Tmavá kúpeľňa volala po zmene. Na podlahe, vani aj na všetkých stenách až po strop bola tiež tmavá dlažba.Barbora Ševčíková
StoryEditor

Za 3 dni a 150 € si premenila starú kúpeľňu na nepoznanie!

30.08.2017, 11:00
Životný štýl
Autor:
iDnes
Barbora sa vrhla na premenu kúpeľne, ktorá bola celá obložená dlaždicami tmavej farby. Tie priestoru vládli takmer 30 rokov. Boli na podlahe, vani aj na všetkých stenách až po strop. Tmavá kúpeľňa volala po zmene.

Kúpeľňu bolo nutné predovšetkým presvetliť. Barbora zvolila neutrálne tóny a pridala k nim doplnky v zlatej farbe. Symbolický rozpočet stačil na nový dvojitý náter dlaždíc, ktoré pokrývajú miestnosť od podlahy až k stropu. Podlaha zostala pôvodná. Náklady nakoniec vyšli na 150 €.

Bolo potrebné zaobstarať:
-syntetické farby na dlaždice
-odmasťovač a riedidlo
-penové valčeky s vaničkou
-štetce na prefarbenie škár a zarovnanie a olemovanie rohov
-kryciu fóliu
-maliarsku pásku
-lazúrové farby na nábytok na renováciu drevených povrchov
-šmirgľový papier
-respirátor proti výparom zo syntetických farieb

Barbora na dlaždice použila syntetické farby s vysokým leskom, ktoré sú namiešané podľa vzorkovníka farieb NCS. Natural Color Systém je najuznávanejší a najpresnejšie vzorkovník farieb. Bol vytvorený na základe názorov a zhody veľkého množstva pracovníkov z oblasti vedy, architektúry, psychológie a módneho návrhárstva.

"Vybrala som teplý vanilkový odtieň a taupe, ktorý má ľahký podtón do zelena. Hnedé drevené skrinky vďaka tomu prevzali farebný nádych odrážajúci sa od stien. Do kúpeľne s malým oknom som zvolila výrazné zlaté doplnky, "opisuje premenu Barbora, ktorá sa venuje bytovému návrhárstva.

Svetlejší vanilkový odtieň je zámerne len v spodnej časti kúpeľne. Nábytok, vaňa, stojace skrinky, kôš na bielizeň a práčka totiž stoja na podlahe a interiér uzemňujú. Priestor potom pôsobí ťažkopádne. Vhodne zvolená maľba ale všetko vylepší. Pomôže aj predel čisto bielym slabým prúžkom.

Práca si vyžiadala tri dni. Najskôr bolo potrebné odstrániť povrchové nečistoty na dlaždiciach a vyčistiť škáry. Potom očistiť plochy odmasťovačom a všetko zakryť fóliou. Obklady si vyžiadali dva nátery. Na zasychanie a tvrdnutie bolo nutné čakať 18 hodín.

V kúpeľni potreboval lepší vzhľad aj nábytok. "Jednotlivé kusy som očistila, hornú dosku obrúsila a natrela lazúrou v studenom hnedom odtieni indického palisandru, ktorý vhodne doplnil zvolenú farebnú schému," vysvetľuje Barbora.

Na záver prišli na rad doplnky. "Zlatým sprejom som nastriekala biele dekoratívne rybičky, ktoré viseli na háčikoch a drevené korálky od nového nasnímaného závesného kvetináča. Namiesto venca som zavesila nad vaňu guľaté zlaté prestieranie, ktoré ma v obchode okamžite zaujalo. Stálo 1,50 €. Kúpila som textilný kôš na bielizeň v neutrálnej šedo-béžovej, látkové koše na umelé kvety na okno a plechovú lampu za 3 €, ktorú som postavila na vaňu, "uzatvára Barbora.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
11. apríl 2024 14:21