Aj vegáni majú veľa možností, ako si pripraviť chutné, no vegánske koláčiky.pexels
StoryEditor

Veganuár sa nezadržateľne blíži, čo tak si aj na Vianoce dopriať pár vegánskych koláčikov? Tieto recepty vás rozhodne dostanú

19.12.2022, 15:00
Recepty a tipy

Vôňa vianočných koláčikov sa iste v týchto dňoch šíri v mnohých domácnostiach. Tradičné vianočné pečivo, akým sú vanilkové rožky, šuhajdy či medvedie labky zrejme nechýbajú na žiadnom stole. Ak sa však snažíte o zdravé stravovanie, prípadne máte rôzne potravinové intolerancie či z presvedčenia nekonzumujete žiadne živočíšne suroviny, ešte nie je nič stratené. Niektoré koláčiky si poľahky pripravíte aj bez už spomínaných prísad.

Vegánske koláčiky rozhodne majú miesto aj na štedrovečernom stole. Možno vďaka ním aspoň trochu odľahčíte svojmu tráveniu.

Vegánske šuhajdy

Šuhajdy sú obľúbenou klasikou, ktorú na sviatočnom stole očakáva každý. V tomto prípade jednoducho len vymeníte obyčajnú čokoládu, za kvalitnú vegánsku s vyšším podielom kakaa. Pripravte si košíčky, ktoré budete plniť a zatiaľ nad vodným kúpeľom roztopte 250 gramov čokolády s jednou polievkou lyžicou kokosového oleja. Plnku si môžete zvoliť ľubovoľnú. Skvele s horkou čokoládou chutia aj rôzne orieškové maslá, ktoré len zmiešate napríklad s hrsťou nasekaných orieškov. Špeciálne kešu maslo v kombinácii s horkou čokoládou vás prekvapí svojou lahodou chuťou. Na dno košíčka si nalejte trošku horkej čokolády a pridajte poriadnu dávku kešu masla, do ktorého ste pre lepší efekt nasekali kúsky samotných kešu orechov. A zalejte ďalšou vrstvou čokolády. Na zdobenie pokojne použite kúsky orieškov, alebo lyofilizovaného ovocia.

Škoricové cookies

Vôňa škorice k Vianociam patrí rovnako, ako vanilka. Príprava cookies je jednoduchá a zvládnu ju nepochybne aj tí menej zbehlí cukrári. Do misky si vysypte 1 a trištvrte šálky pomletých bezlepkových ovsených vločiek a pridáte do nich po čajovej lyžičke škorice, vanilky a prášku do pečiva a štipku soli. Premiešajte a následne k tejto zmesi pridajte pol šálky kokosového oleja, rovnaké množstvo kokosového cukru, polievkovú lyžicu javorového sirupu a jedno vegánske vajíčko. To si pripravíte zmiešaním polievkovej lyžice mletého ľanu a troch lyžíc vody. Premiešajte a nechajte stáť aspoň 15 – 20 minút. Všetky ingrediencie poriadne zmiešajte a vznikne vám cesto, ktoré dajte aspoň na 20 minút do mrazničky. Bude sa vám s ním lepšie pracovať. Zatiaľ si pripravte plech s papierom na pečenie a predhrejte rúru na 180°C. Následne z cesta robte malé guličky, ktoré pomocou prstov, alebo dnom pohára jemne roztlačíte. Ukladajte ich ďalej od seba, aby sa vám koláčiky pri pečení nezlepili. Pečte 15 minút, ale na koláčiky dohliadajte, aby vám neprihoreli. Pokiaľ je to nutné pečte aj dlhšie. Záleží od výkonu vašej trúby.

Vanilkové rožky

Aké by to boli Vianoce, keby na vašom stole chýbali už spomínané vanilkové rožky? Tieto koláčiky sú takmer na nerozoznanie od tých klasických. Necháte sa nahovoriť na túto vegan verziu? V tomto prípade sa musíte vopred vybrať do špecializovanej predajne, kde si kúpite napríklad aj vegánske maslo. V tomto recepte ho budete potrebovať 100 gramov. Vyberte si ho aspoň hodinku pred tým, než sa pustíte do samotného pečenia, aby bolo dostatočne mäkké. Následne to už bude pomerne rýchle, takže si pokojne predhrejte rúru na 180°C. Vypracujte si cesto zo spomenutého masla, ku ktorému pridáte 200 gramov pšeničnej múky, typ T405, 100 gramov práškového cukru a také isté množstvo mletých vlašských, alebo lieskových orieškov. Prípadne mix oboch orechov. A nezabudnite na kvalitný vanilkový cukor. Na toto množstvo vám postačí jedno balenie, ďalšie balenie si nechajte na obaľovanie. Všetko poriadne zmiešajte a z cesta si tvarujte rovnako veľké rožteky. Pečte na plechu vystlanom papierom na pečenie zhruba 15 minút. To, že sú rožteky hotové vám napovie vôňa, ktorá je neopísateľná. Ešte horúce rožteky obaľte v zmesi práškového a vanilkového cukru.

image

Vianoce bez vanilkových rožtekov skrátka nemôžu byť.

dreamstime
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/recepty-a-tipy, menuAlias = recepty-a-tipy, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
15. máj 2024 23:25