pixabay.com
StoryEditor

Poradňa: Spolužiaci sa vysmievajú synovmu starému mobilu aj oblečeniu

18.11.2016, 07:00
Životný štýl
Autor:
iDnes
Pracujem ako knihovníčka a môj plat nie je práve závratný, môj manžel má rovnakú profesiu a nemôžeme si preto veľmi dovoliť vyhadzovať peniaze za drahé veci. Nežijeme v nedostatku, ale netúžime po smart telefónoch, drahej televízii alebo exotických dovolenkách. Rodičia týmto spôsobom vychovali mňa aj môjho manžela a vďaka tomu si spolu spokojne žijeme už 15 rokov.

Náš desaťročný Tadeáš za mnou dnes prišiel po škole do knižnice a bol smutný. Po ceste domov z neho vypadlo, že si spolužiaci robia srandu z jeho oblečenia a telefónu. Vždy sme syna vychovávali k tomu, aby bol spokojný aj s tým, čo má a zdalo sa mi, že sa nám to darilo. Ale dnes sa skoro rozplakal, bolo vidieť, že je mu to naozaj ľúto a je to pre neho nefér, píše idnes.cz.

Bavila som sa s ním o tom, že na veciach nezáleží a že ozajstní kamaráti sa neposmievajú a nesúdia podľa oblečenia a mobilu. Syna to ale až tak neupokojilo, je presvedčený, že aby prežil v triede, musí nejako lepšie zapadnúť. Ja by som mu rada pomohla, ako to robila moja mama - šila mi krásne šaty, sukne a blúzky, ktoré mi spolužiačky potom závideli. Lenže syn a jeho kamaráti vyznávajú najmä športové značkové oblečenie s výrazným logom, čo synovi doma fakt neušijem. Napadlo mi teda, že by sme mu k Vianociam mohli kúpiť lepší mobil. Lenže manžel s tým momentálne nesúhlasí, že sa vraj syn musí oťukať a zoceliť, pretože v živote to bude ešte drsnejšie.

Čo si o tom myslíte vy? Ako by som mala syna podporiť, aby sa s týmito nepríjemnými zážitkami vyrovnal? Je to dobrý a šikovný chlapec, ale je pravda, že posledných pár týždňov sa mi zdal trochu skleslý.

Tina

Odpoveď odborníčky:
Dobrý deň, Tina, popisujete situáciu, keď je váš syn konfrontovaný s jedným z nárokov dnešnej doby, ktoré navyše nie sú v súlade s tým, ako k tomu s manželom pristupujete. Ponúkajú sa rôzne cesty, ktorými je možné túto situáciu riešiť, avšak je dôležité, aby ste s manželom boli v zhode. Nemožno označiť ako správne či nesprávne ísť cestou, ktorou chce ísť váš muž, či ktorú zvažujete vy - teda mobil zakúpiť. Určite je však dôležité si za svojím rozhodnutím stáť a mať ho v súlade s tým, aké hodnoty ako rodina vyznávate.

Ak sa vám s manželom podarí dohovoriť, že aj keď máte iný pohľad na zakúpenie telefónu či oblečenie synovi, je možné sa pre jedno z týchto rozhodnutí prikloniť, je to tiež fajn skúsenosť nielen pre vás, ale aj pre vášho syna. Ukážete mu, že je legálne sa v názoroch v rámci rodiny nezhodovať, ale je možné dôjsť k určitým kompromisom. Určite sa oplatí zdieľať so synom váš odlišný názor a postoj a nenechávať mu ho utajený či zahmlený.

K vašej otázke, ako syna podporiť vo vyrovnaní sa s nepríjemnými zážitkami: ak sa vám nepodarí zjednotiť sa s manželom v postupe a ako príliš konfliktné či kontraproduktívne by sa ukázalo postupovať podľa vašej predstavy, pokračujte v diskusii s Tadeášom o tom, ako to jednoducho cítite vy a váš muž. Je zdravé v čase detstva a dospievania zápasiť s nejakým nedostatkom a učiť sa, ako s tým vynaložiť. Hľadať cestu napríklad v čase stráveným so synom alebo v nejakej tvorivej činnosti, či klásť dôraz na hodnotu vzdelania, športu atď.

Je pravdepodobné, že nejaký hmotný nedostatok zažije váš syn aj ako dospelý muž a môže sa potom v takej chvíli obrátiť k svojej skúsenosti z detstva, kedy si nedostatok vykompenzoval nejakou zdravou činnosťou či postojom. A ak by sa to nepodarilo v súčasnej dobe zdravo vykompenzovať, nestrácajte nádej, aj takéto situácie patria k nášmu životu preto, aby sme sa v budúcnosti mohli k takým zážitkom vracať a spätne sa z nich učiť.

PhDr. Kateřina Siveková, psychoterapeutka centra Modré dvere

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 21:29