pixabay.com
StoryEditor

Deti do dvoch rokov pred obrazovku nepatria, radia rodičom pediatri

02.11.2016, 15:00
Životný štýl
Autor:
iDnes
Elektronika je pre mladšie generácie úplne bežnou súčasťou každého dňa. Podľa niektorých výskumov pri nej denne dokážu tráviť dlhé hodiny, hrať počítačové hry vedia skôr ako napríklad plávať. Mali by rodičia kontrolovať, koľko času trávi ich ratolesť na telefóne, tablete či pri televízii?

Mobilné telefóny, tablety, notebooky a počítače sú pre dnešné deti rovnako bežné, ako boli pre nás autíčka a bábiky. Sú stále pripravené zabaviť, blikať, hrajú a hovoria a deti tak spoľahlivo zaujmú, píše idnes.cz.

Až po druhých narodeninách
Americká pediatrická asociácia (AAP) vydala nové odporúčania pre rodičov, ako je vhodné monitorovať užívanie elektroniky deťmi. Zatiaľ čo v minulosti varovala pred všetkými druhmi elektronických médií a občas strašila rodičov možnosťou veľmi negatívneho vplyvu na vývoj detských mozgov, teraz sa rozhodla byť konkrétnejšia. Odporúča preto sústrediť sa najmä na tieto tri oblasti: ako veľmi je dieťa vyspelé a čo je pre jeho vek vhodné, v akom kontexte sa hrá alebo sleduje obrazovku a ako kvalitný je program, ktorý sleduje alebo sa s ním hrá.

Podľa záverov AAP nie je nutné dávať batoľatám do ruky smart telefóny a tablety pred ich druhými narodeninami. Rodičia občas nechávajú malé deti hrať sa s elektronikou, pretože chcú, aby sa s ňou cítili komfortne a ovládanie pre nich bolo jednoduché. Nie je potom výnimkou vidieť predškolákov, ktorí ťahajú prstík po knižke, ako by to bola dotyková obrazovka. Podľa odborníkov nie je nutné začínať s elektronikou čo najskôr, ovládanie dnešných prístrojov sú totiž natoľko intuitívne, že sa s nimi dieťa ľahko zžije aj v neskoršom veku.

Ak sa už rozhodnete s malým dieťaťom objavovať virtuálny svet, vyberte si k tomu nejakú kvalitnú reláciu alebo aplikáciu a venujte sa tomu spoločne. V ranom veku by nemala obrazovka slúžiť namiesto stráženia, pre dieťa je najprínosnejšie spoločné sledovanie, komentovanie a uvádzanie do kontextu. Pre to, aby bol program alebo aplikácia pre dieťa prínosná, je dôležité najmä to, aby sa podobala jeho svetu - napríklad známymi objektami alebo činnosťami.

Maximálne dve hodiny denne
U detí vo veku od 2 do 5 rokov americkí pediatri odporúčajú neprekračovať viac ako 2 hodiny denne strávené pred obrazovkou. S tým súhlasí aj český psychológ Jeroným Klimeš: "Pri digitálnom prístroji, či už je to počítač, telefón alebo televízia, by nemalo dieťa sedieť dlhšie ako dve hodiny denne," uviedol na konferencii projektu Celé Česko číta deťom.

A súhlasí aj s ďalším bodom, teda že aj v tejto vekovej kategórii by mali rodičia dbať na kvalitu programov alebo aplikácií, ideálne je vidieť alebo zahrať si ich vopred alebo rovno s deťmi. Venujte tiež pozornosť tomu, či dieťa rozumie tomu, čo sleduje a ak je to potrebné, vysvetlite mu, o čo na obrazovke ide.

Americkí detskí lekári tiež odporúčajú vyvarovať sa sledovaniu televízie alebo hraniu hier počas jedla, netráviť s mobilom alebo tabletom všetok spoločný čas. Elektronika nepatrí do detských spální a zakážte ju tiež hodinu pred spaním. Vedci sa totiž domnievajú, že modré svetlo obrazoviek narušuje kvalitu spánku.

Posledným zásadným odporúčaním amerických detských lekárov je, aby sa rodičia nespoliehali na elektroniku ako na spôsob upokojenia svojich ratolestí. Deti sa totiž potrebujú naučiť samy upokojiť a regulovať svoje emócie, čo budú potrebovať aj v dospelosti.

Rodičia by navyše nemali zabúdať na to, že mnoho mobilných zariadení, vrátane modernej televízie, má prístup na internet, ktorý by mal byť deťom aspoň čiastočne obmedzený. "Rodičia si nemôžu dovoliť zostať ľahostajní, pretože deti v tomto veku nie sú emocionálne vybavené, aby mohli čeliť všetkým zážitkom na internete. Ak svojim deťom poskytnú prístup k pripojeným zariadeniam (tj. telefónom, tabletom, herným konzolám a čomukoľvek inému, čo je pripojené k internetu), musia prevziať zodpovednosť za ich bezpečnosť a súkromie, "varuje Tony Anscobe, ktorý je odborníkom na internetovú bezpečnosť vo firme AVG Technologies.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 19:14