako u nefajčiarov.

Za päť rokov nefajčenia nebudete mať o nič väčšiu pravdepodobnosť, že ochoriete na cukrovku, než nefajčiari. Avšak ďalších desať rokov je potrebné k tomu, aby sa riziko rakoviny pľúc znížilo o polovicu. Aby riziko rakoviny pľúc kleslo na úroveň nefajčiarov, budete potrebovať dvadsať rokov bez cigariet.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 16:09