shutterstock.com
StoryEditor

Zvýšte si emočnú inteligenciu. Úspešná lektorka vám poradí, ako na to

08.02.2021, 16:00
Životný štýl
Určite ste sa už stretli s niekým, kto bol nadpriemerne inteligentný, a aj tak nebol úspešný. Vysoké IQ totiž nestačí. Do hry života vstupuje silný hráč – emočná inteligencia. Ako na nej zapracovať, poradila lektorka a koučka Jitka Ševčíková.


Prax ukázala, že mať vysoké IQ nestačí. Pre odhad úspechu sa preto začína používať pomer IQ (inteligenčný kvocient) a EQ (emočný kvocient).
Emočná inteligencia je medzi pojmami ešte len čerstvá tridsiatnička a ako taká má ešte právo na nejaké maniere, neistoty a úlety. Ešte stále bojuje o svoje miesto na slnku, ale už teraz sa začína profilovať ako významný hráč na poli psychológie. A tiež biznisu. Ľudia s vyšším EQ totiž rozumejú svojmu okoliu a okolie rozumie im. Dokážu zachytiť a riešiť problémy hneď v počiatkoch, takže majú potenciál stať sa dobrými manažérmi, poradcami a všeobecne vedúcimi osobnosťami. V súkromí potom žiadanými priateľmi, partnermi a milencami.
To všetko sú dosť dobré dôvody, prečo by ste mali na svojej emočnej inteligencii zapracovať. Na trhu existuje mnoho seminárov a workshopov na túto tému. Kvalitu majú rôznu, oplatí sa sledovať referencie, vzdelanie, certifikáty a podobne. Poprosila som vyhľadávanú lektorku emočnej inteligencie Jitku Ševčíkovú o konkrétny návod, ako si vybrúsiť EQ. Pekne krôčik za krôčikom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. máj 2024 22:13