pixabay.com
StoryEditor

Otec pri pôrode. Ako sa pripraviť a čo by mal očakávať?

14.08.2016, 14:45
Životný štýl
Prítomnosť otca pri pôrode je dnes celkom bežná prax. Napriek tomu ale nemusí byť vhodná pre všetky páry nastávajúcich rodičov. Aké otázky si položiť, než otec vkročí do pôrodnej sály? A čo tam čakať a ako sa správať? Spýtali sme sa odborníčky.

Prítomnosť partnera pri pôrode je dnes často braná ako samozrejmosť, napriek tomu by sa mal každý pár rozhodovať podľa seba a svojich pocitov. Okrem toho hrá úlohu množstvo ďalších faktorov, prezrádza dula Jitka Čejková, autorka Manuálu pre mužov pri pôrode, ako píše idnes.cz.

S partnerom alebo bez neho?

"Zásadné je, či si to praje jeho partnerka. Ďalej záleží na type pôrodnice a jej prevádzkových podmienkach - aký priestor tam bude pre neho k dispozícii, či ho pustia za ženou od začiatku alebo až neskôr. Ako muž pozná prostredie pôrodnice. Či mu nevadí krv, nemocničné prostredie. A či bude so svojou ženou sám, alebo s nimi bude navyše súkromná pôrodná asistentka alebo dula," vymenúva dôležité otázky sprievodkyňa tehotenstvom a pôrodom Čejková.

Rozhodne neodporúča, aby muž šiel k pôrodu len preto, že si to želá partnerka, aj keď o tom sám nie je vnútorne presvedčený alebo sa dokonca bojí. Emócie sú veľmi nákazlivé a nepríjemné pocity muža by sa mohli preniesť aj na rodiacu ženu. Na druhej stranu, ak žena chce pôrod radšej prežiť v spoločnosti žien a zdravotného personálu, mal by muž jej želanie rešpektovať.

"Keď žena nechce muža pri pôrode, väčšinou to nie je prejav nelásky alebo snaha zabrániť kontaktu s dieťaťom, ale jednoducho prirodzený stud, nechce pred svojím milovaným náhodou pustiť pri pôrode stolicu alebo nechce, aby ju videl bezmocnú a pod. Neposudzujte teda a nevytvárajte domnienky. Počítajte s tým, že je možné, že sa vaše rozhodnutie zmení počas pôrodu. Zostaňte verní tomu, čo budete cítiť, až sa pôrod skutočne rozbehne," nabáda budúcich oteckov dula Lilia Khousnoutdinová.

Ženy by sa podľa nej mali vzdať predstáv o tom, že rodiť možno "dôstojne" - pôrod môže byť veľmi krásny, intenzívny, ale tiež surový zážitok. Pre mnoho párov je preto dobré preskúmať flexibilné možnosti: napríklad že partner odchádza pred druhou dobou pôrodnou a vracia sa hneď po narodení; alebo partner sedí pri hlave ženy a "nevidí", čo sa deje dole, apod.

Pre mnoho mužov je na pôrode najdesivejší pocit, že svojej trpiacej partnerke nemôžu nijako pomôcť. Ak chcú byť žene oporou, musia svoju psychiku obrniť a sústrediť sa na pocity ženy, nie na tie svoje.

"Pripravte sa tiež na to, že pri pôrode sa často vynárajú silné emócie, aj tie potlačované, takže ak medzi sebou máte veľmi zložitý vzťah, môže byť múdrejšie, aby muž pri pôrode nebol a žena sa mohla sústrediť na rodenie, namiesto toho, aby riešila manželské alebo partnerské nesúlady. Je tiež možné, že žena bude nadávať, plakať, sťažovať si alebo kričať, že umiera. Pripravte sa na to, neberte to osobne, a nebojte sa toho, najčastejšie to býva známka toho, že sa blíži k záverečnej fáze pôrodu a hormonálne zmeny spôsobujú silné emočné výkyvy," varuje muža Lilia Khousnoutdinová.

Ako sa pripraviť pred pôrodom?

Ak sa partneri dohodnú na prítomnosti muža pri zrodení potomka, mal by sa aj otec pripraviť na pôrod. Pomôže mu to odbúrať obavy, neistotu a stať sa pre partnerku naozajstnou oporou.

"Muž by sa mal ísť so svojou ženou do danej pôrodnice vopred pozrieť. A to ideálne do viac pôrodníc, aby si mohli spoločne vybrať (pokiaľ nie sú zdravotné dôvody, ktoré by výber neumožňovali). Spoločne môžu navštíviť tzv. ukážkové dni popr. predpôrodný kurz organizovaný pôrodnicou, aby sa zoznámili s atmosférou a bežnými postupmi," navrhuje mužom Jitka Čejková. A podľa nej budúcim rodičom neuškodí, ak navštívia viac predpôrodných kurzov.

