pixabay.com
StoryEditor

Vek nie je len číslo, vek je život, 1.časť

05.01.2017, 07:30
Životný štýl
„Život sa začína v tridsiatke!“ „Až keď máš štyridsať, vieš, ako to chodí!“ Ruku na srdce – s koľkými podobnými vyhláseniami ste sa stretli a povedali si, že teraz je ten správny čas – začať žiť? Čas letí rýchlejšie, ako sa zdá, ako by sme chceli, a ako sme si mnohokrát schopné uvedomiť. Áno, pre každého rovnako rýchlo a nikto ho nemôže zastaviť či vrátiť späť. Aj preto treba prestať lamentovať a začať žiť. Práve teraz. Bez ohľadu na to, či máte dvadsať, tridsať alebo štyridsať.

Ak máte sladkých dvadsať: 
Mali by ste sa snažiť stihnúť všetko, čo sa vám ponúkne. Cestovať po svete, študovať aj dve vysoké školy naraz, kariérne sa vyprofilovať, osamostatniť, začať žiť sebestačne a naplno. Každý deň! Mali by ste byť single, aby ste mali čo najširšie pole pôsobnosti aj v tomto ohľade. Mali by skúšať – všetko, vždy a všade, ale myslieť na to, že bezpečnosť je na prvom mieste – vždy a všade! Aj v sexe, aj v bare, aj pri výstupe na vysokú horu. I keď si myslíte, že veľa viete, v mnohých ohľadoch sa len oťukávate. Mali by ste zistiť, kým skutočne ste. Neprispôsobovať sa, nerobiť kompromisy, byť odvážnou, priateľskou a otvorenou. A nemali by sa spoliehať na to, že vo vzťahu získate pocit bezpečia. Lebo ten si naozaj musíte zabezpečiť sama.

Pár dobrých rád tridsiatničok, ako na to v dvadsiatke:
1. Buďte na seba pyšná. Ak aj nie na všetko, minimálne na to, že ste živá a zdravá.
2. Študujte! Spoznajte nových ľudí a naučte sa čo najviac. Neskôr na to nebude čas.
3. Cestujte. Straťte sa v európskych uličkách s ruksakom na chrbte, tancujte do noci, dýchajte vôňu sveta a zapamätajte si všetky tie vnemy.
4. Zabávajte sa. Opite sa so spolužiakmi a vráťte sa na internát bosé.
5. Nebojte sa byť tým, kým ste – i keď to presne neviete.
6. Nezáleží na tom, že robíte milión chýb. Nebičujte sa kvôli nim, ani jedna nie je taká fatálna, ako sa na prvý pohľad zdá!
7. Naučte sa urobiť si svoj vlastný úsudok. Neškatuľkujte sa podľa druhých. Naozaj to nie je cool.
8. Patrí vám svet. Nikdy nezabudnite na tých, ktorí vám pomohli dostať sa tam, kde ste.
9. Nedávajte telefónne číslo čudákom. Ani jeden z nich nie je Pán Pravý.
10. Neviažte sa v jednom utrápenom vzťahu. Na svete je určite muž, ktorý vás bude ľúbiť celým svojím srdcom. Asi to nie je „prvý frajer“.
11. Neberte si hypotéku, na to máte vždy čas.
12. Vystavujte sa situáciám, v ktorých vám je príjemne, ale nebráňte sa ani tým, ktoré sú vám proti srsti.
13. Nepáľte mosty, nežiarlite a žiadne depky.
14. Naučte sa, že nikto sa o vás nebude starať, iba vy sama.

Rada, ktorú by som v dvadsiatke dala sebe alebo najlepšej kamarátke: Nerob si vrásky z toho, že nevieš celkom presne, čo vlastne robíš a aký to celé má zmysel, iba si dôveruj. Ver si, že raz prídeš na všetky odpovede, aj keď nikdy neprestaneš mať otázky. Spadni a vstaň. Všetky tvoje neistoty sú prirodzené a naozaj nemusíš byť najobľúbenejšia, najsexi, každý večer vonku, lebo inak si nudná. Nie si. Čítaj, medituj, cestuj, študuj a peniaze nemíňaj na drahé topánky. A – nehádaj sa s rodičmi, myslia to s tebou dobre.

Prečítajte si : 
2.časť Ak máte úžasných tridsať, tu.
3. časť Ak máte úžasných štyridsať, tu.

Kompletný článok bol uverejnený aj v septembrovej Evite 2016.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
16. apríl 2024 00:50