Trávte s partnerom dostatok času.pexels
StoryEditor

Chcete fungujúci vzťah? Potom sa rozhodne vyvarujte niekoľkých chýb, TOTO je obrovský zabijak!

22.10.2022, 18:00
Vzťahy

Poznáte na svete niečo komplikovanejšie ako medziľudské vzťahy? Vzťahy rodinné, priateľské, no najmä tie partnerské vám dávajú mnohokrát poriadne zabrať. Náročné je nielen ich budovať, ale aj si ich udržať. Niekedy to okolnosti zariadia tak, že nech sa hoci aj na hlavu postavíte, nebude to fungovať. Veľakrát si však aj sami veci zbytočne komplikujete a ľudí, ktorých máte najradšej zraňujete.

Väčšina z vás robí určite tie isté chyby, ktoré váš vzťah pomaly ničia a mali by ste sa im vyvarovať. A ktoré to sú?

Komunikácia

Najčastejším kameňom úrazu vo vzťahoch býva komunikácia, respektíve, jej absencia. Nedostatočná komunikácia môže časom viesť k tomu, že váš vzťah stroskotá. Dookola na tento fakt upozorňujú psychológovia aj terapeuti nielen v súvislosti s komunikáciou medzi partnermi, ale aj komunikáciou ako takou. Ďalšou chybou, na ktorú upozorňujú je skutočnosť, že ak vás niečo vo vzťahu trápi, skôr, než partnerovi sa zdôveríte svojim priateľom. Pravdou však je, že o konkrétnom probléme by ste sa mali rozprávať v prvom rade s človekom, ktorého sa to týka. S kámoškami pri víne aj tak nič nevyriešite. Samozrejme, vyrozprávať sa je super a určite vám to v niečom pomôže, no posun vo vzťahu rozhodne nenastane. Zároveň si hneď v úvode vzťahu nastavte hranice. Je nevyhnutné dať partnerovi najavo, čo je pre vás v poriadku a čo je naopak ďaleko za čiarou.

Zostaňte samé sebou

Prešli ste si tým určite všetky: na začiatku vzťahu netúžite po ničom inom, než tráviť s milovanou osobou čo najviac času. Ste ochotné kvôli tomu meniť svoj program, svoje zvyky, dať na vedľajšiu koľaj všetko, vrátane priateľov. Istý čas je to samozrejme v poriadku, no čím skôr budete viesť svoj bežný život, aký ste mali pred tým, než vám do života vstúpil nový človek, tým lepšie. A to hneď z niekoľkých dôvodov. Prvým je, že by ste na seba v žiadnom prípade nemali zabúdať a robiť to, čo vás robí šťastnou. Aj naďalej venujte svoj čas priateľom aj svojim záľubám. Je to dôležité nielen pre vás, ale aj pre zdravý vývoj vášho vzťahu. Druhým dôvodom je, že aj čas, kedy si každý pôjde na chvíľu svojou cestou, môže byť pre obe strany v konečnom dôsledku prínosom. Tretí a veľmi podstatný dôvod, prečo si aj na začiatku vzťahu strážiť svoj osobný priestor je ten, že po čase, keď sa už jeden druhého dostatočne nabažíte a vy sa po dlhých mesiacoch zrazu budete chcieť ísť baviť s niekým iným, zrazu si opäť obnovíte permanentku do fitka či si objednáte wellness víkend s kámošou, vášmu priateľovi môže prísť čudné, prečo zrazu máte potrebu z vášho hniezdočka vyletieť. Najmä, ak on je presne ten typ domaseda, ktorý nemá žiadne záujmy, ktorým by sa pravidelne venoval.

Nemeňte ho

V súvislosti s predchádzajúcim bodom treba jedným dychom dodať, že ani meniť toho druhého na svoj obraz, nie je cesta k šťastnému partnerskému životu. Chápeme, že to, čo vám pred rokmi imponovalo, vás dnes dokáže vytočiť do nepríčetna. Povedzte partnerovi o tom, čo vás irituje, no za žiadnych okolností sa nesnažte ho meniť. Pokiaľ vám obom na vzťahu záleží, radšej sa vyberte cestou kompromisov.

Stop žiarlivosti

Žiarlivosť vo vzťahu nemá svoje miesto. Dalo by sa samozrejme polemizovať o zdravej miere žiarlivosti a podobne, no kto určí hranicu, čo je v poriadku a čo už nie? A neprerastú malé zrniečka žiarlivosti do rozmerov, ktoré už nebudú pre vás akceptovateľné? Vyhnite sa žiarlivostným scénam, hypotézam aj zbytočnému upodozrievaniu. A nedovoľte ani partnerovi, aby sa snažil mať nad vami kontrolu. Koniec koncov, čo sa má stať sa stane, no pokojne svojim správaním môžete aj vy samé partnera od seba odohnať. A to predsa nechcete.

image

Žiarlivosť je jedným zo zabijakov vzťahov.

dreamstime

 

Strata dôvery

Aj malé lži môžu vo vzťahoch naštrbiť často ťažko nadobudnutú dôveru. Neklamte, nezatajujte a nepoužívajte ani „milosrdné lži“. A to tak v otázkach zásadných, ako aj v malichernostiach, na ktorých možno zdanlivo nestojí váš svet, no partnerov svet možno áno. A aj malá lož môže byť pre neho signálom, že vám nemôže dôverovať.

Prejavy lásky

Ak po rokoch beriete váš vzťah aj partnera ako samozrejmosť, je načase sa pozastaviť. Nič nie je krehkejšie ako vzťah a aj napriek istotám, ktoré vo vzťahu máte, by ste nemali zabúdať na prejavy lásky jeden druhému. Gestá, ale aj slová sú nevyhnutné, aby ste sa vo vzťahu cítili milovaní. Preto nimi nešetrite! Zdieľajte s partnerom vaše úspechy aj momenty, ktoré vás trápia. A buďte si vzájomnou oporou.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
13. máj 2024 07:48