Pinterest/m.positivemed.com
StoryEditor

Veľa žien nosí nevhodnú podprsenku, nepatríte k nim aj vy?

30.07.2018, 14:00
Životný štýl
Niektoré ženy nosia zlú podprsenku. S dlhodobým nosením nevhodnej bielizne sa spájajú viaceré závažné zdravotné riziká. Aby ste sa im vyhli, prinášame vám ukážky, na čo si treba dať pozor.

Podľa Martina Kárycha sú jednou z hlavných príčin tohto stavu 90. roky, kedy sa na trh pustili ľudia, ktorí cítili podnikateľskú šancu, aj keď odboru moc nerozumeli. "Pred revolúciou bolo pritom zvykom nakupovať bielizeň či topánky u odborníkov. Lenže v 90. rokoch sa začalo nakupovať podľa farby, podľa toho, kto čo nosí. Určitý čas sa tiež nesmelo bielizeň skúšať. Našťastie je tá doba preč a môže sa skúšať aj vracať, "povedal Kárych, píšu lidovky.cz.

S informovanejšími zákazníkmi tiež rastie počet predajcov, ktorí dokážu žene poradiť. Výrobcovia tiež otvárajú podnikové predajne, kde si školia a dlhodobo zamestnávajú predavačky a zákazníčky sa potom vracajú.

Podľa Kárycha by mali dodržiavať aspoň základné pravidlá pri výbere. Medzi ne patrí správne zvolený obvod podprsenky, dĺžkou zodpovedajúce a vystužené ramienka, správna veľkosť košíčkov a správne strihové riešenie. "Každej žene pritom môže sedieť niečo úplne iné. Preto by si mali vyhradiť dostatok času, aby si vybrali podprsenku, ktorá im sedí vo všetkých parametroch, "poznamenal Kárych. Ďalšími aspektami sú správna dĺžka kostíc či materiál, ktorý je príjemný pre pokožku.

Zdravotných problémov, z ktorých niektoré môžu pri dlhodobom nosení byť nezvratné, je celkom dosť. Malý obvod tlačí na medzirebrové svaly a negatívne ovplyvňuje dýchanie a krvný obeh. Krátke ramienka či také, ktoré sa zarezávajú, môžu počas rokov vytvoriť "žliabok" v ramenách. Ak sa košíček preleje cez kostice, zvyšuje sa výrazne teplota tela v danom mieste, čo neprospieva pokožke, ktorá sa môže zapáliť či rýchlejšie starne.

Krčno-ramenný syndróm
Zlá veľkosť podprsenky môže tiež spôsobiť krčno-ramenný syndróm, kedy ťažké ramienka utláčajú trapézové svaly a nervy. "Trapéz začne uhýbať a ramená idú dopredu, zmenšuje sa hrudná dutina a svalstvo šije sa preťažuje. Hrudník potom začne tlačiť na vnútorné orgány, čo so sebou nesie ďalšie komplikácie, "opísal Kárych. Podľa lekárov sa už vraj robia operácie i dievčatám vo veku 20 až 22 rokov kvôli týmto problémom.

Každá žena by si tak podľa neho mala uvedomiť, aké prádlo je vhodné pre bežné nosenie. "Ide o dlhodobé dôsledky. Pri zvláštnych príležitostiach, ako je ples či rande, možno samozrejme v niektorých pravidlách ustúpiť, "povedal Kárych.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 06:45