pixabay.com
StoryEditor

Ako pomôcť psovi zvládnuť silvestrovské petardy?

29.12.2016, 09:00
Životný štýl
Autor:
iDnes
Psi sú často veľmi citliví na zvuky, predovšetkým aj na hluk zábavnej pyrotechniky. Kým určitá miera strachu je u psov normálna, extrémny strach vyvolaný silným hlukom môže zvieraťu spôsobiť poruchy správania.

Znaky extrémneho strachu zahŕňajú:
sklápanie uší zvieraťa
ťažké dýchanie
slintanie
trasúce sa telo
schovávanie sa
nadmerný štekot
Zviera, ktoré sú extrémne citlivé na zvuky, potrebujú dlhodobý výchovný plán, ktorý im pomôže zvládať situácie, keď sú vystavené zvýšenému hluku. V krátkodobom horizonte, môžete prostredníctvom niekoľkých jednoduchých krokov pomôcť svojmu psovi vyrovnať sa s hlukom ohňostroja už tento rok, píšu lidovky.cz.

Ako môžete pomôcť?
Najlepší spôsob, ako sa pripraviť na hluk zábavnej pyrotechniky je myslieť ako pes. Zvieratá majú strach z hlasných zvukov ohňostroja, ale nechápu, že im nemôže ublížiť. Budú sa preto chcieť pred zvukom schovať.
Ak váš pes už má miesto, kam sa schováva, vylepšite mu túto skrýšu napríklad dekou, do ktorej sa môže schúliť. Ak psovi vytvárate nové miesto na schovávanie sa pred hlukom pyrotechniky, urobte tak o niekoľko dní skôr, aby mal čas si ho v pokoji vyskúšať a vnímal skrýšu ako bezpečný úkryt.
Feromóny sú prírodné chemické "signály", ktoré sú vylučované zvieratami a slúžia pre vzájomnú komunikáciu rôznych typov správ. Jeden druh feromónov vylučujú suky, keď chcú upokojiť svoje šteňatá. Bolo preukázané, že tento feromón upokojuje vedľa šteniat i dospelých psov v náročných situáciách, ako je napríklad hluk ohňostrojov. Prípravok Adaptil je syntetická kópia tohto feromónu, u ktorého štúdie preukázali účinnosť na psov so zvýšenou citlivosťou na zvuky.

Upokojujúci alfa-casozepin

Kapsule Zylkéne obsahujú prírodný extrakt alfa-casozepin, ktorý sa získava z mliečnej bielkoviny kazeínu z odstredeného mlieka a má upokojujúce účinky. Je známe, že novorodenci a dojčatá sú schopní si alfa-casozepin vyrobiť enzymatickým štiepením mliečneho kazeínu. Táto schopnosť premeny mliečneho kazeínu na alfa-casozepin sa stráca asi vo veku 4 mesiacov aj s upokojujúcim pôsobením mlieka.
Extrakt alfa-casozepin má upokojujúce a uvoľňujúce účinky na ustrašené psy a mačky. Symptómy sa zlepšujú už počas krátkej doby a pohoda zvieraťa rastie. Zvieratá sú viditeľne pokojnejšie, lepšie spia a vyhľadávajú opäť viac kontaktov ako s človekom, tak s ostatnými zvieratami.

Tipy ako pripraviť Vášho psa na polnočný hluk zábavnej pyrotechniky

Zatvorte všetky okná a dvere.
Zatiahnite závesy a zapnite televíziu, ktorá bude tlmiť zvuk ohňostrojov.
Odvráťte pozornosť Vášho psa od ohňostroja napr. žuvacou hračkou alebo sa s ním sami hrajte.
Použite Adaptil difúzor v miestnosti, kde sa vyskytuje. Prípadne podajte zvieraťu na upokojenie prípravok Zylkéne.
Na prechádzku choďte so psom v podvečer, kedy je ešte kľud.
Nikdy netrestajte psa kvôli nežiaducemu správaniu, ktoré je spôsobené nadmerným hlukom. Prehĺbite tak u neho väčší strach.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 10:13