Instagram/janatini
StoryEditor

Dovolenka za rohom: Skvelé tipy na leto v zahraničí

22.06.2017, 17:00
Životný štýl
Už len pár strán otočíme v kalendári a konečne si vydýchneme. Ak ešte nemáte plány na leto, začítajte sa do našich cestovateľských tipov. Stačí vám na to iba google...Ale aby ste vedeli, čo do vyhľadávača vlastne zadať, nechajte sa inšpirovať...Možno vás oslovia známe aj menej známe destinácie, v ktorých sa dá nielen leňošiť, ale aj všeličo iné zažiť.

AUTOM DO CHORVÁTSKA

Áno, my vieme... Plné diaľnice, dopravné zápchy, všadeprítomní našinci a známe miesta. Aj napriek tomu je Jadran považovaný za slovenské more a každý rok sa v ňom okúpe niekoľko stotisíc Slovákov. Keď opäť zvažujete Chorvátsko, čo tak vyskúšať niečo nové?

Chorvátsko má:

6 278 km pobrežia

1 244 ostrovov, ostrovčekov, skál a útesov

Plavte sa

Je len na vás, či si vyberiete luxusnú loď s priestrannými kajutami a vlastnou kúpeľňou, alebo sa uspokojíte s turistickou triedou s poschodovými posteľami a sociálnym zariadením spoločným pre všetkých pasažierov. Do bezpečných motorových lodí pripomínajúcich plachetnice sa zmestí 16 až 40 ľudí a ponúkajú plavbu po Jadrane s polpenziou. Ideálne je spojiť sa s niekým, kto si urobil kapitánsky kurz a vie ovládať loď. Potom si už len na seba navlečte pásikavé tričko, zdvihnite kotvy a vydajte sa na vlastnú dobrodružnú plavbu. Je to o slobode zastaviť sa uprostred mora a okúpať sa. Je to o slobode večer zakotviť mimo prístavu a užívať si pokojný večer na mori, keď sa loď zľahka hompáľa na hladine, vy popíjate miestne víno a pozorujete hviezdy...

Kempujte

Tí, ktorí milujú kempovanie, hovoria, že Chorvátsko je jedna z najlepších kempingových destinácií v Európe. Je tu 526 miest na kempovanie – od minikempingov až po úplne vybavené kempové „dedinky“ či mobilné domčeky. Spať pod holým nebom môžete v ôsmich národných parkoch, vo vnútrozemí a aj pozdĺž pobrežia, na mnohých ostrovčekoch, útesoch, úvaloch a romantických plážach.

Raj pre potápačov

Toto je 10 najlepších miest na potápanie:

Baron Gautsch (Rovinj)

Mali Ćutin (Kampor)

Katedrala (Mali Lošinj)

Kampanel (Sali)

Vodnjak Kampanel (Hvar)

Vrulja (Brela)

Bijelac (Zaklopatica)

Lenga (Pomena)

Mrkanjac (Cavtat)

Kaiser Franz Josef (Molunat)

Raj pre potápačov je aj Chorvátsko. Instagram/croatia_photography

Náš tip pre rodiny s deťmi – Istralandia

Je to najzábavnejší vodný park v Chorvátsku, ktorý otvorili pred tromi rokmi. Nachádza sa na Istrijskom polostrove, pri meste Novigrad a nájdete v ňom: 24 atrakcií, celkovo 1,6 km toboganov, 20 všakovakých šmykľaviek, niekoľko bazénov (aj s umelými vlnami) a 27 metrov vysokú šmykľavku, po ktorej spustiť sa znamená dať voľný pád.

LIETADLOM NA SARDÍNIU

Sú to len dve hodiny letu a ocitnete sa v raji. Sardínia je ostrov so snehobielym pieskom, plný farebných kvetov, voňavých eukalyptov a pínií, ale najmä tyrkysového mora. Takú farbu ste ešte nevideli...Nie nadarmo sa Sardínii hovorí Karibik Stredomoria.

