Izbové rastliny vám zútulnia a skrášlia byt.pixabay.com
StoryEditor

Spôsoby, ako oživiť takmer mŕtvu izbovú rastlinu

12.05.2016, 06:00
Životný štýl
Nádej umiera posledná. Rastlina so zvädnutými lístkami a bez života sa dá ešte zachrániť.

Nič neoživí miestnosť viac než zelené stonky a farebné okvetné lístky izbovej rastliny. Na druhej strane, opačne vyzerá vysušená, zhnednutá rastlina so zvädnutými lístkami. Aj keď pri pohľade na ňu máte pocit, že čoskoro skončí v koši, napriek tomu existuje šanca. Predtým, než sa vzdáte, vyskúšajte nasledovné triky, ktoré by mohli pomôcť ošetriť vašu flóru a priviesť ju späť do života, ako píše housebeautiful.com. Izbové rastliny sa vám odvďačia reprezentatívnejším vzhľadom, sviežou farbou a aj dlhšou životnosťou.

1. Presaďte ju do iného kvetináča

Podľa experta na záhrady Ashtona Ritchieho premiestnenie unavene vyzerajúceho papradia do iného kvetináča s pôdou môže urobiť veľký rozdiel. Stačí si len vybrať väčší kvetináč. "Nezabudnite si vybrať ten, ktorý je o niečo širší ako pôvodný," upozorňuje odborník. Korene budú mať priestor pre svoj rast a prosperitu.

2. "Nakŕmte" ju živinami

Aj rastliny potrebujú zdravú výživu, preto sa odporúča vymeniť starú zeminu za vysoko kvalitný substrát. Vaše črepníkové rastliny ocenia pravidelné "kŕmenie" výživnými látkami. Môžete im tiež skúsiť dopriať nový prísun energie v podobe hnojiva. Postup ako hnojiť a v akej koncentrácii nájdete v návode na použitie daného výrobku.

3. Vystavte ju slnečnému žiareniu - pomaly

Slnko je väčšinou dobré pre flóru, no ich premiestnenie na priame slnečné žiarenie by im mohlo skôr uškodiť ako pomôcť. Presuňte kvetináč na nepriame slnko na krátku dobu, kým sa zotaví.

4. Neprelejte ju

"Najčastejšou chybou záhradníkov je nedostatočná informovanosť o tom, ako často by sa mali rastliny polievať," tvrdí Gena Lorainne, odborník na výsadby rastlín. Mali by ste si zistiť, v ktorom ročnom období potrebuje vaša rastlina najviac vody a kedy naopak menej. Všeobecne to však býva v lete, kedy by sa mala často zavlažovať a naopak v zime až toľko vody nepotrebuje. 

5. Skoncujte so škodcami

V prípade, ak sú listy alebo stonka rastliny škvrnité alebo vyzerajú akoby bledé bez života, problémom sú baktérie. Nechcených návštevníkov sa môžete zbaviť postrekom listov s jemným roztokom mydlovej vody.

6. Skúste skleník

Niektoré rastliny môžu potrebovať vlhkejšie prostredie, preto im miestnosť vo vašom byte nemusí vyhovovať. Ak chcete pre ne vytvoriť skleník, umiestnite na ne malý plastový sáčok. Nechajte tak počas štyroch až piatich dní na oživenie prostredia v okolí rastliny.

S.O.S. triky, ako zachrániť situáciu

Opäť ste to prehnali s množstvom vody alebo ste pozabudli rastlinu na priamom slnku? V tom prípade by ste mali rýchlo konať.

Preliata rastlina

Nadmerné množstvo vody spoznáte podľa toho, že je rastlina zvädnutá a substrát vlhký, ako píše theguardian.com. Pozrite sa na jej korene. Sú zhnité? Rastlina je už v zlom stave. Ak ste zbadali zdravé, biele korene, potom má šancu prežiť. Presaďte ju do iného kvetináča s čerstvým rastovým substrátom. Lístky na rastline s množstvo poškodených koreňov orežte. Udržujte mimo silného slnečného svetla.

Málo vody

Zvädnutá rastlina a klesnuté listy sú známkou toho, že kvetináč už dlho "nevidel" vodu. Kompost je suchý a tvrdý. Umiestnite rastlinu do umývadla alebo vedra s vodou tak, aby sa nádoba s kvetom ponorila. Nechajte tak pol hodiny a potom dajte mimo po dobu ďalšej pol hodiny. Nedávajte na priame slnečné svetlo. 

Príliš veľa slnka

Pozor na tmavé alebo biele škvrny na listoch a na ťažký kompost. V tomto prípade rastlina doslova kričí o pomoc, vystavili ste ju až príliš slnečnému žiareniu. Polejte ju dostatočným množstvom vody a nožnicami orežte mŕtve listy. Presuňte kvetináč na tmavé miesto.

Málo svetla

Príliš málo svetla spôsobí malé, bledé lístky. Spodné lístky pritom môžu zožltnúť a opadávať. Slnečnejšie umiestnenie je skutočným liekom. Iným variantom je pridanie vrstvy svetlého štrku na povrch pôdy. Štrk tak pomôže odrážať svetlo smerom nahor na rastlinu. 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 12:58