Bolesť zubov vie človeka poriadne potrápiť.dreamstime
StoryEditor

Trápi vás bolesť zubov? Pomoc nájdete rovno vo vašej kuchyni

17.03.2023, 15:00
Zdravie

Ak vás už niekedy boleli zuby iste nám dáte za pravdu, že je to jedna z najhorších bolestí. Kým vyhľadáte lekára, bolesť vám pomôžu utlmiť lieky. No ani tie nemusíte mať vždy po ruke. V tom prípade prichádzajú na rad babské rady, ktoré zaručene pomôžu.

Niekedy pre tie najúčinnejšie veci netreba chodiť ďaleko. Úplne postačí kuchyňa v ktorej sa nachádzajú „náplasti“ na všetko.

Nie len hygiena

Za pokazenými zubami nie je len nedostatočná hygiena. Žiaľ, veľakrát za to môže aj genetická predispozícia, rôzne choroby a tiež užívanie niektorých druhov liekov. Správna hygiena je však nevyhnutná a aj škody, ktoré sú napáchané v dôsledku iných okolností dokáže trošku eliminovať.

Pomoc od bolesti

Ak vás začal bolieť zub, nemusíte hneď siahať po liekoch či bežať na pohotovosť. Skúste najskôr prírodné alternatívy, ktoré sú mnohokrát ešte účinnejšie. Najlepším pomocníkom pri bolesti zubov sú klinčeky. Áno, voňavé korenie, ktoré používate pri pečení medovníčkov či do vareného vína a punču. Toto korenie by ste v Indii videli žuť takmer každého. Udržuje totiž ústnu dutinu v čistote, pretože má silné dezinfekčné účinky. Pokiaľ vás trápi bolesť zubu, žujte na tom mieste klinček až kým ho úplne nerozhryziete a nechajte v ústach pôsobiť čo najdlhšie. Ústa určite nevyplachujte. Úľava príde do pár minút. Najhoršej bolesti sa tak zbavíte a do návštevy lekára vydržíte bez nezvládnuteľnej bolesti.

image

Cesnak je prírodné antibiotiku ktoré pomôže aj pri bolesti zubov.

pexels

Prírodné antibiotiká

Cesnak je rovnako ako klinčeky skvelým pomocníkom pri bolestiach zubov. Je považovaný za prírodné antibiotikum a presne tak aj účinkuje. Okamžite uľaví od najväčších bolestí a pomôže aj v prípade, že vás v ústach trápia nejaké zápaly. Uznávame, že dych po ňom nie je práve najlepší, no tentokrát sa potrebujete v prvom rade zbaviť bolesti. A s tou si cesnak poradí. Stačí, ak na boľavý zub dáte kúsok cesnaku. Tiež pomôže, ak ho poriadne pohryziete, aby sa účinné látky rýchlejšie uvoľnili.

Prevencia

Silné antibakteriálne a dezinfekčné účinky má aj šalvia a repík. Pripravte si z nich ústnu vodu, ktorú budete pravidelne kloktať v prípade, že vás trápia časté zápaly ďasien. Rovnako však tento výluh účinkuje aj pri akútnom probléme. Akurát je potrebné ho kloktať viackrát za deň. Zmierňuje zápal aj bolesť a dokonca podporí lepšie hojenie a to tak po trhaní zubov, ako aj pri aftoch.

image

Pravidelné kloktanie šalvie udrží vašu ústnu dutinu v zdraví.

dreamstime
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
11. máj 2024 15:52