magazín evita
StoryEditor

Rozmýšľate kam na dovolenku? Skúste Eilat, lietadlom je to iba tri a pol hodiny a zažijete tam všetko!

14.06.2017, 09:00
Životný štýl
Izraelský Eilat krajinou veľmi pripomína Egypt a sú aj kúsok od seba. Je to však trochu "iné kafe"... Ide o luxusné letovisko, kde je všetko, čo k poriadnej dovolenke patrí.

KDE JE EILAT?

Slovenskí turisti majú ešte stále pred Izraelom akýsi rešpekt a hoci je vzdialený iba tri a pol hodiny letu, je to pre nás doteraz neobjavená dovolenková destinácia. Ide však o mimoriadne bezpečnú a vyspelú krajinu, ktorá má turistom čo ponúknuť. Všetci poznáme Jeruzalem s jeho Múrom nárekov či nadnášajúce Mŕtve more, no luxusné letovisko Eilat ležiace na najjužnejšom cípe krajiny, pozná málokto. Veľmi zaujímavá je práve jeho poloha, pretože priamo hraničí s Jordánskom, Egyptom a voľným okom dovidíte i do Saudskej Arábie. Tým, že je úplne na juhu, v Eilate sa kúpete v Červenom mori, ktorého výsady poznáme najmä vďaka Egyptu. Teploty tu ani v zime neklesajú pod 20 °C, v lete presahujú štyridsiatky, ideálne mesiace na návštevu sú preto apríl, máj, jún, september, október a november, ale v zásade je Eilat vhodný na dovolenku celoročne. Voda je teplučká celý rok. Mesto vzniklo v roku 1948, keď tu bol postavený prvý domček, a odvtedy sa buduje a rozvíja. Hoci je Eilat vybudovaný na púšti, je zatrávnený, plný kvetov a datľových paliem.

ČO MÔŽEM V EILATE ZAŽIŤ?

Všetko! Od obyčajného vylihovania na krásnych hotelových či verejných plážach a kúpania v krištáľovo čistom mori až po mega adrenalínové zážitky. V meste je množstvo potápačských centier, kde vám ukážu krásy Červeného mora. Môžete ísť šnorchlovať na čarovné miesta, kde sa dajú vidieť korytnačky, farebné rybičky od výmyslu sveta alebo dokonca – delfíny! Áno, je to tak, v Eilate sa nachádza Dolphin Reef, kde vo svojom prirodzenom prostredí žije rodinka delfínov, s ktorými je možné sa (za poplatok) potápať a šnorchlovať. Ide naozaj o unikátny, dych vyrážajúci zážitok, ktorý sa vám naskytne málokde na svete. Pre tých, ktorí chcú tiež vidieť podmorský svet, ale chýba im odvaha, je tu prekrásne podmorské observatórium. Je to perfektný výlet pre malých aj veľkých. Milovníci adrenalínu si v Eilate tiež prídu na svoje. Populárny a vyhľadávaný je tu kiteboarding či dokonca skydiving (zoskok z lietadla s padákom v tandeme s inštruktorom), ktorý som si tu vyskúšala na vlastnej koži. Poviem vám, je to pecka, aspoň raz v živote to treba skúsiť a som veľmi rada, že to bolo práve tu – po pravej ruke Jordánsko, po ľavej Egypt, podo mnou Eilat a tyrkysové more – na to veru nikdy nezabudnem. Čo sa týka „pokojnejších“ aktivít, ak budete v Eilate, určite sa choďte pozrieť do Timna Parku. Ide o prírodnú rezerváciu uprostred púšte, ktorá vám na prvý pohľad pripomenie Grand Canyon. Ak máte chuť na trochu kultúry, ani v tejto oblasti vás izraelský Eilat nesklame. Dá sa tu vidieť dych vyrážajúca artisticko- -tanečná zábavná šou WOW SHOW. Pozor, nejde o lacný dovolenkový kabaret, ale o skutočný umelecký zážitok, o ktorom budete ešte dlho hovoriť. Každoročne sa tu tiež usporadúvajú hudobné festivaly, tento rok to bol festival džezu. Ak sa sem vyberiete na dlhšiu dovolenku, určite absolvujte výlet do Jeruzalema a k Mŕtvemu moru – sú to odtiaľ iba tri hodiny cesty.

