Pinterest/ohhcouture
StoryEditor

Prebuďte sa do nového dňa s úsmevom a plné energie!

27.04.2017, 07:00
Životný štýl
Spôsob, akým začnete deň, môže významne ovplyvniť váš elán a náladu na niekoľko hodín. Stačí si napríklad po zobudení otvoriť okno a nadýchnuť sa čerstvého vzduchu. Čo ďalšie vám pomôže dodať energiu?

1. Začnite deň s úsmevom
Možno to znie ako klišé, ale úsmev na tvári hneď po prebudení vám pomôže vykročiť do nového dňa s dobrou náladou. Prekonať rannú mrzutosť z vynúteného vstávanie vám možno príde prakticky nemožné, ale v skutočnosti je to ľahšie, než si myslíte.

Stačí si po zazvonení budíka spomenúť na niečo milé alebo veselé, či už je to myšlienka na nejakého človeka, zvieracieho miláčika, smiešnu historku alebo na vaše obľúbené miesto. Už len pomyslenie na niečo veľmi pozitívne spôsobí príliv endorfínov a serotonínu, s ktorými prichádza výrazne lepšia nálada. A dobrá nálada hneď po prebudení dokonca zvýši motiváciu a produktivitu v práci.

2. Nadýchnite sa čerstvého vzduchu
Čerstvý vzduch po prebudení vás zaručene preberie. Otvorte si hneď po zazvonení budíka okno (aj v zime) a nechajte prúdiť čerstvý vzduch do miestnosti. Pri otvorenom okne by ste mali vykonávať jemné pohyby ako krúženie zápästím, členkami, bokmi a krkom, alebo si zacvičte jogovú zostavu "pozdrav slnku".

Je dôležité poriadne vyvetrať a vymeniť vydýchaný vzduch v spálni a v celom byte za čerstvý a svieži, najmä ak vám robí problémy vstávať skoro ráno. 

3. Dajte si digitálny detox
Vyhnite sa hneď ráno digitálnym technológiám. Odolajte pokušeniu natiahnuť ruku po telefóne a skontrolovať správy či e-maily. Zbytočne sa nerozptyľujte hneď po prebudení vecami, ktoré by vás mohli len stresovať.

Ako už sme spomenuli vyššie, radšej svoj mozog zamestnajte čisto pozitívnymi myšlienkami a venujte sa ráno len sami sebe.

4. Dajte si zdravé raňajky
Každý deň nevynechajte raňajky bohaté na živiny, ktoré vám ráno poskytnú dostatok energie. Nech sú plné bielkovín a vlákniny (napríklad vajíčka alebo grécky jogurt s čučoriedkami a orechmi).

"Záleží tu určite na chuti a možno aj na ročnom období. Cez zimu máme väčšinou radšej raňajky teplé v podobe rôznych kaší (ovsená, ryžová, pšenová, pohánková ...) s ovocím, alebo prípadne slanú variantu, ako je praženica. V letnom období môžeme zvoliť jogurt s ovocím, doplnený o rôzne semienka (ľanové, tekvicové, sezamové, slnečnicové, šalvie a pod.) Alebo zvoliť variantu slanú, ako napríklad plátok tmavého pečiva s nejakou nátierkou (mrkvová, tvarohová, vajíčková, atď ..) alebo občas aj šunku, ktorá však obsahuje minimálne 90% mäsa, "radí trénerka Brožová.

"Na raňajky odporúčam piť napríklad bylinkový alebo zelený čaj. Potraviny, ktoré rozhodne neodporúčam, sú salámy, šunky s nízkym obsahom mäsa, párky, všetko vyprážané, šišky a iné sladké pečivo, zapekané müsli. Z nápojov určite odporúčam vynechať sladké kakao, nekvalitné džúsy, malinovky, coca colu atď. " dopĺňa Brožová.

5. Vstávajte každý deň v rovnakom čase
Áno, tým myslíme aj cez víkend. Aj keď je veľmi lákavé poležať si v posteli v sobotu a v nedeľu o trochu dlhšie a dohnať spánkový deficit z uplynulého týždňa, môžete si tým skôr uškodiť. Veľké výkyvy vo vašom spánkovom režime môžu úplne rozhodiť váš biorytmus a výsledkom bude len únava a zlá nálada.

Aj vo voľných dňoch, ako sú víkendy či dovolenka, by ste preto mali podľa odborníkov chodiť spať a vstávať v približne rovnakom čase, ako keď chodíte do práce. To znamená plus minút jedna hodina.

6. ​Prebuďte chodidlá
Vedeli ste, že takáto ranná masáž chodidiel vás môže pozitívne naladiť a dodať energiu do nového dňa?

"Naše chodidlá sú plné senzorických nervov, ktoré nielen ovplyvňujú našu rovnováhu a držanie tela, ale aj mentálne sústredenie a bystrosť," tvrdí pediatrička Emily Šplíchalová z New Yorku.

Tá radí začať nový deň päťminútovú masážou chodidiel. K rýchlej a účinné masáži vám postačí golfová loptička, po ktorej budete prechádzať chodidlom napríklad pri čistení zubov alebo pri raňajkách. Doktorka Šplíchalová tiež odporúča zacvičiť si ráno rýchlu jogínsku zostavu na špeciálnej podložke, ktorá stimuluje chodidlá.

7. Presuňte sa k svetlu
Chiropraktička Emily Kiberdovú z New Yorku nabáda vystaviť sa hneď po prebudení prirodzenému dennému svetlu, a to najlepšie po dobu 15 až 30 minút.

Slnečné svetlo zmenšuje produkciu "spacieho" hormónu melatonínu a prirodzene tak zvýši vašu bdelosť a zaženie ospalosť. V našich zemepisných šírkach sa však často prebúdzame do tmy, a preto je vstávanie v zimných temných ránach oveľa ťažšie ako v lete.

Ak vás po zazvonení budíka na tvári nepošteklí jediný slnečný lúč, aspoň si rozsvieťte. Tlmené svetlo lampičky vám však s prebraním veľmi nepomôže, ak chcete mať po zobudení dostatok energie, musíte si rozsvietiť poriadne. Biele svetlo samozrejme nemá také účinky ako svetlo slnečné, ale určite vám pomôže prebudiť sa rýchlejšie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
12. apríl 2024 21:17