pixabay.com
StoryEditor

10 jednoduchých spôsobov ako pomôcť deťom s upratovaním

18.04.2017, 07:00
Životný štýl
Povedzme si úprimne, kto z nás ako dieťa mal rád upratovanie? Poriadok však musí byť, a preto treba k nemu deti viesť už od útleho veku. Občas je to pre nich náročné, niekedy sú lenivé a vyhovárajú sa, že nemajú čas. Veríme, že vám nasledujúce tipy pomôžu.

1. Naučte deti upratovať
Takmer každá práca si vyžaduje tréning. Rovnako ako dospelí v zamestnaní, aj deti potrebujú „školenie“. Dovoľte im, aby vás pozorovali pri tom, ako upratujete. Požiadajte ich, aby vám pomohli s určitými jednoduchými úlohami. Nakoniec im umožnite, aby pracovali sami, usmernite ich a nezabudnite ich pochváliť.

2. Majte potrebné prípravky po ruke
Ak máte tie správne prípravky, aj výsledok práce je iný. Ak chcete aby aj vaše deti boli úspešné, poskytnite im potrebné nástroje na upratovanie. Hlavne nech sú jednoduché na používanie a samozrejme vhodné pre deti. Neočakávajte, že dieťa bude vysávať s ťažkým vysávačom, ktorý je pomaly rovnako veľký ako samotné dieťa. Nedovoľte deťom pracovať s chemikáliami, ktoré by ich mohli ohroziť.

3. Odstráňte všetok mätúci neporiadok
Ak je v dome zbytočný chaos, ak veci nemajú svoje miesto, tak aj pre deti je to mätúce. Zvyčajne niečo niekam premiestňujete a z toho vzniká neporiadok. Deti tak ťažko rozlíšia, čo vlastne treba upratať. Preto si aj vy vytvorte systém a do triedenia vecí môžete zapojiť aj deti.

4. Vyberte vhodné práce pre daný vek
Ubezpečte sa, že úlohy, ktoré deťom dávate sú schopné aj naozaj urobiť. Netreba ich podceňovať, ale ani preceňovať. Majte na pamäti, že všetky deti sú rôzne. Treba odpozorovať, čoho sú schopné a ukázať im, ako sa čo ovláda, či používa.

5. Vytvorte im plán
V dnešnej dobe sú rodiny stále viac a viac zaneprázdnené a deti nie sú výnimkou. Poriadok je však potrebný, a preto je najlepšie si rozvrhnúť, kedy a čo treba urobiť. Plánu sa treba držať a deti by sa ním mali riadiť tiež. Napríklad každý deň im dajte 15 minút na drobné upratovanie svojich vecí a cez víkend zaraďte do plánu aj väčšie práce.

6. Použite tabuľku
Ak máte viac detí, rozdeľte im úlohy. Zostavte tabuľku a priraďte jednotlivé upratovanie každému dieťaťu. Buďte kreatívni, aj deti budú viac motivované. Píšte im červené a čierne body alebo vytvorte okienko, kde si môžu „odfajknúť“, čo už upratali.

7. Použite časovač
Väčšina z nás znesie veľa, ak vieme, že to nebude trvať večne. Pre mnoho detí, táto zásada platí aj pre domáce práce. Pomocou časovača môžeme motivovať deti k čisteniu. Deti sa tak budú pokúšať poraziť časovač tým, že dokončia svoje domáce práce ešte pred jeho zazvonením. Skúste nastaviť časovač na 15 minút, aby videli, že sa čas kráti a úlohy dovtedy musia byť splnené.

8. Eliminujte ich výhovorky
Deti môžu prísť s mnohými výhovorkami, prečo nemôžu pomôcť tak, ako sa od nich očakáva. Mnohokrát to však môže byť príznakom skutočného problému. Skúste sa s nimi o tom porozprávať a pokúste sa dostať ku koreňom, čo je naozaj zlé a nájdite spôsoby, ako prekonať tieto problémy. Ak deti nemajú dostatok času na upratovanie, na istú dobu im niektoré úlohy vymažte z ich plánu. Ak vaše očakávania nie sú jasné, nájdite spôsob, ako ich objasniť.

9. Motivujte deti, aby upratovali
Zdá sa vám nemožné motivovať vaše deti upratovaním? Pravdou je, že niektoré tie isté veci, ktoré motivujú vás, môžu motivovať aj vaše deti. Milujete pri upratovaní niečo počúvať? Rovnako aj vaše dieťa, ktoré vzdychá pri skladaní bielizne môže zmeniť náladu, ak mu dovolíte počúvať jeho obľúbenú hudbu.

10. Zmeňte veci, ktoré nefungujú
Ak máte systém, ktorý nejakým spôsobom nefunguje, zmeňte ho. Každá rodina je jedinečná a pre každú môže platiť niečo iné. Preto sa neviažte na jeden štýl a dajte šancu pozmeniť vaše návyky, ktoré môžu platiť práve na vaše deti.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 01:27