Ste naozaj hladní, alebo len máte na niečo chuť?pexels
StoryEditor

Chcete schudnúť? Naučte sa rozlišovať kedy ste naozaj hladní a kedy máte na jedlo len chuť

13.02.2023, 10:00
Životný štýl

Stále sa vám nedarí schudnúť? Máte zmätok z informácií ktoré sa na vás sypú zo všetkých strán? Je na čase držať sa základným pravidiel. Hlad pri chudnutí nie je práve to, čo vám na vašej ceste za štíhlou postavou pomôže. Práve naopak, výsledok sa síce dostaví pomerne rýchlo, no výsledok určite nebude dlhodobý a čakajte, že k vám skôr či neskôr zavíta starý známy jojo efekt.

Len zdravé chudnutie vám pomôže dopracovať sa k vášmu vytúženému cieľu a aj si ho udržať. Povieme vám, čo a koľko by ste mali jesť, aby ste sa dočkali výsledkov.

Čo platí na jedného, na druhého nemusí

Neexistuje žiadna univerzálna rada, ktorá by mohla platiť pre všetkých. Jediné, od čoho sa môžete odraziť je, aby bol váš príjem nižší ako výdaj. No aj v tomto prípade platia isté zásady. Každý jedinec má iné stravovacie návyky, iné fyzické či psychické vyťaženie a treba brať do úvahy aj iné faktory, ktoré vplývajú na to, koľko energie vaše telo spotrebuje a koľko jej na svoje fungovanie potrebuje.

Chuť či hlad?

V prvom rade by ste mali vedieť rozpoznať, či práve pociťujete hlad, alebo len máte chuť na jedlo. Ak ste hladní, telo vám jednoducho dáva signál, že potrebuje doplniť energiu. Chuť je naopak len pocit, ktorý prichádza na základe kognitívneho stimulu. Ak teda máte chuť na čokoládu, je to práve preto, že už viete ako chutí, vonia, poznáte jej konzistenciu a chcete si ten pocit opäť pripomenúť. Avšak chuť na sladké či vlčí hlad vás môže prenasledovať aj vtedy, ak vášmu jedálničku nevenujete dostatok pozornosti a nie sú v ňom zastúpené všetky živiny, ktoré váš organizmus pre správne fungovanie potrebuje. Následkom vašej neodolateľnej chuti na sladké môže byť aj kolísanie hladiny cukru v krvi.

Všímajte si čo jete

Ak mávate často rôzne chute a to hlavne na tie potraviny, ktoré by ste ledva mohli zaradiť do kategórie „zdravé“, alebo ak bývate veľmi hladné a to v podstate veľmi krátko po jedle, môže to mať rovnakú príčinu. Je ňou zlá skladba jedálnička. Chuť na sladké môžete mať v prípade, že na vašom jedálničku vynechávate zdravé sacharidy, akými sú napríklad prílohy pri hlavnom jedle. Za hlad môže zodpovedať nedostatok bielkovín či vlákniny.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. máj 2024 09:43