Farba jazyka vám veľa napovie o vašom zdravotnom stave.dreamstime
StoryEditor

Posvieťte si na váš jazyk. Už aj jeho sfarbenie vám veľa napovie o vašom zdraví

23.03.2024, 08:00
Zdravie

Vedeli ste o tom, že to ako váš jazyk vyzerá mnoho napovie o vašom zdravotnom stave? Z času na čas určite stojí za to všimnúť si, či má štandardnú farbu, je bez opuchov či povlaku. Akékoľvek zmeny na jazyku môžu signalizovať, že niečo nie je v poriadku s niektorým z vašich orgánov.

Malú preventívnu prehliadku pri pohľade do zrkadla zvládne každý z vás. Ak budete vedieť ako váš jazyk vyzerá keď ste zdraví, veľmi rýchlo zistíte, ak s vami nebude niečo v poriadku.

Zafarbenie

Jazyk zdravého človeka by mal byť jemne ružovkastý až belavý. Bez škvŕn a iných farebných nezrovnalostí. Ak sa cítite vyčerpaní, alebo vám bola diagnostikovaná chudokrvnosť, váš jazyk bude s najväčšou pravdepodobnosťou bledší, než u ostatných ľudí. Rovnako bledý jazyk môžu mať aj ľudia, ktorí trpia rôznymi ochoreniami ľadvín. Naopak tmavo fialový jazyk môže signalizovať problémy so srdcom či pľúcami. Jazyk, ktorého farba ide do tmavo modra je predzvesťou možného kolapsu. Ak zbadáte, že má váš jazyk takúto farbu a ani fyzicky sa necítite práve najlepšie, máte o dôvod viac vyhľadať odbornú pomoc. Ľudia, ktorí majú žltačku, alebo problém s pečeňou či žlčníkom, môžu pozorovať žlté sfarbenie jazyka. Tiež to môže byť signál toho, že máte horšie trávenie. Rôzne škvrny na jazyku zase viac menej potvrdzujú prítomnosť baktérií a kvasiniek vo vašom tele.

Povlak

Mať na jazyku povlak, je úplne prirodzený jav, no aj v tomto prípade treba byť na pozore, o aký povlak ide, aké ma sfarbenie, kde sa nachádza a tiež či sa na jazyku nachádza povlaku viac, alebo menej. Biely povlak na jazyku môže znamenať, že máte v tele nahromadené množstvo škodlivých látok. Rôzne problémy so žalúdkom, pečeňou či žlčníkom môžu spôsobiť, že jazyk bude mať žltú, alebo až hnedú farbu. Ak sa takto zafarbený povlak nachádza pri koreni jazyka až pri hrdle, môže byť spôsobený plesňovými infekciami.

Tvar jazyka

Aj rôzne deformácie na jazyku môžu byť signálom, že niečo nie je v poriadku. Zbystrite pozornosť ak váš jazyk nie je hladký, vyskytujú sa na ňom rôzne ryhy, alebo je trebárs v niektorej časti zvlnený. Rovnako tak špička jazyka by mala ísť jedným smerom a nemala by ubiehať do boku.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 00:14