pixabay.com
StoryEditor

16 znamení, že ste príliš závislí od telefónu

08.07.2017, 10:00
Životný štýl
S mobilným telefónom trávime čoraz viacej času. V autobuse, v reštaurácii, doma, v škole, či dokonca na toalete či v kúpeľni. Zastavte túto závislosť. Prvý krok je priznať si, že máte problém.

1. Sledujete na telefóne čas, vzápätí ho však zabudnete
Zapnete obrazovku, aby ste sa pozreli, aký je čas a keď obrazovku opäť vypnete, aj zabudnete koľko je vlastne hodín. Musíte sa tak pozrieť znova. Je to len zvyk, v konečnom dôsledku ani nepotrebujete vedieť čas.

2. Váš telefón je vaša bezpečná skrýša
Keď čakáte na začiatok stretnutia a namiesto toho, aby ste prehodili pár slov so svojimi kolegami, ste na telefóne. Prechádzate mailami, ktoré ste pred tým ignorovali a považovali ich za menej dôležité. Ukončite prezeranie si telefónu počas nepríjemnej situácie, zvýšite si tak sebadôveru tým, že ste nútení pracovať v miestnosti. Tieto face-to-face interakcie sú oveľa viac uspokojujúce, než sledovanie Facebooku.

3. Váš telefón je vždy s vami
Snáď je samozrejmosťou, že nie ste takí neslušní, že si na večeri začnete smskovať, avšak váš telefón musí byť stále na viditeľnom mieste, alebo aspoň vo vrecku. Pociťujete úzkosť, ak ste vzdialení od svojho telefónu, a to je hlavný znak toho, že by ste si mali dať prestávku od svojho vzťahu s telefónom.

4. Skrolovaním strácate pojem o čase
Len narýchlo vytiahnete telefón, že si chcete niečo pozrieť, ale po pol hodine zistíte, že ste vlastne stratili čas tým, že ste si prezerali nástenku Facebooku. Na telefóne sa dá nastaviť obmedzený časovač obrazovky, ak si to sami neviete ustriehnuť.

5. Nabíjačku máte vždy so sebou
Neobviňujte váš telefón, že má zlú baterku, keď už v polovici dňa zistíte, že je vybitá. Pravdepodobne trávite viac času na telefóne, než si myslíte. Nechajte vašu obrazovku čiernu a nebude také ťažké držať krok s vašimi požiadavkami.

6. Slabá baterka vám navodzuje infarkt
Keď má váš telefón 20% baterky, ste stratení, to však neznamená, že sa nedokážete spojiť s rodinou, či priateľmi. Skúste odolať nutkaniu, že si rýchlo pôjdete nabiť telefón, alebo budete zháňať všade naokolo nabíjačku. Malo by to byť naopak znamenie, že si máte oddýchnuť od obrazovky telefónu.

7. Neustále kontrolujete notifikácie
Telefón necítite vibrovať, ani nezvoní, ale stále máte potrebu ho kontrolovať. Bojíte sa, že vám ujdú správy, novinky do 10 minút od posledného pozretia. Skúste to obmedziť, nechajte svoj telefón v kabelke, či v taške.

8. Každá vibrácia vás vystraší
Presviedčate sami seba, že ste ucítili vibrovanie, pritom je to len vo vašej mysli, avšak hľadáte len zámienku, aby ste si skontrolovali svoj telefón. Povedzte nie tomuto pokušeniu!

9. Stávate sa nepozornými vodičmi
Vieme, že vy viete, že by sa počas jazdy nemal používať telefón, dokonca ani na červenej, ani na dlhých rovných úsekoch. 5 sekúnd trvá, kým napíšete 1 sms, vaše auto však za ten čas prejde dĺžku futbalového ihriska. Sľubujeme, že váš priateľ tých 15 minút určite vydrží, dokým prídete domov a v pokoji mu odpoviete..ako by ste už nemali odpísať vôbec :(.

10. Premýšľate o živote cez sociálne média
Ste na zmrzline a premýšľate, ako by vyzerala fantasticky aj na Instagrame, tak ju fotíte a „stajlujete“, aby mala čo najviac lajkov, zatiaľ, čo sa roztápa a steká vám po ruke. Vryte si tieto momenty do pamäti cez vaše oči, keď trávite čas s rodinou či priateľmi a nesnažte sa zdokumentovať každú sekundu.

11. Váš telefón je prvá aj posledná vec, ktorú každý deň vidíte
Manželia, ktorí sa prebúdzajú každý deň vedľa seba, no napriek tomu sa nebudia spoločne, ale prvé, čo ich zaujíma je telefón. Keď zaspávate, jasné svetlo obrazovky vás udržiava bdelými, aj po tom, čo ste telefón odložili na nočný stolík. Môžete tak mať nepokojný spánok a vaša myseľ si neoddýchne ani počas neho.

12. Meškáte, lebo smskujete
Buďte úprimní, pravdepodobne by ste odišli z domu oveľa skôr, keby ste neaktualizovali svoj prebiehajúci stav svojim priateľom, strácate tým len čas. Nechajte telefón bokom a až keď vyrazíte, napíšte im rýchlu sms o predpokladanom čase príchodu.

13. Všetko si zapisujete do telefónu
Prídete do obchodu po vajcia, mlieko, a..čo bola tá posledná položka? Spoliehate sa na telefón, namiesto toho, aby ste si niečo zapamätali aj sami a precvičili tak svoju pamäť.

14. Používate dve obrazovky naraz
Pozeranie filmu s priateľom mal byť váš večerný program. Vy však stále máte potrebu byť aj na telefóne a pozeráte si namiesto toho videá, ktoré pridala vaša kamarátka. Je to jasné znamenie, že nemôžete vydržať bez svojho telefónu ani minútu, keď vás dokáže odvrátiť od zábavy s priateľom.

15. Váš telefón je vaša kúpeľňová čítačka
Naozaj nepotrebujete váš telefón vyťahovať pri každej návšteve toalety, avšak keď ani kúpeľňa nie je miestom na úľavu od všetkého, ste jednoducho závislí.

16. Oblečenie si vyberáte na základe veľkosti telefónu
Zamilovali ste sa do riflí, avšak zistili ste, že vrecká sú príliš malé, aby ste do nich schovali telefón. Nenechajte svoj telefón, aby ovplyvňoval vaše nákupy..

 ..a vlastne ani váš život!

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 19:02