Skákaním na švihadle spálite viac kalórii ako pri behu či jazde na bicykli.dreamstime
StoryEditor

Schudnite so švihadlom: Stačí vám 10 minút denne a kilá sú preč

08.10.2022, 06:00
Životný štýl

Skákanie na švihadle je jedným z najviac podceňovaných druhov cvičenia. Možno ste o tom nevedeli, no je účinnejšie ako iné formy kardio cvičenia. Nielenže si vďaka nemu posilníte celé telo, ale nadbytočné kilá zhodíte dole omnoho rýchlejšie. Najlepšie na tom je, že vás takmer vôbec nič nestojí a denne vám zaberie maximálne desať minút.

Koľké z vás skákali na švihadle už ako deti? Pravdepodobne všetky. Bohužiaľ, máloktorej táto obľúbená činnosť z detstva aj zostala. Je to škoda, pretože tento druh cvičenia je veľmi účinný, a to najmä vtedy, ak potrebujete schudnúť alebo si udržať telo pevné. Okrem toho, že môžete skákať kedykoľvek a kdekoľvek, k tejto činnosti vám stačí len švihadlo, pár minút času a pevná vôľa. Dajte mu šancu a vyformujte si spolu snami postavu snov.

Zapájate úplne všetky svaly na tele

Skákanie na švihadle dokáže s vaším telom urobiť naozaj zázraky. Jeho veľkou výhodou je, že pri ňom zapájate kompletne všetky svaly, a to na rukách, nohách, chrbte, hrudníku, zadku a predovšetkým bruchu. Vďaka obyčajnému švihadlu si môžete zlepšiť kondíciu, stabilitu, obratnosť, silu a dokonca aj rytmus. Na skákaní vás môže lákať najmä to, že pri ňom spálite viac kalórii ako pri behu či inom druhu kardio cvičenia. Rovnako tak robíte službu aj svojmu zdraviu. Skákanie na švihadle vás totiž núti vnímať svoje telo, a tým znížite riziko zranenia. Keďže sa pri ňom rozprúdi vaše srdce, je skvelým cvičením pre kardiovaskulárny systém, vysoký krvný tlak, pulz a zdravie srdca. Tým, že pri skákaní na švihadle zaťažujete kosti agresívnejšie, pravidelným tréningom sa stanú silnejšie a pevnejšie, takže sa môžete v budúcnosti vyhnúť problémom ako je osteoporóza.

Čím viac budete skákať, tým viac kalórii spálite

Spomínali sme, že len vďaka švihadlu môžete spáliť viac kalórii ako napríklad pri behu či jazde na bicykli. Môže za to aj fakt, že pri tomto cvičení musí telo vytvárať veľké množstvo tepla. Tým spaľuje viac paliva na výrobu tejto energie a samozrejme aj veľa kalórii. To znamená, že čím viac budete skákať, tým viac budete aj spaľovať. Ak sa rozhodnete skákať na švihadle, zo začiatku by ste nemali nič preháňať. V kľude môžete začať na dvoch minútach a postupne túto frekvenciu či intenzitu zvyšovať. Snažte sa však nezostať dlho na jednom mieste, inak nebudete s chudnutím spokojné. Najlepšie bude, ak sa po dvoch týždňoch pravidelného cvičenia dostanete na hranicu desiatich minút. Skákať by ste mali minimálne trikrát do týždňa, hneď ráno, kedy sa tuky spaľujú ľahšie. Pred tréningom nezabudnite ani na správny strečing a zaobstarajte si správne topánky, ktoré budú chrániť vaše kĺby pred silnými nárazmi.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. máj 2024 15:12