Modelka Daniela Peštová patrí k ženám, ktoré sa za starnutie nehanbia.instagram/ danielapestova
StoryEditor

Modelka Daniela Peštová pripisovala telo plné modrín závislosti na káve. Problém je však oveľa vážnejší

14.09.2022, 11:40
Celebrity

Krásnej supermodelke Daniele Peštovej sa vrátilo staré ochorenie. Po niekoľkých rokoch je opäť jej telo posiate modrinami. Partnerka speváka Pavla Haberu už dlhšie bojuje s bolesťami ramena. Hodnú chvíľu jej trvalo, kým prišla na to, prečo sa jej robia krvné podliatiny.

Daniele Peštovej sa opät vrátili vážne zdravotné problémy. Plavovláska už pred dvomi rokmi informovala o svojom trápení. Vrásky jej robili silné bolesti ramena, ktoré sprevádzali krvné podliatiny. Pre český portál blesk.cz sa vtedy vyjadrila, že najprv pripisovala tieto obtiaže káve. Myslela si, že za to môže jej závislosť na kofeínovom nápoji. „Viete, ako som sa sťažovala na bolavé rameno? A myslela, že je to pre kávu? Prd! Zmrznuté rameno je to,“ prezradila Daniela na sociálnej sieti a všetkých vydesila fotkou v tielku s modrinami. Modelka bojuje so syndrómom zmrznutého ramena. K výskytu porúch tohto komplexného systému kostí, svalov a šliach dochádza vplyvom rôznych druhov záťaže či silnej klimatizácie. To spôsobuje jeho preťaženie a opotrebovanie s patologickými dôsledkami. Môže za to čiastočne aj genetika a vek, ktorý zastaviť nedokážeme. Horšia ako modriny je samotná bolesť, ktorá pacienta trápi v pokoji aj pri pohybe. Kráska nemá problém hovoriť verejne na akúkoľvek tému. Dokonca prehovorila aj na intímnu tému. O menopauze.

Ako sa zmrznuté rameno prejavuje?

Klinickou podstatou zmrznutého ramena je stuhnutosť, následkom ktorej dochádza k postupnému obmedzovaniu aktívneho aj pasívneho pohybu v ramennom kĺbe, často krát bez zjavnej príčiny. V závažnejších prípadoch má pacient ťažkosti aj s vykonávaním tých najjednoduchších pohybov, čo ho obmedzuje pri bežných činnostiach. Minimálny pohyb spôsobuje intenzívne bolesti tupého alebo ostrého charakteru. Bolesti sa zhoršujú počas aktivity hlavne na konci rozsahu pohybu a počas spánku.

Možnosti liečby

U niektorých pacientov symptómy vymiznú samovoľne. Avšak aj tých môžu potrápiť niekoľko týždňov až mesiacov. Častejšie sa však stáva, že obtiaže pretrvávajú, neustupujú a nereagujú na medikamentóznu liečbu. Vtedy je jediným riešením operácia ramena. Pred tým však odborníci odporúčajú vyčerpať všetky iné, neinvazívne možnosti. Najprv nesteroidné antiflogistiká. Nie len uľavujú od bolesti, ale taktiež znižujú zápal. V závažnejších prípadoch lekár pacientovi predpíše silnejšie preparáty z tejto skupiny liekov. Vhodné sú takisto injekčné steroidy, ktoré sa aplikujú priamo do ramena. 

Fyzioterapia nie je lekársky odbor, avšak postupy a cviky, ktoré fyzioterapeuti vykonávajú s pacientmi už dlhé roky pomáhajú pri zdravotných problémoch a bolestivých stavoch, hlavne čo sa týka pohybového aparátu. Táto nelekárska veda je v dnešnej dobe neoddeliteľnou súčasťou medicíny a rekonvalescencie. Liečba rázovou vlnou je novšia metóda liečby zmrznutého ramena a tiež dokáže pomôcť.

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/celebrity, menuAlias = celebrity, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
11. máj 2024 17:52