pixabay.com
StoryEditor

O čom snívajú ženy? Toto sú ich najväčšie nočné mory

29.08.2016, 06:00
Životný štýl
Sú zahalené rúškom tajomstvo. Syn fascinujú ľudí od nepamäti. Niekedy potešia i rozosmejú, inokedy zarmútia alebo vystrašia. Do akých snov sa často ponára ženské pohlavie?

Každý sen je malým filmom s neznámym scenárom. Keď si večer líhame do postele, nemáme tušenie, čo všetko sa nám počas najbližších hodín premietne priamo pred očami.

Niekedy sa zobúdzame s nepríjemným pocitom, ktorý v nás nechali. Budíte sa s oroseným čelom, vystrašeným pohľadom a s búšením srdca? Zrejme vás potrápil zlý sen. Tento pocit dobre poznajú hlavne ženy, ktoré majú podľa štúdie viac nočných môr ako muži. Najčastejšími popisovanými snami je u nich vypadávanie zubov, prenasledovanie a pavúky, ako píše deccanchronicle.com. Naopak, muži, s najväčšou pravdepodobnosťou snívajú o lietaní, stretnutí s krásnou cudzinkou alebo o peniazoch, ku ktorým prišli.

S týmito závermi prišla nedávna štúdia, ktorej sa zúčastnilo 2 000 mužov a žien zo Spojených štátov. Ukázalo sa, že najčastejšie sa ženám počas noci premietne tiež pád alebo pohlavný styk s niekým cudzím. Prenasledovanie, škola, príprava na dôležitú skúšku či dôležitú udalosť. Aj z takýchto snov sa množstvo ľudí zobúdza. Zatiaľ čo muži mávajú taktiež nočné mory, viac sa im sníva o radostných a vzrušujúcich veciach.

Prečo mávajú zlé sny? 

„Nočné mory pochádzajú z úzkosti, pričom ženy sú náchylnejšie k úzkostným poruchám ako muži, čo môže byť hlavný dôvod, prečo sa nežnejšie pohlavie budí zo zlých snov,“ vysvetľuje psychoanalytička Anne Cutlerová. Pridáva sa k nej aj psychologická výskumníčka Jennie Parkerová, podľa ktorej môžu byť ženy viac fixované na svoju úzkosť a môžu si s väčšou pravdepodobnosťou pamätať sny, ktoré sa zameriavajú na tieto nepríjemné pocity. „Keď sú ženy požiadané, aby povedali o svojich najvýznamnejších snoch, častejšie ohlásia znepokojujúcu nočnú moru než muži.“ Zrejme k tomu prihráva aj fakt, že viac ako štvrtina žien si pamätá svoje sny takmer každú noc oproti 14 percentám mužov.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 20:59