pixabay.sk
StoryEditor

11 ranných návykov školákov. Ako ich naučiť disciplíne

22.09.2016, 18:00
Životný štýl
S týmito tipmi vaše dieťa nemusí byť ranné vtáča. Stačí si spolu s ním veci správne rozvrhnúť, či predbežne naplánovať jeho program.

1. Neodkladajte vstávanie
Vstávanie na čas je kľúčom dobrého ranného zvyku. V ideálnom prípade všetci (deti a dospelí) by sa mali budiť na vlastnú päsť s vychádzajúcim slnkom a so spevom vtákov, pretože išli do postele včas a sú dokonale oddýchnutí. Áno, správne. V reálnom živote väčšina z nás používa budíky. Trik je v tom len vstať, keď zazvoní budík. Všetko ostatné v dopoludňajších hodinách závisí na vstávaní, takže stačí aj vaše deti zobudiť načas, aj keď sú unavené. Okrem toho, prestavovanie budíka vám a ani deťom naozaj nepomôže k tomu, aby ste si viac pospali.

2. Nachystajte deťom oblečenie už večer predtým
Pobehovanie v pyžame tu a tam je síce zábava, ale nechajte si to na víkend, kedy si to vy aj deti môžete naozaj užiť. Dokonca mnoho študentov potvrdilo, že si oblečenie chystá večer, to znamená, že môžu z postele „vhupnúť“ rovno do outfitu, ktorý si vybrali už deň predtým. Keď aj oblečenie chystáte ráno, hlavne nedovoľte deťom striedať oblečenie miliónkrát!

3. Raňajky sú základ
Zdravé raňajky je jedna z najlepších vecí, ktoré môžete pre deti urobiť, aby ich mozgy boli pripravené na dlhý deň učenia. Vedci zistili, že jesť raňajky plné zdravých tukov, vlákniny a porcie bielkovín pomáhajú deťom sa rýchlejšie učiť novým veciam a aj ich pamäť lepšie pracuje. Takže myslite na raňajky ako sú vajcia, ovsené kaše, avokádo na celozrnnom toaste, či cereálie s ovocím. Raňajkové inšpirácie tu.

4. Príprava je dôležitá
Žiaci môžu dostať jednotku iba za úlohu, ktorú odovzdajú načas. Šikovné deti aj ich rodičia vedia, že všetky školské potreby, zahŕňajúce tiež obedy, domáce úlohy, či prezúvky sú pobalené v školských taškách, na tom istom mieste každý deň. Potom nemusíte strácať cenné ranné minúty hľadaním papiera, ktorý ste pred chvíľkou držali.

5. Náhlenie a neustále dobiehanie nie je pre deti
Problém číslo jedna, ktorý sme počuli od detí a rodičov o rannej rutine je práve náhlenie. Strata topánky, chýbajúce raňajky, zabúdanie domácich úloh a veľa kriku, to všetko spôsobuje náhlenie. Rýchlejšie nie je vždy aj lepšie, predovšetkým ak to deti aj rodičov privádza do zadýchaného stavu s vyplazeným jazykom už od skorého rána. Takže ak máte ozaj málo času radšej všetko riešte v kľude a v pohode. Radšej vynechajte nejakú menej podstatnú vec. Učesanie vlasov, či roztrúsený chleba na zemi.

6. Život je muzikál
Hudba môže deti udržať v pohyblivom mode, kedy sú kreatívne, plné energie. Nechajte preto zapnutú obľúbenú hudbu niekde v pozadí vášho domova, práve počas ranných príprav do školy. Alebo v prípade, že hrajú na hudobný nástroj, a budete mať ráno čas, vtedy je ideálny čas na prax, pretože pripraví ich mozog k učeniu. Hranie a počúvanie hudby vraj pomáha zlepšovať študijné výsledky, vrátane zvýšenia sústredenia a pamäti a zároveň znižuje stres.

7. Naučte deti meditovať, či na chvíľku sa utíšiť
Niekoľko tichých minút sebareflexie sú zdravé pre telo aj dušu a deti sa tak dokážu ľahšie koncentrovať v priebehu dňa. Má to tiež vzdelávací prínos pre deti, ktoré každý deň cvičili všímavosť výrazne zlepšili svoju pamäť a cítia menej stresu.

8. Plán, plán a ešte raz plán
Plánovanie je základ všetkého. Mať veľký kalendár na viditeľnom mieste, kde je naplánovaný každý deň aj víkend, je veľká výhra pre celú rodinu. Sú jasne stanovené úlohy, aj deti môžu vidieť, čo majú v škole, čo si majú zobrať, či zabaliť na ďalší deň. Môžu si tak sami skontrolovať, či úlohy splnili.

9. Stačí 10 minút cvičenia
Nemáme na mysli plnohodnotné cvičenie, na ktoré ráno deti určite nemajú chuť, ale 10 minútové rozhýbanie pomôže deťom sa rýchlejšie prebrať a dokonca sa tak môžu nastaviť na úspech v triede. Či už je to skákanie hore dole po schodoch, alebo len tak sem a tam na dvore, či ponaťahovanie sa v izbe na koberci. Aj to môže stačiť na zlepšenie pamäti a pozornosti. Plus nikdy nie je na škodu troška deti popreháňať pred celodenným sedením v škole.

10. Každý deň opakujte tú istú rannú rutinu
Čím menej rozhodnutí, ktoré musia byť vykonané v dopoludňajších hodinách, tým lepšie. Tým, že vytvoríte deťom zvyk, budete všetko stíhať. Naplánujte si raňajky pre každý deň (napr. vajíčka v pondelok, ovsená kaša v utorok..), majte zavesený organizér s 5 druhmi oblečenia, ktoré si deti už vopred vybrali, umiestnite zubné kefky a zubnú pastu v pohároch pri umývadle a potom vykonajte s deťmi každú vec v rovnakom poradí každý deň. Týmto spôsobom deti nestrácajú čas vymýšľaním, obkecávaním, nemajú príliš veľa možností a každý vie, čo môže očakávať.

11. Žiadne sociálne médiá
Hlavne staršie deti láka skontrolovať si hneď ráno po zobudení Facebook či Instagram. A to ich hneď vykoľají z plánu. Navyše, ak uvidia niečo znepokojujúce, môže ich to ovplyvniť po zvyšok dňa. Skúste im túto vec vyhovoriť, nech si to pozrú po škole, alebo prinajhoršom počas jazdy do školy.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 05:19