pixabay.com
StoryEditor

7 životných tajomstiev ľudí, ktorí nikdy nie sú vyčerpaní

30.08.2016, 06:00
Životný štýl
Každý sa občas cíti unavený a bez energie, pričom nedokáže určiť, čo za pocitom vyčerpanosti skutočne je. Čo robiť, ak sa vám očné viečka zatvárajú, no vy potrebujete byť v strehu?

Medzi nami sú ľudia, ktorí poznajú tajomstvo, ako v priebehu niekoľkých minút zvýšiť pozornosť a sústredenie. Vedia, že hlavne stres dokáže poriadne vyčerpať. Upokojte sa a zažeňte ho. Nechajte sa inšpirovať a zistite, čo robia inak v porovnaní s ostatnými:

Myslia na niečo, čo v nich vzbudzuje šťastie a pokoj

Bez ohľadu na to, ako veľmi vás stres v práci vyčerpáva a spôsobuje únavu, podľa klinickej psychologičky Laury Markhamovej, PhD z Columbia University pomáha, ak zalovíte v hlave a zaspomínate si na niečo, čo vo vás vyvoláva pocit pokoja, bezpečia a šťastia. Vďaka takejto vizualizácii a predstave sa zbavíte stresu a napätia, ako píše rd.com. Dokonca, aj keď vás niečo bolí, príznaky budú zrazu miernejšie. Budete sa cítiť uvoľnene a pokojne. Čím viac budete používať túto techniku, tým menej budete pociťovať stres. „Keď to zase na vás príde, vráťte sa myšlienkami na niečo, čo vo vás vzbudzuje úsmev na tvári,“ radí Markhamová.

Nepracujú veľa, no sú produktívnejší

Ukazuje sa, že vzťah medzi pracovným časom a produktivitou nie je celkom lineárny, podľa The Economist. Údaje z OECD ukazujú, že produktívnejší pracovníci strávia menej času v kancelárii. Aj keď grécki zamestnanci strávili v priemere viac ako 2 000 hodín ročne v práci, Nemci pracovali len približne 1 400 hodín a ich produktivita bola až o 70 percent vyššia. Niekedy pracovná doba, ktorá trvá kratšie, znamená kvalitnejšie odrobenú prácu.

Majú pod kontrolou svoje nervy

Určite ste už zažili situáciu, kedy ste mali pred dôležitou skúškou alebo vás čakala iná stresujúca situácia a mnohí vám radili, aby ste sa predtým upokojili. Aj keď ide o dobrý spôsob, výskum z Harvard Business School odhalil, že je lepšie, ak pred dôležitou situáciou, ktorá vás čaká, prehodnotíte svoju úzkosť ako vzrušenie. V jednej štúdii sa merala výkonnosť študentov, ktorí mali vyriešiť radu zložitých matematických problémov. Bolo im povedané, aby ostali nadšení a vzrušení z toho, čo ich čaká a aby nezostali v pokoji. Nakoniec mali lepšie výsledky.

Cvičia, keď sú odpočinutí a oddychujú, keď ich premôže únava

Cvičenie má doslova fenomenálne účinky na zdravie. Navyše, ochráni vás pred stresom, vďaka pravidelnému pohybu sa budete cítiť menej vyčerpaní. Štúdia uverejnená v časopise Military Psychology ukázala, že je účinné pravidelné cvičenie, no ak potrebujete zostať v strehu po dlhšiu dobu, krátke zdriemnutie ešte viac zvýši účinok v krátkodobom horizonte.

Meditujú každý deň

„Ak budete pravidelne meditovať, lepšie sa vysporiadate s napätím a budete naň lepšie reagovať,“ tvrdí Alex Tew, zakladateľ internetového portálu, ktorý sa venuje meditácii. Doprajte si každý deň pár minút pokoja – zavrite oči a sústreďte sa na dýchanie, napr. ráno pred odchodom do práce. Tak vyrovnáte a upokojíte svoju myseľ po zvyšok dňa. Ak ste začiatočník, stačí, ak spravíte 10 hlbokých nádychov. „Ak sa dostane do stresovej situácie, budete schopní zvládnuť situáciu s pokojnou mysľou.“

Únavu prekonajú zdriemnutím a kávou

Štúdia merala účinky krátkeho zdriemnutia, kofeínu a ich kombináciu na výkon ľudí, pracujúcich na smeny a došla k záveru, že zatiaľ čo krátky spánok a kofeín individuálne zvyšujú bdelosť a znižujú ospalosť, kombinácia týchto dvoch bola najúčinnejšia. Takže, ak máte nedostatok spánku a potrebujete zvýšiť výkon, zdriemnite si na pár minút a potom uchopte svoju šálku kávy. Získate to najlepšie z oboch.

Sústreďujú sa na okamihy, ktoré sa práve dejú

Skončite s premýšľaním o minulých omyloch alebo so strachovaním sa o budúcnosť. Podľa psychoterapeuta Donalda Altmana by sme mali byť verní práve tejto chvíli. Skutočným znakom vyčerpania sú podľa neho nesprávne myšlienky uviaznuté v hlave. „Neustále myšlienky, ktoré sa pohybujú okolo budúcnosti alebo sú uviaznuté v minulosti, dokážu poriadne vyčerpať. Jediným spôsobom, ako ožiť, je zmeniť myslenie a všímať si prítomné veci. Tým, že sa plne zúčastníte prítomnosti, ktorú budete vnímať, zmeníte svoj vzťah k tomu, čo sa deje okolo vás, takže vaše reakcie budú pokojnejšie.“

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
18. apríl 2024 07:48