Takto prekonáte chuť na sladké.dreamstime
StoryEditor

Čokoláda, koláčiky či kolový nápoj: Častú chuť na sladké prekabátite niekoľkými spôsobmi

05.04.2024, 09:00
Zdravie

Neviete sa zbaviť chuti na sladké? Lákajú vás koláčiky na rodinnej oslave, čokoláda v skrinke na vás hľadí po príchode z práce domov a v práci sa nabíjate energiou vďaka kolovému nápoju. Ak zažívate podobné pocity aj vy, mali by ste vedieť, že chuť na sladké sa dá prekabátiť. Stačí, ak sa budete držať našich rád.

Niektoré z vás nedokážu odolať slaným pokrmom, iné naopak sladkým pokušeniam. Ak patríte k tej druhej skupine aj vy a trpíte tak neprekonateľnou chuťou na sladké, ktorá vám bráni v dosiahnutí vysnívanej postavy, mali by ste vedieť, že sa tohto problému môžete zbaviť veľmi jednoducho. Stačí, ak sa budete držať niekoľkých zásad. Síce budete potrebovať dávku odhodlania a sebazaprenia, po niekoľkých týždňoch si na sladké už rozhodne nespomeniete.

Hlad zaháňate sladkým

Chuť na sladké vás v prvom rade môže trápiť kvôli tomu, že ste hladné. Ak jete málo alebo nepravidelne, vaše telo si pýta sladké jedlo. Skúste sa preto naučiť konzumovať dostatočné množstva v približne rovnakých intervaloch. Takýmto spôsobom zabránite prejedaniu sa a zbavíte sa chuti na sladké.

Pomôže viac bielkovín

Ak jedlá, ktoré si najčastejšie servírujete, obsahujú najmä sacharidy či vysoký glykemický index, hladina cukru v krvi vám stúpa rýchlejšie a napokon opäť klesá. Tento proces napokon znovu spôsobí hlad a zväčšenú chuť na sladké. Začnite preto konzumovať omnoho viac jedál s vysokým obsahom bielkovín, ktoré udržia vás cukor v rovnováhe.

Skrytý smäd

Nie ste hladné, no chuť na sladké vás stále trápi? V tom prípade pijete málo tekutín. Zabudnite však na sladené nápoje, ale radšej siahnite po čistej vode, vode s citrónom alebo nesladenom bylinkovom čaji. Verte, že neovládateľná chuť pominie.

Nedostatok oddychu

Nepomáha ani jedna z vyššie uvedených rád? Pravdepodobne vás chuť na sladké trápi kvôli nedostatku spánku. Skúste sa teda najbližšiu noc vyspať minimálne šesť hodín a uvidíte, či sa ešte máte chuť prejedať.

Zlepšite si náladu inak

Po sladkostiach väčšina ľudí siaha v prípade, že si potrebuje zlepšiť náladu. Ak je to aj váš prípad, vyskúšajte sa dobiť energiou inak. Či už to bude nejaká zábavná aktivita alebo konzumácia ovocia a zeleniny.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
29. apríl 2024 07:39