Duly a pôrodné asistentky otcom tiež odporúčajú, aby sa pozreli na pôrodný film, ktorý ich pripraví na to, čo sa bude počas pôrodu diať. Ideálne je vybrať si film z prirodzeného pôrodu (ak sa nechystáte na plánovaný cisársky rez), kde sa muž zoznámi s jeho fázami, priebehom kontrakciami a uvidí, aká môže byť úloha muža po boku svojej žene. Väčšina týchto filmov pochádza zo zahraničných pôrodných domovov alebo domácich pôrodov.

"Je dobré vidieť, ako žena spontánne reaguje, ako sa pri pôrode chová. Čo jej robí dobre a aký pokoj počas pôrodu tam väčšinou je, ak sa jedná o pôrod doma alebo v pôrodnom dome," vysvetľuje Jitka Čejková.

Úloha otca na pôrodnej sále

Partner by mal byť dopredu dobre oboznámený s pôrodnými želaniami ženy, rovnako ako s možnými scenármi lekárskych zákrokov (prečo a kedy sa robia, k čomu vedú). Jeho úloha pri pôrode môže mať mnoho podôb a môžu sa počas samotného pôrodu meniť. V prvom rade by sa mal sústrediť na plnenie želanie rodičky.

"Niekedy je muž" len "tichá podpora" - ženu drží za ruku a upokojuje ju svojou prítomnosťou a vlastným pokojom. Inokedy funguje ako veľmi akčná fyzická podpora, kedy ženu podopiera pri kontrakciách, masíruje ju, pomáha jej s chôdzou a pod. Ďalej môže byť komunikačný prostredník medzi ženou a lekárskym personálom - preto by mal presne poznať ženine priania a zvládať čítať jej emócie. Ďalej funguje aj ako servisná podpora, pretože pôrod môže byť celkom dlhá záležitosť, počas ktorej je nutné starať sa o príjem tekutín, jedlá, vytváranie prostredia príjemného pre ženu. A v neposlednom rade je to samozrejme otcovská rola," vymenováva Jana Čejková.

Pokiaľ dôjde k cisárskemu rezu v plnej narkóze, potom môže muž po pôrode suplovať matku pri bondingu s novorodencom a umožniť mu kontakt s kožou rodičia (ak to teda zdravotný stav bábätka dovoľuje).

Po pôrode

Tesne po pôrode nastávajú najkrajšie chvíle, pri ktorej sa nová rodina vzájomne zoznamuje. "Muž v tej chvíli často plače, vydýchne si, objíma svoju ženu a skláňa jej obdiv. Víta sa so svojím dieťaťom, ktoré je v tejto chvíli ideálne v ženinom náruči. Je to veľmi emočná chvíľa. Partner tiež fotí mamičku a novorodenca. Môže sa mu urobiť aj mdlo, hlavne ak dlho nejedol a nepil," opisuje svoje skúsenosti dula Jitka Čejková.

Ak to pôrodnica a vaše financie dovolia, odporúča partnerovi zostať so ženou a dieťaťom na oddelení šestonedelia v nadštandardnej izbe.

Muž by mal byť nachystaný aj na prepustenie ženy a dieťaťa z pôrodnice. Rodička môže byť unavená a jeho pomoc pre ňu bude neoceniteľná.

"Jednoducho neočakávať, že sa vráti žena vo skvelej kondícii, oddýchnutá, rozosmiata. Môže to tak byť, ale je lepšie počítať aj s tým náročnejším variantom. Mať doma nachystané prostredie - upratané, nakúpené potraviny, popr. i uvarené. Nezvať nečakané návštevy. Pýtať sa ženy, čo si ona želá, dohovárať sa spoločne," radí nastávajúcim otcom Jitka Čejková.

Novo zavedená otcovská dovolenka umožní oteckom zhostiť sa tejto úlohy o trochu lepšie. Počas šestonedelia by potom mali byť aj naďalej pre ženu oporou a striedať sa s ňou v starostlivosti o dieťa, aby si mohla oddýchnuť, v pokoji sa najesť a vyspať sa.

"Zo začiatku toho býva veľa. Dôležité je, aby mohla mať žena dostatok spánku. Spánkový deficit neprospieva popôrodnej psychike. Žena môže mať pocit, že je toho na ňu veľmi veľa, že nič nestíha, že nezvláda byť dobrá mama. Valí sa na ňu veľa rôznych odporúčaní, rád a často aj veľmi rozporuplných. Zisťuje, že sa nedá nič plánovať. Niekedy môže mať aj nejaké fyzické problémy, hojenie po pôrode, problémy s dojčením," upozorňuje Jitka Čejková s tým, že práve chápajúci a nápomocný partner pomôže novopečenej mamičke vyrovnať sa s novou situáciou a čoskoro sa stabilizovať.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 03:53