Evita magazin
StoryEditor

"Nechajte dieťa ísť za hlasom svojho srdca!" Jan Mühlfeit, kouč a mentor

13.09.2017, 15:00
Životný štýl
Keď máme dobré myslenie, robíme veci dobre. Keď robíme veci dobre, máme dobré výsledky. Keď máme dobré výsledky, máme dobrú sebadôveru a žijeme podľa svojich predstáv.

Narodil sa na českej Vysočine a na vidieku prežil skoro dvadsať rokov. Hrozilo mu, že takmer nedokončí vysokú školu. Napriek tomu má za sebou úspešnú kariéru, počas ktorej radil najbohatšiemu mužovi sveta. Dnes je globálnym stratégom, koučom a mentorom.

Škola je cintorínom talentu
Viete o tom, že náš mozog musí za jeden týždeň spracovať toľko informácií ako mozog našich predkov pred sto rokmi za celý život? Je to naozaj tak. Keď sme mali pred štyrmi rokmi na rozhodnutie hodinu, dnes je to len 15 minút! Technológie idú neuveriteľne rýchlo dopredu a sme zahltení množstvom informácií. „Náš mozog je rovnaký, ako bol pred tisíckami rokov, len to, ako sa dnes pracuje s ľuďmi, nepovažujem za správne. Za posledné desiatky rokov sa nezmenili iba dve inštitúcie – cintorín a škola. Škola je cintorínom pre talent,“ myslí si Jan Mühlfeit.

Kde sú tie časy, keď Ján Amos Komenský hovoril „škola hrou“. „Dnes je v centre učiteľ, nie žiak – škola aj práca nás učia, čo je navonok, ale nie, čo je v nás. Vďaka škole vieme, čo robiť, aby sme zarobili, ale neučí nás, ako žiť vlastný autentický život,“ hovorí Jan a dodáva, že „len ľudia, ktorí rozumejú sami sebe, sú autentickí a lídrami svojich životov. Keď využijeme to najlepšie v nás, podarí sa nám vytvoriť lepší svet pre náš život“.

Nechajte dieťa ísť za hlasom svojho srdca
Podľa výskumov NASA má detský mozog v šiestich rokoch kreativitu na úrovni skoro sto percent, ale v dvadsiatich piatich len na úrovni dvoch percent!

„Keď človek začne pracovať so svojím talentom a objaví, čo mu ide ľahko a dobre, existuje niečo, čomu sa hovorí neuroplasticita. Mysleli sme si, že mozog po tridsiatke začína pomaly odumierať, ale nie je to pravda. Bunky sa prepájajú a stále vznikajú nové spojenia. Takže aj v päťdesiatke môžete začať robiť, čo vás baví. Tým, že pracujete so svojím talentom, objavujete svoju silnú stránku. Čím viac talentu na danú vec máte, tým ste viac zapálený to robiť. To je základ šťastného a úspešného života,“ tvrdí Jan Mühlfeit.

Jedna z metód, ktorá sa mu osvedčila, je koučovanie detí. Nejde pritom o to, aby sme im vnucovali vlastné názory a podnety. Stačí im klásť základné otázky o tom, čo ich baví, kedy sa cítia najšťastnejšie a ako chcú tráviť čas. „Neskôr sa snažíme odhaliť, v čom je zmysel života – urobíme test silných stránok, odhalíme veci, po ktorých človek túži a robia mu radosť, a pomenujeme osobné hodnoty. Sú to veci, ktoré obdivujeme na druhých. V prieniku týchto kľúčových vecí zistíme, v čom sme ako ľudia unikátni a aké je naše poslanie,“ tvrdí Ján.

Jeho rada znie: „Nikdy nehovorte svojim deťom, že sú nanič a nič nedokážu. Všetko je o nastavení a myslení. Dovoľte im spoznať samých seba, rozhodnúť, čo chcú robiť, a potom je väčšia šanca, že budú úspešné a šťastné.“

Náš mozog nemá rád zmenu
Prečo? Lebo sa sústreďuje na prežitie, ako sa vyhnúť nebezpečenstvu a zlyhaniu a nie tomu, ako nájsť nové príležitosti. „V prípade, že sa rozhodneme za niečím ísť, musíme opustiť zónu komfortu. Preto iba malé percento ľudí chodí do práce s nadšením, zatiaľ čo väčšinu vôbec neláka zabojovať a snažiť sa o viac. Začína sa to už v škole, ktorá by nemala vyrábať automaty na odpovede, ale mysliacich ľudí,“ tvrdí Jan Mühlfeit.

Základom je naše myslenie
Človek je tým, aké je jeho myslenie. „My stále premýšľame, ale málo premýšľame o premýšľaní. Do svojich dvadsiatich rokov som žil na dedine. Potom som skoro nedokončil vysokú školu, ale mám za sebou úspešnú kariéru v Microsofte, kde som pracoval s Billom Gatesom. Radil som aj princovi Charlesovi, čo robiť so školstvom, a stretol som veľa zaujímavých ľudí. Nezáleží na tom, kde ste sa narodili, ale ako myslíte. Ak chcete v niečom vyniknúť a byť najlepší, učte sa od najlepších,“ vysvetľuje Jan.

On sám organizuje rôzne školenia a semináre. Dá sa za úspechom vidieť iba tučné konto v banke? „Je chyba myslieť si, že peniaze sú jediným cieľom. Veď koľko áut a domov v skutočnosti naozaj potrebujete? Bill Gates chcel na začiatku iba to, aby bol počítač na každom stole. Dnes vedie úspešnú nadáciu a o vakcíne proti HIV vie asi najviac na svete. Skutočne šťastným sa stal až vtedy, keď našiel ďalší zmysel života a začal svoje peniaze rozdávať.“ Podľa Jana Muhlfeita má mnoho svetovo známych ľudí jednu spoločnú črtu – sú autentickí, sami sebou a sú charizmatickí.  

citát: „To, čo robíte, vám musí nielen zarábať peniaze. Musí vás to baviť robiť. Vtedy je to o rovnováhe.“

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 20:23