Tomáš Majer
StoryEditor

Denisa s Petrom dali prednosť starému domu po rodičoch pred novostavbou. Oplatilo sa?

18.05.2017, 16:00
Životný štýl
Denisa s Petrom mali pár dôvodov, prečo dať prednosť rekonštrukcii pred novostavbou. Dom po rodičoch mal pôvab originálu, záhradu aj dobrú lokalitu. Architektka premenila zašlý interiér na nepoznanie a sťahovať sa mohli do ôsmich mesiacov.

Po piatich rokoch spoločného života a roku v podnájme začali partneri premýšľať o vlastnom bývaní: vziať si hypotéku, postaviť malý dom, či zaobstarať nejaký byt? Z Čelákovic, menšieho mesta východne od Prahy, sa im ale nechcelo. Do centra Prahy a do zamestnania to nemali ďaleko. Pretože majú obaja radi prírodu, tak ocenili, že aj do nej to majú pomerne blízko. 
Petrov otec im ponúkol pomoc v prípade, že by sa pustili do stavby domu. To odmietli a zvolili svojím spôsobom zložitejšie cestu. Ďalším variantom bola totiž rekonštrukcia rodinného domu z roku 1929.
Cena prestavby zodpovedala cene menšieho bytu v tejto lokalite. O interiér sa postarala architektka, o exteriér a kompletnú revitalizáciu záhrady sama Denisa, ktorá študovala záhradnú architektúru a priznáva, že je to jej najväčší koníček.

​Kompletná očista
Dom prešiel za desaťročie radom rôznych úprav, po ktorých zostali prístavby, ktoré sa podpísali na jeho vzhľade. Dnes má úžitkovú plochu okolo 170 m2, nechýba tu pivnica, pôda, šatňa ani práčovňa. Tým niečím navyše, čo novým domom chýba je kúzlo originálu.

Denisa s Petrom boli z neho nadšení, ale vnímala ho tiež architektka Kamila Douděrová z ateliéru Kamidesign. Tú oslovil Petrov otec a poprosil ju, či by sa neujala rekonštrukcie interiéru, ktorý už nezodpovedá komfortu súčasného bývania.
Steny obložené drevom, v kuchyni nemoderná linka, na strope obklad z polystyrénových dielcov, hlavnou farbou bola tmavo hnedá, ťažko pôsobiaca kombinácia, ktorá miestnostiam v dome uberala svetlo a veľkosť.
Na reštart čakali tiež kúpeľňa aj chladné betónové schodisko. "Bola to výzva. Musela som nájsť hlavnú tému, ktorá prejde domom, dá interiéru šmrnc. Zároveň to urobiť s úctou k rodičom, ktorí prestavovali svojpomocne. Základom bolo priestory očistiť, na stene dať nové štuky, na strop sádrokartón, "pripomína architektka.

Dôležitým rozhodnutím bolo prepojenie všetkých miestností jednotnou podlahou. Dielce z vinylu v dekore dub prechádzajú z chodby do kuchyne a obývačky, čo dovtedy členitý priestor prízemia sprehľadnilo. Architektka použila rovnaké dielce na schodisku, ktoré doplnila celoskleneným zábradlím.
Do zväčšeného priechodu medzi kuchyňou a izbou umiestnila jedálenský stôl. Ten bol pred tým v mieste, ktoré sa hodilo pre väčšiu kuchynskú linku. Ďalším stavebným zásahom bolo vybúranie otvoru pre francúzske okno. "To si užívam najviac, obývačka sa nám predĺžila do záhrady," chváli Denisa a svojich favoritov pripomína aj Peter: "Mne zase vyhovuje podlahové kúrenie a sprchovací kút walk-in."

Nič navyše
"Že je v jednoduchosti krása, znie ako klišé, ale v tomto prípade je sprievodné motto poznať na každom kroku, v každej miestnosti," konštatuje architektka, ktorá dostala od nových majiteľov jasné zadanie: jednoduchý svetlý interiér, tak trochu v škandinávskom štýle.
"S partnerom máme rovnaký vkus, páčia sa nám prírodné materiály a farby. On mal síce obavu z priveľa bielej, ale teraz vidí, že zbytočne. Keď sme sa výnimočne na nejaké veci nezhodli, rozhodla za nás Kamila, ktorá od začiatku vedela, čo nám bude sedieť. Spolupráca s ňou bola úplne prirodzená, "komentuje Denisa.
Preto je tu tiež biely nábytok v lesklom laku, ktorý dopĺňa lamino v dekore dreviny. "Vždy hovorím, že projekt musí fungovať v každej fáze, či už je v ňom nábytok, alebo nie. Vankúšiky či obrúsky totiž zlý návrh nezachránia. Nemusia tu byť žiadne pomocné barličky v podobe doplnkov, "pripomína Kamila Douděrová.
A Denisa komentuje: "Vždy som smerovala k funkcionalizmu, minimalizmu. V tomto duchu to tu chceme tiež zachovať. Necítili by sme sa v byte zahltenom zbytočnosťami príjemne. S priateľom si nové pekné bývanie užívame, doma teraz trávime oveľa viac času. "

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 19:45