pixabay.com
StoryEditor

Akupunktúrou proti vráskam. Ako to funguje?

08.08.2016, 14:45
Životný štýl
Akupunktúra je prastará čínska metóda liečby, ale je to tiež horúci trend. Ľahnúť si "pod ihličky" skúša čím ďalej viac ľudí - tí, ktorých trápia zdravotné problémy, aj tí, čo chcú jednoducho lepšie vyzerať. Pozrite sa, ako to vyzerá, keď sa akupunktúrou spomaľuje tvorba vrások a starnutie pleti.

"Beauty akupunktúra patrí k takzvaným Jang Šeng Fa metódam - metódam pestovania života," vysvetľuje Štefánia Ebenová, vedúca lekárka pražskej kliniky Meridian. Ide podľa o nej o rovnako tradičnú záležitosť ako v prípade "klasickej" zdravotnej akupunktúry, ako píše idnes.cz.

Začína sa pri nej aplikáciou ihličiek do celého tela. "Potom sa vykonáva ľahká masáž na stimuláciu tváre a nakoniec začneme s aplikáciou ihiel do tváre," popisuje lekárka. Na tvári sa postupuje od brady k čelu, od väčších ihiel k mikroihličkám. Majú za úlohu zvýšiť tonus svalov tváre a vyhladiť vrásky; pleť by po kúre mala byť pružnejšia, vyhladená a žiarivá.

Efektivitu metódy potvrdzuje tiež Hana Jedličková, ktorá sa vo svojej ostravskej ordinácii venuje čínskej medicíne vrátane akupunktúry. "Beauty akupunktúra funguje na rovnakom princípe ako celá čínska medicína: harmonizuje telo, a teda aj stav pleti, cez akupunktúrne body."

"V tomto prípade spôsobuje lepšie prekrvenie jednotlivých oblastí, zlepšuje tok energie a je dokázané, že dokáže znova stimulovať tvorbu kolagénu a elastínu. Pleť má lepší svalový tonus a živšiu farbu," zhŕňa odborníčka tradičnej čínskej medicíny anti-agingové pôsobenia. "U všetkých pochopiteľne nedosahujeme rovnaké výsledky, záleží na celkovom stave pleti, veku i na hĺbke vrások."

Podobne ako starnutie pleti sa podľa nej dajú riešiť aj pigmentové škvrny. V prípade akné, vyrážok či ekzému už sa jedná o komplexný problém, pre ktorý lekári volia telovú akupunktúru. "Je nutné riešiť príčinu, stav tváre je v takýchto prípadoch len špička ľadovca," hovorí Hana Jedličková.

V rámci jednej kúry svojim pacientom obvykle odporúča desať sedení s týždenným odstupom. Intervaly, kedy sa zákrok odporúča opakovať, v závislosti od výsledkov aj na želanie klientky to môže byť rok i dlhšie. Pred prvým sedením je dôležité skonzultovať s lekárom celkový zdravotný stav; akupunktúre by sa mali vyhnúť ľudia so zlou zrážanlivosťou krvi a ženy v prvom trimestri tehotenstva.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 13:05