Janette ŠimkováEvita magazín
StoryEditor

Život s LAKOMCOM: Čo ho prezradí a ukončiť to? Vysvetľuje nám psychologička Šimková

24.04.2024, 10:47
Životný štýl

 

 


Ktoré z pohlaví je viac lakomé? Tipovala by som to skôr na mužov...

Výsledky štúdií nie sú jednoznačné. Niektoré naznačujú, že muži majú väčšiu tendenciu byť lakomí, zatiaľ čo iné štúdie nedokázali zaznamenať žiadne signifikantné rozdiely medzi pohlaviami. Tým, že lakomstvo je komplexný fenomén a jeho prejavy môžu byť ovplyvnené rôznymi faktormi, ako sú individuálne skúsenosti, hodnoty, kultúra a spoločenské očakávania, tak si môžeme urobiť súkromný prieskum v našom okolí.

Je možné, aby takýto vzťah, kde jeden nielen že nevie dávať, ale je lakomý, prežil?

Vzťah s lakomým partnerom je náročný, pretože ovplyvňuje dôveru, intimitu a spoločné finančné rozhodovanie. Každý výdavok je predmetom vyjednávania, dohadovania, kritizovania a obviňovania. Preto mnohé vzťahy s lakomými partnermi nemajú šancu prežiť – vytvárajú nezdravú a nepriateľskú atmosféru, kde bez rešpektu a akceptácie nie je možné fungovať. Tých negatívnych dôsledkov lakomcovho správania môže byť príliš veľa a prekrývajú pozitívne zážitky. Klientka mi rozprávala, ako nemôže ísť so svojím lakomým partnerom na dovolenku, pretože má neustále obavy o peniaze, ktoré úzkostlivo počíta. Je to pre ňu také vyčerpávajúce a deprimujúce, že príde úplne zničená. Má svojho muža rada, len si zvykla, že jej neurobí radosť ničím kupovaným, lebo to sú výdavky. Venuje jej čas a pomáha jej s domácimi prácami, lebo to ho nič nestojí.


Aké správanie sa vyžaduje od druhej strany?

Aby mohlo prísť k spoločnému riešeniu finančných záležitostí, je nevyhnutná otvorená a úprimná komunikácia. Predpoklad je, že obe strany budú robiť kompromisy, aby sa ich predstavy a očakávania dostávajúce sa do konfliktu mohli zmeniť na dohody. Pri kompromisoch je na prvom mieste ochota dohovoriť sa. Je užitočné pamätať na jedno základné pravidlo – o potrebách druhého sa nepolemizuje. Úlohou partnerov nie je vzájomné potreby hodnotiť, ale pochopiť a posúdiť, či a ako by ich bolo možné, s rešpektom voči vlastným potrebám, naplniť. Robenie dobrých dohôd vo vzťahu sa nezaobíde bez vnímania tak vlastných

hraníc, ako aj partnerových.

image

Janette Šimková​

Katarína Kincelová

A existuje vôbec šanca, že sa lakomec „vylieči“?

Ľudia, ktorí sú lakomstvom patologicky postihnutí, potrebujú vyhľadať terapiu. Ich nezdravý vzťah k peniazom môže mať veľa spoločného s obsedantne kompulzívnou poruchu. Terapeuti dokážu pomôcť identifikovať rôzne prvky príznakov – od myšlienok, pocitov a správania, a tým smerovať človeka k hľadaniu zdrojov pre zmenu postoja.

Alebo život s ním vyžaduje pevné nervy a predovšetkým finančnú nezávislosť?

Môže byť náročné nenechať sa lakomcom ovplyvňovať. Preverí to sebavedomie a sebaúctu partnerky, ktorá bude čeliť citovému vydieraniu, manipulácii a tlaku prispôsobiť sa. Jej hodnota bude podmieňovaná ochotou vychádzať v ústrety šetriacemu. Kľúčové môže byť hovoriť jasné „nie“ a postavenie sa za seba, keď sú prekračované hranice. Nezaobíde sa to bez nastavenia pravidiel a dohôd, ako bude systém hospodárenia vo vzťahu fungovať. Sú však aj situácie, keď sú hodnoty a potreby oboch partnerov natoľko odlišné, že jednoducho nemajú spoločný prienik.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
13. máj 2024 15:58