StoryEditor

Investícia je ženského rodu

22.09.2021, 00:00
Životný štýl
Podľa štúdie univerzity v britskom Warwicku sú ženy úspešnejšími investorkami ako muži. Analýza výkonu portfólií 2800 investorov ukázala, že ročné výnosy ženských investoriek boli o 1,8 percenta vyššie ako u „silnejšieho“ pohlavia. Výsledky štúdie majú prekvapujúce príčiny: ženy menej siahajú po špekulatívnych akciách a investujú dlhodobejšie. Tieto preferencie potvrdzuje aj odborníčka na tvorbu verejných politík na Slovensku a investorka Miriama Letovanec.

Rodové stereotypy sú zakorenené hlboko v nás a v dnešnej dobe skôr prekážajú ako pomáhajú napredovaniu v rôznych oblastiach života. Jedným z najčastejších stereotypov je to, že svet investovania je ihriskom pre mužov. 

„Je fakt, že muži vo všeobecnosti investujú viac ako ženy. Je to ovplyvnené aj marketingovými kampaňami na investičné produkty, ktoré prioritne zobrazujú obrázky úspešných mužov a stávajú sa spolutvorcami tohto stereotypu. Ten je však v rozpore so stereotypom, podľa ktorého sa ženy starajú o poriadok v rodinných financiách. Ja sama som príkladom toho, keď je to úplne inak – výber investičných príležitostí mám v našej domácnosti na starosti ja. Stereotypy teda netreba brať ako dogmu.“ hovorí Miriama Letovanec.

Miriama pri investovaní využíva skúsenosti, ktoré v minulosti nadobudla ako analytička významnej investičnej skupiny WOOD & Company. Vďaka bezprostrednému kontaktu so svetom veľkého investovania má schopnosť citlivo vyhodnocovať príležitosti i riziká. Pri výbere investície prioritne vyhodnocuje segment podnikania. Z Miriaminých obľúbených oblastí ide najmä o zdravotnícke a zelené firmy, IT spoločnosti alebo reality. Zároveň odporúča, aby sme investovali svoje peniaze do viacerých produktov alebo odvetví a vďaka tomu znížili riziko.

Okrem výnosu je dôležitá aj lokálnosť

Ďalším dôležitým faktorom pri výbere investície je lokálnosť. „To, že žijete v regióne alebo krajine, kde sa nachádza podnik alebo budova, do ktorej ste investovali, vám umožňuje lepšie vyhodnotenie situácie. Svoj región poznáte veľmi dobre, ovládate jeho ekonomický, či politický vývoj. Ak investujete do čínskych alebo amerických akcií, rozhodujete sa väčšinou iba na základe výšky výnosu. V prípade investovania do lokálnych aktív ich máte dennodenne na očiach, vidíte ako sa im darí a ako je o ne postarané. A to mi vyhovuje...“ dodáva Miriama.

V súvislosti s lokálnymi investíciami sa často skloňujú realitné fondy. Tie sú typické stabilnými výnosmi. Napríklad realitný Office podfond z ponuky WOOD & Company, zameraný na investovanie do kancelárskych budov aj napriek koronakríze dosiahol výnos 8,4 %.

„Kancelársky biznis, zvlášť keď hovoríme o budovách v dobrej lokalite, je pevný a udržateľný. Po Covid-e vidíme masívny návrat do kancelárií pretože práca na home-office síce neškodí produktivite práce, no má vplyv na tímovú spoluprácu. Ľudia potrebujú vzájomný kontakt. Preto dôverujem realitným fondom, prostredníctvom ktorých sa dá do kvalitných kancelárskych budov investovať.“ uzatvára Miriama.

Viac informácií na: www.wood.sk

    

TOP 3 svetové investorky novodobej histórie

(Zdroj: investopedia.com)

1. Geraldine Weissová

Je 95 ročná investorská legenda, prezývaná aj ako „Kráľovná dividend“ začínala ako sekretárka. Postupom času sa prepracovala na jednu z najvplyvnejších investičných poradkýň. Dodnes vydáva spravodaj Investment Quality Trends, ktorý prináša odporúčania pre investorov a investorky.

2. Muriel Siebertová

Zakladateľka maklérskej spoločnosti Muriel Siebert & Co. sa na začiatku kariéry stretávala s nedôverou mužov. Vytrvala a jej firma sa stala prvou firmou vlastnenou ženou s pôsobením na newyorskej burze. Ako republikánka sa uchádzala aj o senátorský post. Zomrela v roku 2013.

3. Abby Joseph Cohenová

Vďaka presným prognózam sa stala hviezdou investičných trhov v 90. rokoch. Od roku 1998 je partnerkou v prestížnej investičnej banke Goldman Sachs, odkiaľ odišla do dôchodku v roku 2018 ako hlavná strategička. Je známa vášňou pre baseball.

  

         

Miriama Letovanec

V rokoch 2017-2020 viedla Implementačnú jednotku útvaru Hodnota za peniaze na Úrade vlády SR. Pracovala pre investičnú skupinu WOOD & Company, či Veľvyslanectvo USA v Bratislave. Študovala verejné financie na EUBA, neskôr si vzdelanie rozšírila na Harvard University a Georgetown University v USA a Vrije Universiteit v Bruseli. V súčasnosti vedie spolu so Simonou Bubánovou a Veronikou Cifrovou Ostrihoňovou ženskú iniciatívu Žemy.

  

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 23:07