Ak sa s partnerom dokážeme o sexe rozprávať a povedať mu, čo potrebujeme a čo sa nám páči, uľahčujeme život sebe aj jemu.dreamstime
StoryEditor

Ako dať svojmu mužovi intímny návod na naše „použitie“? Odpovedá sexuologička DANICA CSAISOVÁ

07.12.2023, 20:00
Vzťahy

Ak hľadáme sexuálnu úniu a súzvuk, mali by nám byť sexuálne potreby partnera či paartnerky známe,“ hovorí psychiatrička a sexuologička Danica Caisová.

Bolo to vraj nenútené a miestami aj vtipné. Danici Caisovej je tento scenár známy: „V čase zaľúbenosti to ide akosi ‚samo‘, ľudia cítia veľkú ochotu vyhovieť partnerovi, ale po tom, ako akútna zaľúbenosť pominie, rozdiely začnú byť prekážkou radosti zo spoločných intímnych chvíľ. Partnerský sexuálny nesúlad vzniká najmä vtedy, ak sú rozdiely v sexuálnej kapacite a sexuálnych scenároch veľmi veľké. Problematický môže byť vzťah realistického muža a romantickej ženy alebo to, ako často sa máme milovať." 

Nehovoríte? Hrajte sa!

Niektorým párom v poradniach navrhujú erotické hry. „Radíme im, aby postupovali pomaly a skúšali, čo im obom ešte vyhovuje, čo ich teší, a čo už nie. Vyžaduje to však veľkú ochotu z oboch strán a aj trpezlivosť. Asi by sa ľudia nemali spoliehať na spontánnosť a moment prekvapenia, lebo pri odmietnutí sa môžu cítiť zahanbení a ponížení.“ Sexuologička zo skúseností vie, že bez komunikácie môže dôjsť k nedorozumeniam. Napríklad, ak partner kúpi erotickú hračku, dúfajúc, že to jeho partnerku poteší či nabudí na prehĺbenie pôžitku, býva reakciou partnerky zaskočený. „Rovnako môže muža zaskočiť, že si partnerka nečakane oblečie erotickú bielizeň. Najmä vtedy, ak mužova sexuálna výkonnosť klesla. A v oboch prípadoch pritom ide o dobrý úmysel. Ak hľadáme sexuálnu úniu a súzvuk, mali by nám byť sexuálne potreby partnera či partnerky známe.“

Päť praktických rád, ako hovoriť o sexe bez červenania

  1. Prvým krokom je podľa sexuológov spoznanie svojich vlastných fantázií. Masturbujte, zistíte, pri akých predstavách dosiahnete orgazmus najrýchlejšie. Len ak to vieme, môžeme sa o to podeliť s partnerom.
  2. Zabudnite na to, ako chcete, aby vás vnímali iní. Zabudnite na to, čo sa má, čo sa nemá. Dovoľte si všetko. Fantázia je fantázia, ukážte, že ju máte. On vám potom svoju tiež viac odhalí a tak sa lepšie spoznáte.
  3. Skúste si to povedať nahlas. Vyslovte, čo chcete partnerovi povedať, napríklad pred zrkadlom. Je možné, že sa tak budete menej červenať, keď mu to budete hovoriť. Lebo ak sa vám trasie hlas, nebude to dobré. Vaša nepohoda vytvára jeho nepohodu.
  4. Ak sa bojíte, že príde na nepríjemné otázky typu: odkiaľ to máš, už si to tak s niekým robila, doteraz sa ti to nepáčilo – veďte diskusiu iným smerom. Môžete sa pýtať, prečo ťa toto vzrušuje, a hľadať vysvetlenia túžob radšej v sebe ako v predošlých zážitkoch. Vždy hovorte o sebe, svojej túžbe, nie o tom, čo robí alebo nerobí on. Skúste si navzájom nič nevyčítať.
  5. Je tu aj riziko, že pri rozprávaní o sexe sa spoznáte inak ako doteraz. Buďte otvorení. Ak vám partner alebo partnerka prezradia svoje skryté túžby, s dôverou vás vedú tak, aby mali zo sexu čo najlepší zážitok, prijmite to. Mysleli ste si, že partnera poznáte, a on toto? Čudujte sa, koľko chcete, ale neodsudzujte.

 

image

MUDr. Danica Caisová je uznávaná psychiatrička a sexuologička.

EVITA
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
09. máj 2024 01:14