Metabolizmus zrýchlite aj správnou skladbou jedál.dreamstime
StoryEditor

Päť tipov, ako zrýchlite metabolizmus. Do leta môžete mať expresne o pár kíl menej

30.04.2024, 08:00
Životný štýl

Už o pár dní zavládnu teploty, ktoré budú pripomínať skôr leto, než jar. Pre niekoho konečne, no pre tých, ktorí sa ešte nedostali do formy po zime, to bude doslova boj s časom. Nezúfajte a podporte fungovanie vášho metabolizmu. Do príchodu toho oficiálneho leta sa ešte stále môžete dostať do formy!

Niektoré zmeny zvládnete urobiť zo dňa na deň. S niektorými to síce bude trvať dlhšie, no výsledky sa po niekoľkých týždňoch určite dostavia.

Dostatok bielkovín

Dbajte na to, aby každé vaše jedlo obsahovalo dostatok bielkovín. Už len samotné trávenie takéhoto jedla bude vaše telo stáť oveľa viac spálených kalórií. Hydina, ryby, ale aj tofu či strukoviny, ktoré sú bohaté na bielkoviny sú pre vás tou správnou cestou.

Pohyb

Nie, nie je to len klišé. Pohyb je v tomto smere skutočne kľúčový. A nemusíte pri ňom „vypľuť dušu“. Aj chôdza, či výmena výťahu za schody vám pomôžu zrýchliť metabolizmus. Ak však chcete viditeľné výsledky ešte o niečo rýchlejšie, potom zaraďte do vašej bežnej rutiny plnohodnotný tréning aspoň trikrát do týždňa. Beh, plávanie či rôzne iné kardio cvičenia podporia lepšie fungovanie vášho metabolizmu.

Svalstvo

A keď už sme pri tých tréningoch, nezameriavajte sa len na spaľovanie. Tréningy by mali byť vystavané tak, aby ste zároveň budovali svalovú hmotu. Svaly potrebujú oveľa viac energie, preto ak ich budete mať dostatok, budete si toho môcť na tanier naložiť o niečo viac. Váš bazálny metabolizmus totiž bude o niečo vyšší. V praxi to znamená, že aj keď nebudete robiť absolútne nič, vaše telo bude míňať viac energie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
30. apríl 2024 08:57