Modré svetlo spôsobuje starnutie pokožky, vrásky a pigmentové škvrny.dreamstime
StoryEditor

Spôsobuje starnutie, vrásky či pigmentové škvrny: Takto pokožku ochránite pred modrým svetlom

24.12.2022, 17:00
Krása a móda

Na pokožku celého tela pôsobí veľké množstvo faktorov, ktoré ovplyvňujú jej vzhľad či zdravotný stav. K jedným z nich nepatrí len ultrafialové žiarenie, ale aj modré svetlo, ktoré je pre pleť naozaj veľmi nebezpečné. Takto sa pred ním môžete chrániť a predísť starnutiu či vráskam.

Vaša pleť je neustále vystavovaná rôznym faktorom, či už vnútorným alebo vonkajším, ktoré ovplyvňujú to, ako vyzerá a akou rýchlosťou starne. Na stav pokožky predovšetkým vplýva genetika či hladina hormónov, ktoré môžu spôsobiť kožné problémy. Okrem toho môže škodiť vašej pleti nesprávna starostlivosť, strava a nezdravé návyky ako fajčenie, žiadny pohyb, nedostatok spánku alebo stres. Takisto netreba zabúdať na vplyv okolitého prostredia, ako napríklad teplota a UV žiarenie, ktoré rovnako škodia pokožke. Vedeli ste však, že pre pleť môže byť nebezpečné aj modré svetlo? Ak nie, mali by ste zbystriť.

Starnutie, vrásky či pigmentové škvrny

Modré svetlo je vysoko energetická časť svetelného spektra, ktorá vyžaruje z elektronických zariadení ako televízia, mobilný telefón či tablet. Toto svetlo je veľmi zradné, pretože prenáša viac energie na fotón svetla ako ostatných šesť farieb viditeľného spektra. Nielenže pôsobí na celé telo, unavuje oči, no môže spôsobiť aj nespavosť, ktorá je spojená s ďalšími nepríjemnými problémami. Ak máte nedostatok spánku, hladina pohlavných hormónov sa zníži spolu s libidom. Ste na telefóne deň čo deň alebo neviete vypnúť televíziu ani vtedy, keď cítite, že vaše telo už má dosť? Takýmto spôsobom si však nezhoršujete len spánkové návyky, ale aj zdravie pokožky. Tým, že modré svetlo preniká do jej hlbších vrstiev, jej kolagénové a elastínové vláka ochabujú a nadmerne začnú vytvárať melanín. Vďaka tomu môžete mať problémy s predčasným starnutím, vráskami a pigmentovými škvrnami. Dobrou správou je, že týmto problémom môžete zabrániť. Pomôcť vám môžu tieto triky.

image

Proti modrému svetlu sa môžete brániť. Postačia vám na to tieto triky.

unsplash

Filter ako záchranca

Proti škodlivým účinkom modrého svetla môžete bojovať rôznymi spôsobmi. V prvom rade je dôležité, aby ste začali používať filter obrazovky, ktorý funguje ako štít znižujúci pôsobenie modrého svetla. Ako na to? Jednoducho, minimalizujte jas na telefóne, počítači či televízore alebo si na týchto zariadeniach nastavte nočný režim.

Na suchosť pomôže hydratačný krém

Keďže elektronické zariadenia spôsobujú vysušovanie pokožky, mali by ste si v pravidelných intervaloch nanášať na pleť hydratačný krém. Najlepšie bude, ak použijete taký, ktorý obsahuje kyselinu hyalurónovú a antioxidanty, ako je vitamín A, B, C a E. Ak sa suchej pokožky nebudete vedieť zbaviť dlhodobo, môže vyskúšať tvárový olej s filtrom anti-blue light alebo jemný čistiaci peeling.  

Osviežte sa

Ak trávite pred počítačom či televíziou naozaj dlhý čas, okrem hydratácie zvnútra by ste mali vašu pleť pravidelne oplachovať. Umývaním sa totiž môžete zbaviť všetkých radikálov, ktoré sa vyskytujú pri dlhom pobyte pred obrazovkou. Nemusíte však neustále navštevovať kúpeľňu, úplne stačí, ak budete mať vždy po ruke vodu v spreji.

Nezabúdajte na prestávky

Chcete sa vyhnúť škodlivým účinkom modrého svetla? V prvom rade by ste mali minimalizovať kontakt s jeho zdrojmi. Samozrejme, nie je to úplne jednoduché, keďže mnohí z vás musia telefón či počítač používať v zamestnaní. V takomto prípade sa snažte dopriať si pauzu vždy po hodine pred obrazovkou. Znížite tak únavu očí a vaša pleť si oddýchne.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/krasa-a-moda, menuAlias = krasa-a-moda, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 16:03