pixabay.com
StoryEditor

Dojčiť s tetovaním či piercingom? Matky by mali dodržať pár pravidiel

27.10.2016, 10:00
Životný štýl
Autor:
iDnes
Žien a dievčat s telesnými modifikáciami pribúda a mnohé z nich sa už stali alebo čoskoro stanú matkami. Mali by si kvôli tetovaniu alebo piercingu v bradavke robiť starosti s dojčením? A je rozumné nechať sa tetovať, ak máte doma dojčatá, alebo je lepšie počkať?

Tetovanie je dnes veľmi populárny spôsob zdobenia tela a je to akýsi módny trend. Už zahojené tetovanie na tele matky nie je pre dojčenie novorodencov žiadnou prekážkou, ani keby bolo na samotnom prsníku.

Tetovanie nevadí ani na prsníku
"Tetovania sú permanentné, pretože farba zostane zamurovaná vo vnútri tela, čo umožňuje zápalová reakcia ľudského tela. Vďaka tomu je pravdepodobnosť, že by sa farba dostala do matkinej krvnej plazmy a následne do materského mlieka v podstate nemožná, "vysvetľuje Robyn Roche-Paullová, laktačná špecialistka a autorka knihy Dojčenie vo vojenských topánkach. Táto americká vojnová veteránka je sama hrdou nositeľkou mnohých tetovaní, píše idnes.cz.

Upozorňuje však tiež, že čerstvé tetovanie so sebou vždy nesie riziko infekcie - najmä ak tatér dôkladne nedodržiava hygienu, alebo ak sa nový majiteľ o svoje tetovanie nedostatočne stará a zanedbá pokyny tatéra. Ďalším možným rizikom nového tetovania je alergická reakcia na použitú farbu, niektoré z nich totiž obsahujú aj častice kovu. Prípadná infekcia by sa potom musela liečiť antibiotikami, čo by mohlo znamenať ukončenie alebo prerušenie dojčenia.

Preto väčšina taterov odrádza dojčiace ženy a novopečené matky od tetovania a radia im radšej niekoľko mesiacov počkať. Novorodenci sú totiž na rozdiel od starších detí veľmi citliví aj na najmenšie zmeny v materskom mlieku, ktoré pre nich môžu znamenať jeho odmietanie. Pre väčšie deti, ktoré sú už prikrmované, nemusí znamenať zmena v mlieku žiadny problém. Robyn Roche-Paullová preto odporúča s ďalším tetovaním vydržať aspoň deväť mesiacov alebo rok po narodení bábätka.

Piercing v bradavke pred dojčením vyberte
Obavy o schopnosť dojčiť často panujú u žien, ktoré majú prepichnuté bradavky. "Ľudská bradavka má 8 až 12 pórov a je veľmi nepravdepodobné, že by dobre zahojený piercing zablokoval všetky tieto póry. Ale objavilo sa niekoľko prípadov, kedy došlo k abnormálnej produkcii mlieka kvôli upchatému mliečnemu kanáliku, "opisuje Robyn Roche-Paullová.

Ďalej dodáva, že častejším problémom býva, že po vybratí náušnice majú bradavky majiteliek piercingov tendenciu spúšťať mlieko až príliš rýchlo, čo môže novorodenca zahltiť. Tieto ženy by mali preto bábätko pri dojčení pozorne sledovať a viac sa zamerať na prípadné príznaky upchatých mliečnych kanálikov a mastitídy.

Prevedenie piercingu prináša rovnako ako tetovanie najmä riziko infekcie pri nesprávnom ošetrovaní rany. Preto aj pracovníci piercingových štúdií nechcú prepichovať matky novorodencov. Piercing bradavky by nemal u dojčiacej ženy vykonať žiadny tatér - sliny z úst bábätka by totiž mohli spôsobiť v otvorenej matkinej rane infekciu. Pri hojení piercingu je navyše nutné mať náušnicu neustále na bradavke, aby sa vytvorila fistula, kanálik, kde bude piercing držať.

Pokiaľ sa rozhodnete nechať si prepichnúť bradavku ešte pred rozšírením rodiny, urobte tak rok a pol až rok pred plánovaným otehotnením.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. apríl 2024 23:44