Čítajte čo najviac. Prospeje vám to v mnohých smeroch.pexels
StoryEditor

Marec je mesiac knihy, no čítame menej ako kedysi. Toto všetko získate, ak budete čítať aspoň pol hodinu denne

15.03.2023, 15:00
Životný štýl

Knihy na nočných stolíkoch vystriedali mobily. Dnešná doba praje filmom a seriálom a po dobrej knihe už siaha pravidelne málokto. Je to však škoda, pretože vďaka knihám získavate nie len prehľad či cenné informácie, ale aj lepšiu slovnú zásobu či analytické myslenie.

Inklinujete k dobrodružstvám? Alebo vás skôr lákajú romantické príbehy? Náučná literatúra či literatúra faktu bude pre vás prínosom, no ani ženské romány nie sú krokom vedľa. Podstatné totiž je, aby ste čítali. A to aspoň tridsať minút denne.

Slovná zásoba

Máte pocit, že po celom dni pozerania do počítača sa už neviete poriadne vyjadrovať? Potom by ste mali venovať svoju pozornosť práve čítaniu kníh. Ak budú vašou súčasťou každý deň, zlepší sa nie len vaša slovná zásoba, ale aj vyjadrovacie schopnosti.

Vzdelávanie

Kto by už dnes hľadal informácie v knihách keď sú všetky na internete a dostanete sa k nim už po pár klikoch...Začnite tým, že si nájdete literatúru ktorá vás zaujíma. Chystáte sa na výlet do niektorej európskej metropoly? Ideálny čas na to, zakúpiť si knihu, ktorá vám dá tipy čo by ste počas vašej návštevy rozhodne nemali vynechať. No zároveň vám dovolí nahliadnuť aj do histórie a vy sa tak na dané mesto či krajinu môžete pozerať zrazu úplne inými očami.

Tréning pamäte aj koncentrácie

Vaša pamäť ani koncentrácia nedostáva pri sledovaní sociálnych sietí vôbec zabrať. Je to pasívne pozeranie do telefónu a sledovanie nepodstatných informácií. Kniha vás však núti upriamiť svoju pozornosť na text, ktorý máte práve pred očami a trénujete tak svoju koncentráciu. Rovnako stimulovaná je však aj vaša pamäť. V knihe sa príbehom chronologicky posúvate a či chcete alebo nie, pamätáte si, čo sa stalo na začiatku, aké postavy sa v knihe ocitli, aké miesta boli spomenuté. A to rovnako v prípade romantickej beletrie či napínavých kriminálnych príbehov. Mimochodom, pravidelné čítanie zlepšuje aj vaše analytické myslenie.

Kreativita

A to stále nie je všetko z čoho môžete pri pravidelnom čítaní kníh ťažiť. Knihy sú skvelým zdrojom pre rozvoj vašej kreativity a fantázie. Pri čítaní sa virtuálne prenesiete do úplne iného príbehu, ktorý vám poskytne útočisko pred vlastnými problémami. Čítanie kníh dokonca dokáže eliminovať nazhromaždený stres.  

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. máj 2024 11:19