Sardínia má:

Príjemné teploty aj mimo letnej turistickej sezóny (v júli a auguste okolo 31, v máji, júni a októbri okolo 24 stupňov)

Veľmi čistú morskú vodu, lebo jej obyvatelia dbajú na ekológiu a snažia sa ostrov zanechať aj pre ďalšie generácie

Pláže od výmyslu sveta

Pobrežie Sardínie je členité a ponúka množstvo malých aj väčších pláží s bielym pieskom. Pláž Cala Luna je obklopená zeleňou a najradšej na nej dovolenkujú rodiny s malými deťmi. Pre potápačov dávame do pozornosti pláže Costa Paradiso. Určite si zamilujete malebnú ružovú pláž Spiaggia Rossa, Spiaggia di Capriccioli či Santa Teresa di Gallura. O pláži Cala Goloritzé idú chýry, že je vraj najkrajšia na Sardínii a dostanete sa na ňu aj loďou.

Raj pláží Instagram/sardiniaforyou Výlet za Nuraghi

Týchto tajomných stavieb je na celom ostrove asi 7 000. Postavila ich neznáma civilizácia, od ktorej Sardínčania odvodzujú svoj pôvod. Sú to vysoké kruhovité stavby z balvanov staré asi tri a pol tisíc rokov, ktoré dohromady drží iba gravitácia. Na ich postavenie nepoužili žiadny spojovací materiál či maltu. Sú také tajomné, že dodnes nikto nevie ani na čo slúžili. Najväčší komplex týchto stavieb je v oblasti Barumini.

Náš tip – tematické večere pre gurmánov

O talianskej kuchyni sa vie, že je jedna z najlákavejších na svete. o sardínskej to platí tiež.

Nechajte sa nahovoriť na večer spojený s prípravou jedla, alebo aspoň s možnosťou nakuknúť do kuchyne, kde sa pripravuje. Sardínske babičky v nej hnetú cesto na chlieb, krájajú ručne robené ravioli a plnia ich kozím syrom. Dajú vám ochutnať miestne olivy a olivový olej, zoberú vás do udiarne syrov alebo mäsa, jednoducho skvelý zážitok.

LOĎOU PO EURÓPE

Toto nie je celkom lacný špás, ale dá sa na to našetriť a hlavne, stojí to za to. Najmä, ak chcete veľa vidieť, neprekáža vám byť každý deň na inom mieste a netrpíte morskou chorobou.
Loďou po Európe Instagram_other_.things

Objavujte

Nie je to o tom, že ste stále na tom istom mieste. Každé ráno loď zakotví v inom prístave a je len na vás, ako prežijete deň. Sú takí, ktorí radšej zostanú a užívajú si bazén na lodi len pre seba. Ostatní opustia loď a idú spoznávať – buď na vlastnú päsť, alebo si ešte na palube lode zakúpia fakultatívny výlet so sprievodcom. Jedinou podmienkou je vrátiť sa späť v stanovenom čase, lebo loď na nikoho nečaká.

Bavte sa a míňajte

Veď ako inak, ste na dovolenke a výletná loď je plávajúce „mesto“. Po večeri v reštaurácii all you can eat alebo à la carte (všetko grátis v cene plavby) si užívate všetko, čo loď ponúka. Kabaretné vystúpenie v bare pri drinku, zväčša tanečné predstavenie v divadelnej sále (veď komu by sa chcelo drámu prekladať do toľkých jazykov), duty free nákupy, alebo idete hrať do kasína. Ak radi tancujete, diskotéky tam fičia do rána. Ak chcete, naopak, pokoj, nájdete si ležadlo na palube, užívate si vlny, ktoré za sebou tento lodný obor pri svojej plavbe necháva.

Náš tip – plavba po južnej Európe

Absolvovali sme týždňovú plavbu z talianskeho Janova po mestách a ostrovoch Stredozemného mora. Videli sme francúzske mesto Cannes, španielsku Ibizu a Menorcu, kotvili sme na Sardínii aj v talianskom Salerne. Vidieť toľko miest naraz sa len tak nedá, loď je na to ideálnym dopravným prostriedkom. Zážitok pre dospelých, ale aj deti.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 12:48