Pozrite sa, koľko kíl môžete pribrať cez Vianoce, aby ste sa dokázali dostať späť do svojho zdravého životného štýlu.dreamstime
StoryEditor

Viete, koľko môžete pribrať cez sviatky, aby ste to potom ľahko zhodili? Vedci majú jasnú odpoveď

22.12.2022, 07:00
Životný štýl

Vianoce a všetko okolo nich nie sú spojené len s naháňaním sa, kupovaním darčekov na poslednú chvíľu či ozdobovaním stromčeka, ale aj hojnosťou na tanieri a v pohároch. Práve z tohto dôvodu je úplne normálne, ak cez tieto sviatky dôjde k výkyvom na vašej váhe. No pozor, aby ste nepresiahli limit kíl navyše, ich tak ľahko dole nezhodíte.

Podľa vedcov majú ženy v zime tendenciu vážiť viac ako v lete. Nejde však o to, že by ste sa menej hýbali alebo mali pomalší metabolizmus, ale najväčším problémom je práve obdobie prichádzajúcich sviatkov. Omnoho horšie však na tom je to, že mnohé z vás, ktoré cez Vianoce priberú a tento prírastok už nezhodia, trpia z roka na rok miernym, no postupným zvyšovaním na váhe. Aby ste sa tomuto kolobehu vyhli, vedci skúmali, koľko kíl môžete cez sviatky pribrať, aby ste ich ľahšie zhodili naspäť dole.  

Koľko kíl môžete pribrať?

Vedci tvrdia, že ak priberiete dve, najviac tri kilá, máte veľkú šancu zhodiť ich tak, že sa po Novom roku vrátite k svojmu zdravému životnému štýlu, a to bez drastických diét. Dôležité však je, aby ste mali po takomto váhovom výkyve snahu držať si líniu a nerezignovať vetou „aj tak to nemá cenu“. To však hrozí iba tým z vás, ktoré sa nevedia udržať ani po Vianociach a nedokážu sa prestať prejedať, aj keď nie je na programe žiadna oslava. Nebojte sa, ak sa budete držať týchto rád, s kľudom môžete pribrať pár kíl a užiť si sviatočné jedlo.

image

Neprejedajte sa, ale držte sa týchto pravidiel.

dreamstime

Aj počas Vianoc si môžete udržať líniu

Aby ste sa po Vianociach dostali späť do formy, mali by ste sa počas sviatkov snažiť držať vašich pravidelných stravovacích návykov. Čo to znamená? Naďalej pravidelne raňajkujte, nejedzte neskoro večer, pite s mierou a cvičte. Vôbec nevadí, ak tento plán občas porušíte, veď sú predsa Vianoce, no sústavné prejedanie sa na vašej váhe prejaví negatívne. Takisto by ste mali skúsiť takzvanú očistu. Ak viete, že vás v piatok čaká večierok s koláčikmi a alkoholom, dajte si v sobotu, čo sa jedla a pitia týka, odľahčovací deň. Verte či nie, ani nepocítite, že ste niečo pribrali.

Diétny šalát nepomôže

Na druhej strane, neberte to tak, že musíte premýšľať o tom, ako urobiť z tradičných pokrmov a maškŕt zdravšie a diétnejšie. Áno, jogurt namiesto majonézy v šaláte či koláč bez bielej múky by bol skvelý, no nebolo by to pre vás to pravé. Inými slovami, s kľudom si vychutnajte klasiku, no snažte sa zjesť vopred naplánované množstvo. Takisto nezabúdajte na ovocie, zeleninu, dostatočný pitný režim a pohyb.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
14. máj 2024 18:55