pixabay.com
StoryEditor

Čo robiť, keď sa do rodiny s domácim miláčikom narodí dieťa?

12.08.2016, 14:45
Životný štýl
Vo chvíli, keď si domov privedieme psa alebo mačku, stávajú sa neoddeliteľnou súčasťou nášho života a rovnako tak dôležití sme aj my pre nich. Naše každodenné aktivity a ľudia, ktorí s nami zdieľajú domácnosť alebo k nám prídu na návštevu, utvárajú životné prostredie, ktoré naše miláčikov bezprostredne ovplyvňuje.

Aj naša nálada a emócie majú na domácich miláčikov veľký dopad, ako píšu lidovky.cz. Každá zmena v dennej rutine, nové prostredie alebo noví ľudia si vyžadujú, aby sa zviera adaptovalo. Medzi situácie, ktoré dokážu mačkám spôsobiť veľký stres, patrí tiež narodenie dieťaťa. Práve preto by sme mačkám mali pomôcť k pohodovému spolužitiu s novým členom rodiny.

V nových situáciách alebo vo chvíľach, pri ktorých sa mačka necíti komfortne, organizmus reaguje napríklad zvýšenou tepovou frekvenciou alebo celkovou zvýšenou ostražitosťou. Takúto reakciu spôsobuje uvoľnenie hormónu adrenalínu a kortizolu, ktoré majú vplyv na mnoho ďalších orgánov v tele vrátane srdca, tráviacej sústavy a mozgu. Niekedy však mačky majú ťažkosti sa prispôsobiť a zmeny v ich tele môžu vyvolať nepríjemné fyzické a behaviorálne príznaky.

"U mačiek sa diskomfort môže prejaviť neobvyklým správaním ako napríklad schovávaním sa viac než obvykle, vyhýbaním sa kontaktu s členmi domácnosti, močením na nevhodných miestach, nadmerným čistením srsti a dokonca sebapoškodzovaním. Ak sa u mačky objaví akákoľvek odchýlka v správaní, odporúčam okamžitú návštevu veterinára," hovorí veterinárka Dagmar Tarkošová zo spoločnosti Royal Canin.

Jednou z príčin neobvyklého správania môže byť narodenie dieťaťa a presun pozornosti na novonarodeného potomka, kedy mačka svoju nespokojnosť demonštruje nadmerným olizovaním sa alebo škrabaním a sebapoškodzovaním. Laicky povedané, mačka žiarli a snaží sa upútať pozornosť a dať najavo svoju nespokojnosť. Je preto potrebné, aby sme mačkám pomohli vysporiadať sa s novou životnou situáciou v rodine čo najlepšie.

Jednotlivé prípady sa riešia u veterinára individuálne podľa závažnosti príznakov. Jedným z neinvazívnych riešení je zmena na špeciálne veterinárne diéty, kedy súčasťou kŕmenia sú látky Alfa-kasozepin a L-tryptofán. Alfa-kasozepin je komponent materského mlieka a má po kŕmení u novo narodených mačiatok a mladých zvierat upokojujúci efekt. L-tryptofán je prirodzene sa vyskytujúca aminokyselina, ktorú telo premieňa na neurotransmiter serotonín, ktorý pomáha udržiavať emočnú rovnováhu počas obdobia adaptácie.

"Preukázateľný efekt kŕmenia sa prejaví pri podávaní minimálne 4 týždne a to ideálne pred očakávanou zmenou. Diéta môže byť doplnená o špeciálnu terapiu mačacími feromónmi. Prípravok, ktorý sa vo forme difuzéra zapojí do elektrickej zásuvky a priebežne uvoľňuje mačací hormón pohody, preukázateľne znižuje príznaky úzkosti. Ďalšou možnosťou je podávať alternatívne prírodné preparáty vo forme kvapiek alebo tabliet, väčšinou na báze vitamínov skupiny B, ktoré pomáhajú upokojovať nervovú sústavu. V niektorých komplikovaných prípadoch je najlepšie vyhľadať pomoc veterinárneho lekára, ktorý sa špecializuje na poruchy správania psov a mačiek," radí Tarkošová.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 20:04