Latté z tekvicového pyré si počas jesene zamilujete.dreamstime
StoryEditor

Potrebujete počas jesene nakopnúť? Vyskúšajte netradičné kávy, ktoré zaženú únavu

05.10.2022, 12:00
Životný štýl

Aj vy máte pocit, že ešte horšia ako jarná únava je tá jesenná? Náhla zmena počasia dá zabrať každému organizmu a vzpruhy v akejkoľvek podobe sú nielenže vítané, ale priam nutné. Pokiaľ ste skôr tím káva než zelený čaj, máme pre vás pár tipov, ako si svoju dávku kofeínu pripraviť aj na iné spôsoby. Na jeseň vás zahreje pumpkin spice latte, ale energiu vám dodá aj káva s tonikom.

Niet nad klasickú vôňu a chuť kávy, ale aj tí najzarytejší kávičkári sem tam zatúžia po troške exotiky bez toho, by sa museli celkom vzdať svojej obľúbenej šálky kávy.

Espresso tonik

Espresso s tonikom v našich končinách nemá veru príliš dlhú históriu, no aj napriek tomu má svojich verných fanúšikov, ktorí si ho s obľubou objednávajú najmä počas horúcich letných dní. Kombinácia horkej kávy a tonika je naozaj výnimočná a naštartuje vás na niekoľko hodín. A príprava? Tá je jednoduchšia ako by ste si mysleli. Do skleneného pohára si urobte silné espresso a doplňte ho o 2 deci toniku a pár kociek ľadu.

image

Káva s tonikom sa aj u nás teší čoraz väčšej obľube.

pexels

Spice pumpkin latte

Tekvicové laté je tou pravou jesennou voľbou. Nielenže vás poriadne nakopne, ale aj zahreje a navodí tú správnu atmosféru. Znie to možno ako príliš veľký úlet, káva so zeleninou, no tento nápoj sa teší svojej obľube naprieč celým svetom. Ak by ste chceli tento horúci nápoj vyskúšať doma, internet vám ponúka množstvo receptov, ktorých základom je okrem kávy aj tekvicové pyré a tiež koreniny ako škorica, klinčeky, muškátový oriešok či zázvor.

Espresso romano

Káva s citrónom má svoju tradíciu predovšetkým v ďalekej Brazílii. Aj napriek svojmu názvu s Talianskom nemá nič spoločné a s najväčšou pravdepodobnosťou by ste práve tam vzbudili touto požiadavkou menšie pohoršenie. To však nemení nič na fakte, že aj káva s citrónom je skvelým jesenným nápojom, ktorý vám dodá energiu počas pochmúrnych dní.

Káva s kurkumou

Ak si svoj deň neviete predstaviť bez niekoľkých šálok kávy, doplňte si aspoň jednu z nich o lyžičku kurkumy. Z kávy sa tak stane doslova nápoj nabitý vitamínmi, s protizápalovými účinkami a so schopnosťou budovať imunitu. Navyše kurkuma a živiny z nej sa v kombinácii s kávou a mliekom oveľa lepšie vstrebávajú.

Chai latte

V pôvodnej receptúre Chai latte sa síce káva nenachádza, no v slovenských kaviarňach vám doprajú aj silné espresso, a to v kombinácii s čiernym čajom, mliekom a nejakou sladkou bodkou v podobe cukru, medu alebo javorového sirupu. V neposlednom rade sú súčasťou aj rôzne koreniny, no prípravu si pokojne môžete zjednodušiť pridaním chai latte sirupu, ktorý v sebe ukrýva všetko, čo potrebujete k tomu, aby mal nápoj ten správny šmrnc.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. máj 2024 04:03