pixabay.com
StoryEditor

Fotky detí nie sú verejná záležitosť. Pred zdieľaním snímok sa zamyslite

08.09.2016, 11:00
Životný štýl
Autor:
iDnes
Namiesto tlače fotiek do albumov z dovoleniek a ich prezeranie pri návštevách dnes väčšina rodín zdieľa rodinné snímky verejne. Internet je však špecifické prostredie a je potrebné sa dopredu zamyslieť, s kým všetkým sa chcete o fotky podeliť.

Prešli by ste sa s nahým dieťaťom po meste? Asi ťažko. Nahrať takú fotku do on-line fotoalbumu je niečo podobné, ale veľa rodičov zábery nahých detí bez váhania zdieľa na internete. Nie sú to len fotky odhalených detských tiel, ktoré vám môžu deti v budúcnosti vyčítať.  

Zatiaľ čo fotky z kúpania v mori, rybníku alebo doma vo vani sú pre babičku alebo tetu roztomilá vec, príbuzní nemusia byť zďaleka jediní, kto zábery na internete nájde. Hoci sociálne siete aj web varujú a často aj zakazujú fotky nahých detí i dospelých, nejaké občas kontrolou prekĺznu. A môže sa potom stať, že váš album z dovolenky v Chorvátsku má tisícovú návštevnosť - teda pozerá si ho veľa ľudí, ktorí vašu rodinu vôbec nepoznajú.

"Chceme čo najviac chrániť deti a ich súkromie. Snažíme sa, aby fotky nahých dospelých ani detí v bežne prístupných albumoch neboli, ale bohužiaľ nie vždy sa nám to darí, "povedal Miroslav Buček. Pritom majú užívatelia jednoduchú možnosť: stačí fotky nahrať do neverejného albumu. To isté platí aj pre sociálne siete alebo úložiská, kam sa súbory nahrávajú pre stiahnutie ďalšími užívateľmi. "Ak vaša babička žije na druhom konci planéty a vy sa jej chcete pochváliť fotkami napríklad z dovolenky, nie je nič jednoduchšie ako album zaheslovať a babičke jednoducho poslať heslo," vysvetlil spôsob ukrytia fotiek Miroslav Buček pre idnes.cz.

Súkromie si deti zaslúžia už od kolísky
Právo detí na súkromie nie je len otázkou etiky rodičov. Listina základných práv a slobôd je stanovená: "každý má právo na ochranu pred neoprávneným zasahovaním do súkromného a rodinného života." Potvrdzuje to aj listina detských práv na internete, podľa ktorej má dieťa "právo uchovávať všetky informácie o sebe v tajnosti ". „Niektorí rodičia sa domnievajú, že ak zdieľajú fotky len s priateľmi, nikto iný si ich neprehliadne. Existuje však veľké riziko, že fotky niekto zneužije. Na internete sa pohybujú pedofilné siete, ktoré podobné fotografie vyhľadávajú, zbierajú a po prípadnej úprave s nimi obchodujú, menia si ich. Deti sa navyše neskôr môžu stať obeťami výsmechu a šikanovania zo strany rovesníkov, "vysvetlil pán Záliš.

Nad fotkami nahých detí sa pozastavujú aj niektorí rodičia. "Najčastejšie sa dočítam o riziku zneužitia fotky. Ja mám však aj iný dôvod, prečo fotky svojich detí na internet nedávam. Je mi to voči nim hlúpe. Ako to malé nevinné dieťatko príde k tomu, že sa zrazu ocitne niekde na webe, kde sa na neho môže ktokoľvek pozrieť? Pretože sa rodič chce pochváliť, ukázať? " Posťažovala sa diskutujúca mamička na rodičovskom fóre Modrý Koník. 

Nočník, choré dieťa aj trapasy patria do súkromia
A nie sú to len obnažené fotky, ktoré môžu v budúcnosti spôsobiť deťom problémy, keď si ich spolužiaci nájdu na internete. Odborníci neodporúčajú nahrávať do voľne prístupných internetových albumov a na sociálne siete ani fotografie detí na nočníku alebo na záchode. Tie sa hodia maximálne tak do domáceho albumu na poličke, ktorý sa budete ukazovať najbližším priateľom a rodine. Aj tak sa to ale vášmu dieťaťu nemusí v budúcnosti veľmi páčiť, obzvlášť ak ho s nimi budete strápňovať napríklad pred jeho životnými partnermi. Foťák alebo mobil určite schovajte vo chvíli, keď je vaše dieťa choré alebo poranené, skrátka v zraniteľnej situácii. Nie je rozumné zdieľať ani fotky, na ktorých vaše batoľa ukoristilo fľašu piva alebo vám sedí na kolenách pri šoférovaní. Vám sa môžu zdať vtipné a viete, za akých okolností vznikli, to ale už neplatí pre ďalšie milióny užívateľov internetu, kde budú vytrhnuté z kontextu.

Najlepšie je riadiť sa podľa jednoduchého pravidla - čo sa nepáči tebe, nerob ani ostatným. Preto sa neodporúča verejne zdieľať ani fotografie, ktoré dieťa nejakým spôsobom strápňujú, ponižujú alebo ukazujú jeho zraniteľné stránky, ako sú napríklad fóbie. Jedného dňa by na ne totiž mohli naraziť spolužiaci vášho potomka a snímky môžu byť príčinou šikany, alebo dať šikanujúcim nad vašim dieťaťom ešte väčšiu moc. Samozrejmosťou by v dnešnej dobe malo byť, že na internete nebudete zdieľať ani celé meno, adresu, či školy a krúžky, ktoré vaše dieťa navštevuje. Ak potom budete chcieť zdieľať fotku napr. z oslavy narodenín alebo inej udalosti, na ktorej je viac detí naraz, nezabudnite požiadať o súhlas rodičov ostatných zobrazených detí. Každý z nás má trochu inú predstavu o tom, čo je pre neho verejné a čo súkromné ​​a vyhnete sa tak možným nepríjemnostiam.
 
Vo Francúzsku hrozí rodičom i väzenie a pokuta
To ako rodičia vynaložia so súkromím svojich detí zostáva na ich zodpovednosti. "Sankcie za nahrávanie fotiek nahých detí na internet u nás ani v čechách neexistujú. Pri zverejňovaní fotiek ale nesmie dôjsť k šíreniu pornografie, podľa paragrafu 191 trestného zákonníka. Človek by sa mal riadiť zdravým rozumom a pravidlom: nezverejňuj na internete nič, čo by si si nedal na vonkajšiu stranu dverí svojho bytu, "hovorí Záliš. Nutné je však dodať, že sankcie existujú v zahraničí - napr. Vo Francúzsku zákony určujú, že ak sa deťom v dospelosti nebudú páčiť fotky, ktoré ich rodičia zdieľali on-line, môžu ich zažalovať. Podľa francúzskeho právneho systému sú rodičia zodpovední za ochranu súkromia svojich detí dokonca pod hrozbou siedmich rokov väzenia a pokutou vo výške 45-tisíc eur. Francúzska polícia a odborníci preto varujú rodičov, aby rodinné snímky zdieľali naozaj len s rodinou a najužším okruhom známych, nie s celým svetom. 
 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 12:36