pexels
StoryEditor

5 vecí, ktoré by ste zaručene nemali robiť, keď prichádza letná búrka

26.06.2017, 17:00
Životný štýl
Určite ste to počuli aj vy, že v letných mesiacoch niekoho zasiahol blesk. Je to veľmi nebezpečné a mnohokrát si to ani neuvedomíme, akému riziku sa vystavujeme. Vyhnite sa týmto chybám!

1. Miesto na úkryt
Neschovávajte sa pod zastávku, pod prístrešky, ani pod osamelé stromy. Nezdržujte sa v parkoch, nezostávajte na okraji lesa, ale radšej choďte hlbšie do hory. Nikdy si nelíhajte na zem. A ak ste s ostatnými, nedotýkajte sa a ani sa nedržte veľmi pri sebe. A tiež buďte čo najďalej od elektrických stĺpov. 

2. Veci
Blesky si vyberajú vyvýšené miesta. Na veľkom priestranstve to môže byť práve vaša postava, alebo to môžu byť veci ako dáždnik, golfová palica, veľké kufre, vidly, hrable. Preto nedržte predmety, ktoré sú vyššie ako vy. Takisto je to s kovovými vecami, dajte si dole retiazku, prstene, náušnice, aj okuliare.

3. Elektronika
Určite netelefonujte, nehrajte sa s mobilom, radšej ho vypnite a schovajte do tašky. Takisto rádio, či GPS nepoužívajte. Ani MP3 prehrávače, nič čo by mohlo pritiahnuť blesk. Dokonca ak ste doma, nemali by ste telefonovať z pevnej linky a všetky elektrospotrebiče by ste mali vytiahnuť zo zásuvky, aby ich blesk nepoškodil.

4. Voda
Určite nebuďte vo vode, v bazéne, či jazere. Vyhýbajte sa prameňom aj vodopádom! Ak začína búrka, okamžite sa vráťte na breh. Vo vode Vám hrozí úder blesku a utopenia - nad hladinou sa tvorí z kvapôčok vody aerosól, z ktorého sa môžete udusiť, aj keď máte hlavu nad vodou.

5. Dopravné prostriedky
Plavíte sa po mori na lodi či plachetnici? Aj tu platí, že plavidlo je na plochej vodnej hladine vyvýšeným miestom. Nevychádzajte preto z kajuty von, radšej počkajte kým prejde búrka. Pozor dajte tiež, ak ste na koni ste vyššie nad zemou. Bicykel či motorku odložte niekoľko metrov od seba. Auto je veľmi dobré na úkryt, netýka sa to ale kabrioletu a áut, ktoré sú z iného materiálu ako z kovu (trabant). V aute sa neopierajte o okná, neotvárajte ich a anténu sa nesnažte odmontovať.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 22:36