pixabay.com
StoryEditor

Zviera ako vianočný darček. Čo musíte premyslieť pred zaobstaraním šteňaťa?

06.12.2016, 07:00
Životný štýl
Blížia sa Vianoce a živé zvieratko býva často vysnívaným darčekom detí. Na čo by sa mal ale nový majiteľ zvieracieho kamaráta pripraviť? Nový psí maznáčik je určite vítaný prírastok do rodiny. Pred zaobstaraním šteňaťa alebo mačiatka je však nutné si premyslieť veľa vecí, na ktoré treba brať zreteľ.

Plemeno a anamnéza
Najskôr si premyslite, aké plemeno by bolo vhodné k Vášmu životnému štýlu. Je obrovský rozdiel medzi náročnosťou starostlivosti o čivavu alebo nemeckú dogu. Ak si kupujete šteňa od chovateľa, vždy si poobzerajte aj jeho rodičov. Uistite sa, že rodičia šteňaťa mali posúdený stav bedier a očí (záleží na plemene). Keď si beriete zviera z útulku, pýtajte sa na čo najviac známych podrobností o jeho minulosti, píšu lidovky.cz.

Socializácia
Vezmite si šteňa ideálne okolo siedmich týždňov veku. Prvú noc bude šteňa pravdepodobne kňučať, pretože bude preč od mamy. Snažte sa odolať pokušeniu ísť k nemu a neuisťujte ho v tom, že plačom si vynúti pozornosť. Prvé týždne šteňaťa u Vás sú označované ako obdobie socializácie, kedy objavuje a pristupuje ku všetkému novému s veľkou zvedavosťou. V tejto dobe by šteňa malo byť informované o čo najviac vecí v domácnosti, napr. vysávač, práčka, umývačka riadu či ďalšie prístroje s výraznými zvukmi.

Vakcinácia
Všeobecne sa odporúča prvá návšteva u veterinárneho lekára v siedmom týždni veku. Veterinárny lekár odporučí vhodné kŕmenie, vykoná odčervenie, odblšnenie, nastaví vakcinačný program a zodpovie prípadné otázky majiteľa. Šteňa by nemalo prichádzať do kontaktu s ostatnými psami až do doby, než bude plne očkované. Bežne sa odporúča prvá (nepovinná) vakcinácia psov vo veku ôsmich týždňov. Druhá v dvanástom týždni. Na prechádzky medzi ostatné psy môžete následne vyraziť v 13. až 14. týždni veku. Očkovanie by sa malo opakovať následne každý rok.

Základné očkovanie psov sa vykonáva proti: parvovírusom, psinke, infekčnému zápalu pečene, leptospiróze, adenovírusu a para-influenzii. Väčšina renomovaných psích hotelov nebude akceptovať psov, ktorí nie sú platne zaočkovaní vrátane vakcinácie proti psincovému kašľu.

Odčervenie a odblšenie
Šteňa by malo byť odčervované od štrnástich dní veku, pravidelne každé dva týždne až do odstavenia. Potom stačí raz mesačne do polroka veku a následne raz za tri mesiace. U zvierat imunitne oslabených, alebo ak chováte viac zvierat v domácnosti, máte malé deti či poľovného psa, odporúčame preventívne odčervenie zvieraťa každý mesiac. Je dôležité poradiť sa s veterinárnym lekárom ohľadom najvhodnejšieho spôsobu odblšenia šteňaťa. Blchy spôsobujú nielen kožný problém ale sú aj medzihostiteľom pásomníc.

Prevencia chorôb
Na to aby sme predišli chorobám alebo ju včas diagnostikovali odporúčame preventívne prehliadky u veterinára každých šesť mesiacov, minimálne však raz ročne.

Kŕmenie
Väčšina šteniat by mala dostávať kŕmenie 3 - 4x denne. Zviera by vždy malo mať prístup k čerstvej vode.

Učenie na toaletu
Akonáhle šteňa príde prvýkrát domov, je potrebné ho začať učiť chodiť na toaletu. Berte šteňa von po každom kŕmení a hrajte sa s ním, chváľte ho a odmeňujte vždy, keď sa mu podarí vykonať toaletu vonku.

Čipovanie
Mikročipovanie psov alebo identifikácia tetovaním sú v mnohých mestách povinné od šiestich mesiacov veku. Je to veľmi dôležité, pretože Váš pes môže byť v prípade straty ľahko identifikovaný.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 09:29