Pravidelné používanie bakuchiolu viditeľne zredukuje vrásky.pexels
StoryEditor

Bakuchiol lepší ako retinol: Je citlivý k pleti, no v boji s vráskami rovnako účinný

22.09.2022, 09:00
Krása a móda

S príchodom jesene by ste mali obmeniť nielen svoj šatník, ale aj kozmetické produkty. Kým v lete boli súčasťou vašej kozmetickej poličky predovšetkým produkty s hydratačnými účinkami, dnes je na mieste začať pleť aj exfoliovať a dopriať jej zároveň produkty, ktoré eliminujú známky starnutia. Zložka, ktorá je v tomto smere jednou z najúčinnejších, je retinol, no ak chcete rovnako účinnú, no zároveň prírodnú a k pokožke šetrnejšiu alternatívu, kúpte si bakuchiol.

Bakuchiol je silný antioxidant a získava sa z rastliny Psoralea corylifolia. Tú už niekoľko storočí používajú nielen v čínskej, ale aj indickej medicíne.

Bakuchiol proti vráskam

Ak ste náhodou o bakuchiole ešte nepočuli, tak zbystrite pozornosť. S vašou pleťou totiž dokáže divy a poskytne jej komplexnú starostlivosť. Vedecké štúdie dokazujú, že bakuchiol je skvelým pomocníkom pre zvýšenie elasticity pokožky a tiež bude pleť vďaka nej viditeľne pevnejšia. V prípade, že trpíte mastnou pleťou, bakuchiol redukuje maz a tiež prípadné jazvy po akné. Je silným antioxidantom, ktorý preniká až hlboko do kože a dokáže eliminovať viditeľné pigmentové škvrny. Má pozitívne účinky aj na aknóznu pleť, pretože má schopnosť tlmiť zápaly. Pleť upokojuje a pôsobí antibakteriálne. Bakuchiol vplýva aj na tvorbu kolagénu a pleť po jeho pravidelnom používaní bude doslova žiariť. Nemenej dôležitý je aj fakt, že vyhladzuje vrásky a predchádza vzniku ďalších. To je jeden z dôvodov, prečo kozmetické značky pridávajú bakuchiol do svojich produktov. Najlepšie bude, keď si ho kúpite vo forme oleja alebo séra a budete ho nanášať ráno a večer na čistú pleť. Následne použite krém, na ktorý ste zvyknuté.

image

Bakuchiol môže byť vo forme oleja alebo séra.

pexels

Bakuchiol versus retinol

Bakuchiol a retinol majú takmer rovnaké účinky. Na rozdiel od retinolu je však bakuchiol čisto prírodný produkt, ktorý je naviac oveľa jemnejší k pokožke. Preto by mali bakuchiol uprednostniť najmä tie z vás, ktoré majú citlivú pleť so sklonmi k podráždeniu. Bakuchiol spraví rovnakú prácu ako retinol, no pokožka sa nebude šúpať, nebude začervenaná a nebudete ani pociťovať pálenie. Bakuchiol je vhodný aj pre ľudí, ktorých trápia ekzémy a iné kožné ochorenia. A potešíme aj budúce mamičky. Tie žiaľ produkty s prímesou retinolu počas tehotenstva používať nemôžu. Pokojne ich však môžu nahradiť olejmi či sérom z bakuchiolu. Môžu tak pokračovať v bežnej starostlivosti o svoju pleť bez obmedzení. Rovnako vhodný je aj pre dojčiace ženy.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
12. máj 2024 17:52