Mačky sú tajuplné, pôvabné, veľmi prítulné a prinášajú svojim majiteľom radosť.dreamstime
StoryEditor

Mýtus menom mačka: Čo by ste sa mohli OD NICH NAUČIŤ?

05.04.2024, 12:46
Životný štýl

Sú tajuplné, pôvabné, veľmi prítulné a prinášajú svojim majiteľom radosť. No nielen to – prezradíme vám, čo by ste sa mohli OD NICH NAUČIŤ.

Mačky k ľuďom neodmysliteľne patria už po celé stáročia. Na to, aby medzi človekom a touto malou domácou šelmičkou vznikol pevný vzťah, je potrebná vzájomná dôvera, ale stojí to za to. Prinášame niekoľko fascinujúcich faktov o týchto chlpatých tvoroch so zamatovými labkami.

Odkiaľ mačky pochádzajú?

Predpokladá sa, že naši maznáčikovia odvodzujú svoj pôvod od africkej mačky plavej (poddruh mačky divej), ktorú uctievali už 3 000 rokov pred naším letopočtom v starom Egypte.

Egyptská bohyňa lásky, plodnosti a ženskosti Bastet, ktorá sa vyznačovala dobromyseľnosťou, bývala spodobovaná ako mačka.

Počas tisícročí sa z africkej plavej mačky vyvinul dnes veľmi obľúbený druh „európska krátkosrstá“.

Prečo spia tak dlho?

Tieto drobné šelmičky so zamatovými ňufáčikmi driemu až 16 hodín denne. Nie je to však preto, že by boli lenivé. Vedci si myslia, že mačky cez deň šetria energiu, ktorú potom potrebujú v noci na lov.

Ale aj sny u nich hrajú významnú rolu. V bdelom stave totiž na ich mozog útočí ohromné množstvo informácií. V sne si mačky znova prehrávajú zažité zvuky a deje (napríklad divoké hry) a ich myseľ ich spracováva.

Čo majú spoločné s čarodejnicami?

Korene tejto povery siahajú až do neskorého stredoveku. Katolícka inkvizícia vtedy obzvlášť tvrdo prenasledovala ľudí inej viery a pápež Inocent VIII. (1432 – 1492) tvrdil, že čarodejnice na seba berú podobu mačky, aby slúžili diablovi.

Mačky boli ideálnym obetným baránkom, pretože ich odpradávna obklopovala mystická aura ženskosti. A pretože dobre vidia v tme, dostávali sa tak vraj do blízkosti temných síl. Samozrejme z hľadiska dnešných poznatkov je to všetko hlúposť.

Musíme im strihať pazúriky?

Je dobré vedieť, že mačacie pazúriky neustále dorastajú a zvieratká si svoje „zbrane“ neprestajne brúsia. Mačky, ktoré žijú prevažne vonku, si pazúriky na predných labkách pribrusujú napríklad o kôru stromov. Tým sa odstraňuje neostrá zrohovatená vrstva a pazúriky opäť vyrastú.

Domáce mačky majú na tento účel síce väčšinou škrabadlo (alebo inú hračku), no napriek tomu by bolo vhodné kontrolovať, či im pazúriky neprerástli. Ako ich v prípade potreby správne zastrihovať, vám vysvetlí zverolekár. Amatérsku starostlivosť neodporúčame, pretože pri neodbornom zaobchádzaní by ste mohli zviera zraniť.

Prečo tak dobre vidia v tme?

Kým zrenička v oku mačky sa pri dennom svetle zmrští na úzku štrbinku, v tme sa rozšíri, aby zachytila čo najviac zo zvyškového svetla. Na to je mačacie oko vybavené silno zakrivenou šošovkou. A reflexná odrazová pigmentová vrstva toto svetlo ešte zosilní. Žiadna korisť tak mačke neunikne.

Sú vhodné na terapiu?

Áno. Ako dokázali vedecké výskumy, hladkanie mačiek znižuje výrazne hladinu stresového hormónu. Preto sa mačky využívajú ako terapeutické zvieratá, napríklad u pacientov trpiacich demenciou, alebo sa berú na návštevu obyvateľom domovov pre seniorov.

Hladkanie mačacej srsti uvoľňuje tvorbu hormónu oxytocínu, ktorý sa označuje tiež ako hormón dôvery a lásky. Celkovo má kladný vplyv na to, ako sa človek cíti.

Na človeka rozdielne pôsobia rôzne farby mačiek. Čierne z človeka vysávajú až dvakrát viac negatívnej energie ako mačky iných farieb. Ryšavé mačky zasa odovzdávajú pozitívnu energiu, mačky krémovej farby nás dokážu naštartovať, keď nám energia dôjde úplne a sivomodré upokojujú.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 19:17