KDE BUDEM V EILATE BÝVAŤ?

Hoci ide o pomerne malé letovisko, nájdete tu vyše 70 hotelov. Môžete si vybrať od jednoduchých až po ultramoderné a luxusné. Centrum Eilatu vám možno pripomenie Las Vegas – stojí tu množstvo krásnych hotelov a vysvietených budov na pomerne malom mieste a vám bude okamžite jasné, že to nebude iba taká obyčajná dovolenka. Izraelské veľké hotely sú zaujímavé tým, že sú veľmi „babyfriendly“ a takmer všetky sú rodinného typu – priamo v hotelových izbách sa nachádzajú napríklad kuchynky, takže nakŕmiť malé dieťa alebo pripraviť menší obed (ak máte polpenziu) nie je problém. Izby sú priestranné a pohodlné aj pre štvorčlennú rodinu. Toto je podľa mňa veľmi dôležité, pretože na dovolenke sa máte cítiť komfortne, a nie byť naskladaní v izbe ako sardinky. Viacero hotelov v Eilate má bazény riešené tak, že je okolo nich navozený piesok, takže aj keď nevytiahnete päty z hotela, máte pocit, že ste na pláži. Detské kluby, play station miestnosti, nákupné pasáže – to je bežná súčasť tunajších lepších hotelov. Ak hľadáte luxusný spa hotel, kde je zakázaný vstup deťom, určite choďte do Herods Vitalis Spa hotela. Ak chcete zažiť Izrael za čo najmenej peňazí, skvelou voľbou je prenajať si karavan a kempovať priamo na pláži. Je to výborný tip aj pre potápačov.

ČO BUDEM V EILATE JESŤ?

Izraelské jedlo je námet na samostatný článok. Či budete jesť v hoteli, kde ste ubytovaní, alebo vonku v reštaurácii, nikdy neoľutujete. Množstvo šalátikov z čerstvej zeleniny, ktorá chutí tak ako má, hummus na tisíc spôsobov, morské plody, steaky a množstvo petržlenovej vňate, ktorú Izraelčania pridávajú asi do všetkého. Nájdete tu pizzerie, sushi bary, steak housy – jedna lepšia reštaurácia ako druhá. Mala som možnosť degustovať vo viacerých reštauráciách a ak už po prečítaní tohto článku plánujete dovolenku do Eilatu, poznačte si tri: Platinnum Grill (perfektná voľba, ak chcete ísť na väčšiu večeru, majú tu všetko od hummusu až po cestoviny či luxusné steaky), Beach bar na pláži Aqua (ak chcete dokonale upravené morské plody) a Humusof restaurant (lokálny podnik, kde turistov príliš nestretnete, ale ochutnáte tu najlepší hummus vo svojom živote).

AKÍ ĽUDIA TU ŽIJÚ?

Bola som veľmi prekvapená, koľko pekných ľudí tu žije, najmä žien. Izraelčanky sú štíhle a krásne, fakt! Čo sa týka nátury, sú to klasickí južania – hluční, usmiati a priateľskí, ale zas odtiaľ potiaľ – sú veľmi slušní a keď treba, aj rázni. Všetci plynule hovoria po anglicky a sú veľmi pohostinní, turistov si naozaj vážia a služby sú tu na vysokej úrovni.

AKO SA DO EILATU DOSTANEM?

Skvelá správa je, že od októbra sprevádzkovali linku medzi Bratislavou a Eilatom, takže ak sa tam rozhodnete sa vybrať, celá cesta vám potrvá iba pár hodín (let trvá tri a pol), čo je veľmi fajn pre rodiny s deťmi. Ak žijete v Bratislave, oplatí sa vám tam ísť vzhľadom na dĺžku letu aj na predĺžený víkend. A ceny leteniek sú momentálne neuveriteľné – kúpite ich doslova za pár eur.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 03:19